x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sobrietate sau romantism sau şi una, şi alta

Sobrietate sau romantism sau şi una, şi alta

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    23 Oct 2008   •   00:00

Mulţi contemporani, mai cu seamă cei din generaţia tânără, cred că romantismul este demodat şi desuet, că trebuie să rămână (eventual) în manualele de istorie a literaturii sau în codurile de comportament ale unui secol de mult apus.

Mai mult decât atât, nici o doză necesară de sobrietate nu pare a mai fi privită cu suficient respect, exceptând (poate) dineurile oficiale sau evenimentele cu conotaţie tristă. Designerii ne contrazic însă, propunând variante sobre sau romantice chiar şi pentru spaţii lipsite de tradiţie, cum sunt bucătăriile.

AMBIENT ŞI DECORAŢIUNI
Ambientul este cel dintâi semnal pentru un anumit tip de comportament, atunci când trăieşti sau pur şi simplu eşti invitat într-un spaţiu anume. Stilul şi calitatea mobilierului, culorile dominante, dispunerea şi intensitatea surselor de lumină artificială sau naturală dau, în general, tonul şi intensitatea atitudinii umane.

Fără să intrăm în amănunte, vom spune doar că albul în combinaţie cu negrul sau tonuri de gri şi monocromia în tonuri calde sunt cele mai indicate abordări pentru o atmosferă sobră sau romantică. Spaţiul trebuie să fie construit în linii simple, fără aglomerări inutile şi fără exces de accente vizuale. Se speculează verticalele pe care privirea poate să alunece în sus sau în jos lent, fără oprelişti.

Decoraţiunile au nevoie de o anumită eleganţă, de clasă, cum se spune, fără a fi însă ostentative. Fie că sunt alese din linia clasică, fie că provin din cele mai moderne viziuni, obiectele care se aşază pe masă ori în jurul ei trebuie să se integreze armonios în ansamblul general, să te oblige a le cerceta sau a le atinge cu atenţie, cu delicateţe.

Alegeţi cel puţin două surse de lumină reglabilă cu care, la nevoie, să puteţi impune clar-obscurul necesar unei conversaţii liniştite. Între o plafonieră capabilă să arunce asupra mesei o lumină intensă, orbitoare şi câteva lumânări aromatizane sau un lampadar cu abajur şi raze discret filtrate veţi opta, desigur, pentru a doua variantă.

MICI TRUCURI NECESARE
O cină sobră sau una romantică presupune utilizarea unor mici trucuri strategice necesare şi cu eficienţă de mult demonstrată. O faţă de masă de un alb imaculat, din material de bună calitate, care să cadă până aproape de podea, va face o bună impresie.

Pentru soluţii mai moderne, blatul mesei trebuie să fie lucios, fără nici cea mai mică pată sau urmă, perfect organizat pentru un serviciu ireproşabil. O vază cu flori sau un vas cu fructe proaspete sunt întotdeauna bine primite. Nu aglomeraţi cu prea multe tacâmuri sau accesorii şi mai ales nu puneţi pe masă lucruri inutile, oricât ar fi ele de frumoase sau de valoroase.

CLASICUL DEVINE MODERN
La un anumit nivel al amenajării, clasicul de cea mai pură esenţă poate deveni surprinzător de modern. Aceasta, pe de o parte, datorită unor reflexe educaţionale formate de-a lungul mai multor generaţii şi, pe de altă parte, datorită unui anumit tip de fascinaţie pe care acesta continuă să-l exercite asupra noastră. Nu ezitaţi nici să aduceţi note decorative sau chiar funcţionale clasice într-un ambient de esenţă modernă: ele se vor completa prin contrast, impunând tipul de comportament dorit de gazdă. La toate acestea adăugaţi întotdeauna un fond sonor adecvat, cu muzică de bună calitate, indiferent de genul propus. Atenţie însă la decibeli! Conversaţia nu trebuie acoperită de puterea boxelor.     

 

Sfat

O masă sobră sau o cină romantică trebuie ferite de orice exces culinar. Preparaţi sau comandaţi mâncare puţină, variată şi de foarte bună calitate. Oferiţi cantităţi mici, la intervale de timp suficient de mari, încât invitatului sau invitaţilor să le rămână destul timp pentru conversaţie. Staţi cât mai multă vreme la masă şi întreţineţi atmosfera, susţineţi dialogul, alungaţi monotonia. Băutura, în cantităţi de asemenea moderate, se adaptează discret meniului, uneori indiferent de preferinţele oaspeţilor, fără ca aceştia să se simtă frustaţi sau neglijaţi

×