x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sorbetul de violete al imparatesei Sissi

0
07 Dec 2005 - 00:00
EUROPA GURMANDA - BUCATARIA HABSBURGILOR
Gradinile de la Schönbrunn pastreaza si astazi urmele pasilor ei. Iar prin castelul de poveste proiectat sa-l intreaca in frumusete pe cel de la Versailles al Regelui Soare, te astepti la fiecare pas sa-i zaresti silueta gratioasa strecurandu-se prin incaperile regale...

A venit pe lume in dar, de Craciunul lui 1837, undeva in Munchen. Fiica a ducelui Maximilian si a Mariei Ludovika, fiica regelui Bavariei, Elisabeth, avea sa devina intr-o zi una dintre cele mai iubite regine ale lumii. Avea doar 15 ani atunci cand printul Franz Josef al Austriei s-a indragostit de ea. Si aici a inceput povestea vietii lor. O poveste de dragoste ce avea sa nu se stinga niciodata. Iar cand pasesti pe urmele pasilor lor prin apartamentele de la Schönbrunn simti cum istoria da buzna peste intreaga ta fiinta, colorand frumos un univers pe care il cunosteai doar din cartile de istorie.

Dar printesa cea frumoasa si extrem de cultivata n-a fost niciodata fericita la curtea Austriei. Rigorile etichetei i-au intunecat primii ani ai casniciei, iar ea si-a gasit refugiul in plimbarile insingurate prin gradinile palatului, pana sus, spre lacul incarcat si astazi de nuferi.

Printesa Sissi a ramas in istorie si pentru grija exagerata pe care o avea pentru subtierea trupului sau. Mesele erau intotdeauna un calvar, atat din din pricina siluetei, cat si a protocolului de la curte. De aceea, obisnuia sa stea cat mai retrasa si nu mergea decat rareori la mesele oficiale. Nu manca niciodata seara, iar gustarile ei erau de obicei compuse din fructe. Ambitiosii bucatari ai imparatului nu reuseau sa-i intre niciodata in voie, povestesc cu farmec cei care i-au stat in preajma la curtea Austriei. Isi petrecea timpul incercand sa slabeasca, preferand adesea sa manance lapte acru si sa bea sange de bou, spun legendele, caci acesta se considera in vremurile acelea ca ar avea efecte revigorante. Numai uneori, in timpul micului dejun, imparateasa nu rezista tentatiei. Iar daca e sa dam crezare rapoartelor regale, meniul ei era compus dintr-o farfurie de fructe, trei chifle, 100 g zahar, 100 g unt, cate o cana cu smantana, lapte rece, cafea, pateuri, prajituri si ciocolata. Dupa un astfel de ospat rabda de foame cu o vointa de fier, pana cand iarasi ii venea pofta de ceva dulce. Iar atunci obisnuia sa ceara un sorbet. Acest sorbet special era un amestec de suc de violete presate, zahar cristal si cativa stropi de sampanie.

Sorbet cu violete pentru o floare fragila, care s-a ofilit in palate prea somptuoase...

KAISERSCHMARREN - CLATITELE KAIZERULUI

INGREDIENTE: 6 oua, 200 g faina de patiserie, 50 g zahar, 250 ml lapte, un varf de cutit de sare, 40 g stafide, unt, zahar pudra, piure de prune.

PREPARARE: Se amesteca galbenusurile, zaharul, laptele si faina. Se bat albusurile, se adauga un varf de cutit de sare si se continua sa se bata pana cand compozitia devine batoasa. Apoi, cu grija, se incorporeaza in compozitia de galbenusuri. Se pune untul la topit intr-o tigaie intinsa, se adauga compozitia de clatite si se presara stafide. Se lasa sa se coaca pe o parte cateva minute, se intoarce pe partea cealalta si se taie in bucati cu o furculita. Se lasa sa se prajeasca pana la capat (de preferat intr-o tava unsa cu unt asezata intr-un cuptor preincalzit). Aveti grija sa nu coaceti prea tare clatitele, pentru ca se vor usca. Presarati zahar pudra si serviti-le cu piure de prune.

Sophienpastete - Placinta lui Sophie

Numita astfel dupa arhiducesa Sophie de Austria (1805-1872), mama imparatului Franz Joseph

INGREDIENTE: 3 oua, 250 ml smantana, 400 g sunca taiata felioare, sare, nucsoara, unt, cascaval ras; pentru clatite: 150 g faina, 300 ml lapte, 5 oua, sare, unt.

PREPARARE: Mai intai se prepara clatitele. Se amesteca toate ingredientele. Se incinge untul intr-o tigaie si se toarna compozitia pentru clatite, atat cat sa acopere fundul tigaii. Se intoarce clatita atunci cand una din fete a devenit maronie. Similar se procedeaza si cu restul compozitiei de clatite. Apoi se amesteca ouale impreuna cu smantana, se condimenteaza cu sare si nucsoara. Sunca se taie in fasii foarte subtiri. Un vas se unge cu unt topit si pe fund se asaza o clatita desfasurata foarte bine, astfel incat marginile sa iasa din vas. Deasupra se pun fasii de sunca, se adauga crema de smantana si apoi alta foaie de clatita. Se procedeaza similar pana cand se termina foile de clatite si restul ingredientelor. Marginile clatitelor care ies din tigaie se ridica (la fel ca tigla de pe acoperisul caselor) si se acopera cu putin unt. Placinta se coace in cuptorul preincalzit (180-200ÞC), timp de aproximativ 45 de minute. Cu zece minute inainte de expirarea timpului de coacere se rade cascaval si se mai lasa in cuptor pana cand se rumeneste.

Hofburgballsuppe - Supa pentru balul imperial

INGREDIENTE: (pentru 6 portii) 250 g bacon, 250 g ficat de vita sau vitel, un pui inabusit, oase de vita, o splina de vaca, o ceapa, radacinoase (telina, morcovi, patrunjel etc.), sare, piper.

PREPARARE: Se toaca baconul, radacinoasele si ceapa, apoi se desface in bucati puiul inabusit. Toate ingredientele se pun intr-un vas si se soteaza pana cand radacinoasele si baconul devin maronii. Se acopera toate ingredientele cu apa calda si se fierb la foc mediu timp de 7-8 minute. Se strecoara supa printr-o sita sau printr-o bucata de etamina, pentru a ramane clara. Inainte se servea intr-un bol mic, fara a se adauga si altceva. Acum este insotita, de cele mai multe ori, de un anumit fel de biscuit, numit Austrian Kaiserschöbelrn.

Kaiserin Elisabeths NachmittagsnÄscherei - Gustarea imparatesei Elisabeth

INGREDIENTE: 200 g faina, 140 g faina, 70 g zahar, 70 g migdale tocate, un ou, ciocolata topita, pentru glazura: 280 g zahar, 125 ml apa, 8 albusuri, 150 g piure de capsuni.

PREPARARE: Se amesteca foarte bine faina cu untul, se adauga migdalele, zaharul, oul si se obtine un aluat. Se intinde intr-o foaie nu prea groasa si se imparte in doua pe lung, fiecare avand latimea de 8 cm. Se coc foile intr-o tava neunsa, in cuptorul preincalzit (200ÞC), timp de 10 minute. In timpul acesta se dizolva zaharul in apa, se aduce la fierbere, fara sa se amestece. Se ia spuma de deasupra. O lingura de argint se scufunda in apa foarte rece, apoi prin amestecul de zahar, apoi iar in apa rece, pana cand pe lingura ramane o bila fina si tare. Se bat albusurile spuma (ca la bezele), se adauga in amestecul de zahar si apoi se pune vasul in apa cu gheata. Se amesteca pana cand se raceste. Se adauga piureul de capsuni si cu aceasta compozitie se ung foile de aluat. Se tin in cuptor cateva secunde pana cand glazura se intareste si se lipeste de foi. Se scoate din cuptor si se acopera cu ciocolata topita. La sfarsit se taie in portii.
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   zahăr

Serviciul de email marketing furnizat de