x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

27 Mar 2006   •   00:00
GENETICA. Femeile de culoare, sub 55 de ani, sunt mai afectate decat celelalte de o forma rara de cancer mamar, rapida si deseori mortala, arata un studiu publicat de Journal of the American Medical Association. In cazul victimelor cancerului de san, aceasta forma agresiva a bolii, numita neoplasm bazal, atinge 39% dintre femeile de culoare inainte de menopauza, fata de 16% in cazul celorlalte femei, indiferent de varsta si de rasa. Cercetatorii intentioneaza ca, in functie de predispozitia genetica, sa puna la punct tratamente tintite contra cancerului de san.

FOTBAL. Asociatia britanica de sanatate psihica sustine ca vizionarea unor meciuri de fotbal ii ajuta pe barbati sa isi exteriorizeze sentimentele, ceea ce este benefic pentru starea lor emotionala. "Cand se uita la un meci de fotbal, barbatii au aceleasi reactii fiziologice ca atunci cand se afla pe terenul de joc. In acele momente, organismul lor secreta o cantitate mai mare de testosteron, de aceea reactiilor lor sunt imprevizibile – agonie, extaz, bucurie, manie", arata Celia Richardson, reprezentant al Asociatiei britanice de sanatate psihica.

FARMACEUTICE. Incepand cu anul 2007, compania Sandoz Romania va exporta in SUA produse farmaceutice obtinute la fabrica de la Targu-Mures, a declarat presedintele consiliului de administratie, Iztok Sever, cu ocazia lansarii oficiale a companiei in tara noastra. Capacitatea actuala de productie a fabricii este de aproximativ 250 de milioane de unitati, compania fiind cunoscuta in Romania mai ales prin antibiotice.

CEAI. In Asia, fumatorii sufera destul de rar de afectiuni cardiovasculare sau cancer. Specialistii pun aceasta pe seama faptului ca asiaticii beau foarte mult ceai, in special ceai verde. Potrivit profesorului Bauer Sumpio de la Yale School of Medicine (SUA), ceaiul verde contine antioxidanti care previn ateroscleroza, deoarece intervin in asimilarea grasimilor de catre organismul uman. In acelasi timp, antioxidantii impiedica cresterea tumorilor, imbunatatesc activitatea rinichilor, ficatului si pancreasului.

SEX. Un studiu publicat in "Journal of Sex and marital Therapy" (Marea Britanie) arata ca barbatii englezi stau foarte prost la capitolul sex. 30% dintre acestia au recunoscut ca nu au facut sex in ultimele 12 luni. Englezoaicele stau mai bine la acest capitol – aproape 60% dintre femeile adulte au avut relatii sexuale in ultimele luni. Barbatii din SUA, Australia si Canada sunt mult mai activi la capitolul viata sexuala – 80% dintre ei afirmand ca au facut dragoste in ultimele luni.

SITE-URI

  • www.medicina-estetica.ro – Societatea Romana de Medicina Estetica si Chirurgie Dermatologica
  • www.psihoconsulting.ro – consiliere psihologica online, psihoterapie, evaluare si testare psihologica, consultanta organizationala
  • www.gastroenterologia.ro – informatii despre bolile digestive, destinate pacientilor, medicilor rezidenti si specialisti
  • www.copilul.ro – informatii medicale pentru mamici si tatici
  • www.hepatitac.lx.ro – descriere, diagnostic si tratament, virusul hepatitic C – structura, genotipuri, mecanisme de rezistenta la terapia antivirala
  • DICTIONAR

  • DeglutiTie – act prin care bolul alimentar trece din gura in esofag, apoi in stomac.
  • Melanocit – celula localizata in epiderm sau in derm, responsabila de pigmentarea pielii prin secretarea de melanina (substanta pigmentara inchisa la culoare, care da culoare pielii, parului si irisului.
  • PuncTie – act constand in introducerea unui ac sau in practicarea unei deschideri mici intr-un tesut, un organ, o cavitate, pentru a extrage un gaz, un lichid sau pentru a preleva un esantion; prin punctie se mai poate realiza si injectarea unui produs; esantionul prelevat prin punctie este analizat, examinat histologic (biopsie) sau pus in cultura de laborator in scop diagnostic.
    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998
  • ×
    Subiecte în articol: info