x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

06 Apr 2006   •   00:00
CANCER. Femeile care sufera de cancer ovarian au mai multe sanse de vindecare daca sunt optimiste, afirma cercetatorii de la Dana Farber Cancer Institute din Boston. Ei au monitorizat 90 de femei cu cancer de ovare. La inceputul chimioterapiei, femeile au fost chestionate cu privire la starea lor de spirit. In paralel, ei au masurat inainte si dupa tratament nivelul de antigen 125, marker a carui concentratie sangvina permite evaluarea sanselor de vindecare. Nivelul antigenului cancerigen a scazut considerabil la femeile optimiste.

CELULITA. Curele de slabire pot agrava celulita, este concluzia unui studiu recent realizat de o echipa de cercetatori de la Societatea Americana de Chirurgie Estetica. Ei sunt de parere ca dietele hipocalorice nu elimina celulita, ci, dimpotriva, pot avea ca rezultat o accentuare a aspectului de coaja de portocala. De ce? Pentru ca elasticitatea pielii este un factor important. In cazul celor 29 de participante la studiu care au slabit, pielea si-a pierdut elasticitatea, accentuandu-se aspectul de coaja de portocala.

STATISTICA. In lume, numarul persoanelor supraponderale l-a depasit pe cel al subnutritilor, releva o statistica realizata de oameni de stiinta de la Universitatea Carolina de Nord. Profesorul Barry Popkin, cel care a condus studiul, arata ca in timp ce supraponderalii si obezii au ajuns la un miliard, numarul persoanelor care sufera de foame este mai mic: 800 de milioane. Conform profesorului Popkin, cauza este ca majoritatea oamenilor consuma alimente cu un continut crescut de grasimi si nu face miscare.

ECZEME. Tatuajele temporare, atractia plajelor, festivalurilor si targurilor estivale se bucura de mare succes in randul tinerilor. Dar, atentie, praful de henna utilizat pentru aceste tatuaje poate provoca eczeme sau reactii alergice severe. Cea mai periculoasa este henna de culoare neagra, imbogatita cu parafenilenediamina, care provoaca eczeme chiar si la cateva saptamani de la realizarea tatuajului. Culoarea naturala a hennei este brun-portocaliu, nicidecum negru.

REVENIRE. Sud-coreeanul Hwang Woo-suk, fostul "pionier al clonarii umane", acuzat de falsificarea studiilor, si-a deschis un nou laborator, destinat de data aceasta transplantului de organe de la animal la om, informeaza AFP. Responsabili din Ministerul sud-coreean al Stiintei si Tehnologiei sustin ca Fundatia Institutului de biotehnologie Suam are un capital de 2,6 milioane de dolari. Dr. Hwang (52 ani), caruia i s-a interzis in martie orice cercetare in domeniul uman, anuntase de atunci ca se va dedica clonarii animalelor.

DICTIONAR
  • IRIDOLOGIE – Metoda care permite diagnosticarea tulburarilor functionale plecand de la examenul irisului. Iridologia pleaca de la principiul ca reactiile sistemului neurovegetativ fata de o leziune sau de o disfunctie se reflecta in iris, modificandu-i forma, relieful, culoarea etc.
  • PIELONEFRITA – Infectie acuta, subacuta sau cronica a bazinetului si a tesutului interstitial al unui rinichi, mult mai rara a ambilor rinichi.
  • SEROPOZITIV – Se spune despre un subiect al carui ser contine anticorpi specifici. De la inceputul epidemiei de SIDA, acest termen se aplica in limbajul curent persoanelor purtatoare de HIV (virusul imunodeficientei umane).

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998
  • SITE-URI
  • www.emedic.ro – site dedicat informarii medicilor
  • www.who.int – Organizatia Mondiala a Sanatatii
  • www.sanatate.org – informare si educatie pentru sanatate; include o sectiune de control al greutatii
  • www.dependenta.ro – site informativ despre alcoolism, dependenta de droguri, tratamente, sfaturi pentru parinti despre prevenirea consumului de droguri in randul tinerilor
  • ×
    Subiecte în articol: info