x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

10 Apr 2006   •   00:00
CALCIU. Suplimentele nutritive pe baza de calciu nu contribuie la prevenirea fracturilor, potrivit unui studiu publicat de British Medical Journal. Cei 2.900 de copii au luat suplimente cu calciu cel putin trei luni. La analiza densitatii osoase a acestora, cercetatorii au constatat diferente mici intre copiii carora li s-au administrat suplimente si ceilalti. Castigul in densitate osoasa a fost de doar 1,7% la copiii care au luat calciu.

OBEZITATE. Prevalenta obezitatii a crescut in mod alarmant in China, mai ales in randul tinerilor. In prezent, un chinez din cinci este obez sau supraponderal. Asta inseamna 200 de milioane de persoane. "La acest numar s-a ajuns rapid in ultimii ani", si-a exprimat ingrijorarea prof. Yangfeng Wu. Cresterea obezitatii este explicata, ca si in tarile dezvoltate, prin adoptarea unor obiceiuri alimentare dezechilibrate, sedentarism.

DEPRESIE. Plasturii cu nicotina amelioreaza depresia la nefumatori. Depresia este legata de dezechilibrul unor anumite substante in organism – serotonina, dopamina, norepinefrina – care intermediaza transmiterea informatiilor intre celulele nervoase. "Nicotina contribuie la mentinerea echilibrului intre aceste substante", arata Joseph McClernon, de la Duke University Medical Center.

CHLAMIDIOZA. In medie, fiecare al zecelea britanic sub 25 de ani are chlamidioza (infectie cu transmitere sexuala). 13% dintre barbatii intre 20 si 24 de ani si 12% dintre femeile intre 16 si 19 ani sufera din aceasta cauza, arata BBC citand date oferite la Conferinta anuala a Agentiei britanice de protectie a sanatatii. "In 2005, in cabinetele ginecologice, acest diagnostic a fost pus de 96.204 ori", precizeaza dr. Mary Macintosh.

OTITA. O treime dintre copiii cu otita medie nu au nevoie de antibiotice, arata Journal of the American Medical Association. Potrivit cercetatorilor de la Yale University, in otita medie, copilul trebuie tinut sub tratament simptomatic (antiinflamatoare, calmante) 48 de ore si abia dupa aceea se ia hotararea de a administra antibiotice. In prezent, numai in SUA se prescriu anual 15 milioane de retete pentru antibiotice in otita medie, in multe cazuri nefiind nevoie de asemenea medicamente.

SEMNAL. 110 profesori, psihologi, autori de carti pentru copii din Anglia au publicat in paginile ziarului Daily Telegraph o scrisoare deschisa in care avertizeaza ca lumea contemporana ii influenteaza negativ pe copii, otravindu-le trupul si sufletul. Copiii au nevoie de mancare adevarata, nu de produse surogat, cum sunt alimentele "junk-food". Au nevoie de jocuri reale, nu de jocuri virtuale.

DICTIONAR
  • AUTOTRANSFUZIE – injectare intravenoasa cu propriul sange, prelevat inaintea unei interventii chirurgicale sau in cursul acesteia; aceasta procedura elimina riscul transmiterii SIDA, hepatitei si altor boli transmisibile prin sange, precum si riscul de accidente transfuzionale prin incompa-tibilitatea de grupa sangvina.
  • CORONAROGRAFIE – examen radiologic care permite vizualizarea arterelor coronare care iriga inima.
  • ECLAMPSIE – afectiune grava care survine, in general, la sfarsitul sarcinii, caracterizata prin convulsii asociate cu hipertensiune arteriala.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998
  • SITE-URI
  • www.suntgravida.ro – totul despre cele noua luni de sarcina
  • www.smromania.ro – Societatea Romana de Scleroza Multipla din Romania
  • www.anticonceptionale.ro – informatii despre cele mai importante metode contraceptive, modul lor de actiune, avantajele si dezavantajele folosirii lor
  • www.srreumatologie.ro – Societatea Romana de Reumatologie
  • www.iod.ro – Centrul national pentru eliminarea tulburarilor cauzate de deficitul de iod
  • ×
    Subiecte în articol: info