x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

13 Apr 2006   •   00:00
CONSECINTE. Chimioterapia afecteaza functionarea creierului, avertizeaza cercetatorii americani de la Universitatea din California. Studiul acestora a demonstrat ca femeile care au avut cancer de san si au facut chimioterapie sufera ulterior tulburari mentale, dificultati de concentrare si probleme de memorie. Aceste manifestari se mentin timp de 5 sau chiar 10 ani de la efectuarea procedurii de chimioterapie, au mai aratat cercetatorii. In urma unor tomografii cu pozitroni s-a descoperit ca zona afectata este cortexul frontal.

ALERGII. Un nou tratament pentru alergia la polen ar putea fi disponibil in anii viitori. Institutul National pentru Alergii si Boli Infectioase (NIAD) din SUA a reusit sa dezvolte o noua terapie pentru tratarea alergiei la polen. Ea consta in doar sase injectii, care se administreaza o data pe saptamana. Noul tratament promite sa reduca simptomele alergice pentru cel putin un an. "Aceasta descoperire este promitatoare in ceea ce priveste tratarea alergiilor. Cateva injectii sunt suficiente pentru reducerea pe termen lung a simptomelor alergiei", a declarat Anthony Fauci, directorul NIAD.

ANTISTRES. Ceaiul negru ajuta la combaterea stresului cotidian, aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie, publicat in revista Psychopharmacology. "Ceaiul negru reduce nivelul de cortizol, hormon al stresului, din sange", a explicat profesorul Andrew Steptoe, coordonatorul studiului. Bautura contine un numar mare de ingrediente precum polifenoli, flavonoizi si aminoacizi, care influenteaza neurotransmitatorii din creier.

LONGEVITATE. Secretul longevitatii sta in multa cafea, trabucuri si sex, spune un studiu publicat in Cuba, tara cunoscuta pentru numarul mare de centenari. Locuitorii din Villa Clara, provincie care detine recordul national la speranta de viata, au o mare luciditate mentala si realizeaza munci grele. Nici unul nu consuma foarte mult alcool, dar beau foarte multa cafea, fumeaza trabucuri si sunt pasionati de sex. Speranta de viata in Cuba este de 76 de ani.

POLUARE. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a facut un apel catre guvernele tarilor membre pentru a imbunatati calitatea aerului in orase, avertizand ca poluarea ucide prematur aproape doua milioane de oameni anual. Reducand nivelul poluarii ar putea fi salvate vietile a peste 300.000 de persoane, potrivit raportului OMS. Poluarea este una dintre cele mai importante cauze ale afectiunilor respiratorii, cardiovasculare si ale cancerelor.

BARBATI. Deficienta de testosteron, denumita hipogonadism, poate fi tratata cu ajutorul terapiei de substitutie cu testosteron. Potrivit unor studii recente, in cazul barbatilor peste 40 de ani, nivelul hormonului masculin scade cu 1,2% pe an, arata dr. Radu Tanase, reprezentant al unei companii farmaceutice producatoare a unui tratament hormonal de substitutie. Deficienta de testosteron favorizeaza aparitia sindromului metabolic, a obezitatii, a hipertensiunii arteriale si poate duce chiar la instalarea diabetului zaharat.

PIELE. Cercetatorii de la Universitatea "Friedrich Schiller" (Germania) au stabilit ca pielea femeilor imbatraneste mai rapid decat cea a barbatilor. O data cu inaintarea in varsta, pielea pierde din elasticitate si incep sa apara ridurile. Elasticitatea pielii depinde de cantitatea de elastina si colagen din derma (tesut fibros conjunctiv care formeaza partea groasa din adancime a pielii, fiind acoperit de epiderma). Cercetatorii germani au stabilit ca la femei, o data cu inaintarea in varsta, concentratia de colagen din piele scade mai rapid decat in cazul barbatilor.

ACUPUNCTURA. Femeile care sufera de simptomele neplacute ale menopauzei pot scapa de bufeuri, de durerile de cap si de starile depresive cu ajutorul acupuncturii. In urma unui studiu realizat la Universitatea Stanford din California s-a dovedit ca femeile care se trateaza prin acupunctura au mai putine bufeuri si se pot odihni mai bine noaptea. Deoarece tratamentul hormonal menit sa inlature simptomele menopauzei are unele efecte adverse, acesta ar putea fi inlocuit cu acupunctura. Prin inteparea anumitor puncte de pe corp, acupunctura actioneaza asupra sistemului nervos, in acest mod reusind sa faca bufeurile suportabile.

INGRASARE. Stresul la serviciu, parintii bolnavi, divortul sunt factori care favorizeaza luarea in greutate in cazul femeilor peste 40 de ani. Nu este vorba despre faptul ca femeile incep sa manance mai mult si sa se miste mai putin o data cu inaintarea in varsta. Cercetatorii de la Rush Medical Center din Chicago sustin ca, in caz de stres prelungit, organismul femeilor acumuleaza mai multa grasime. Potrivit medicilor americani, femeile care trec prin emotii negative zilnic iau in greutate mai rapid decat cele care sunt mai relaxate.

POLUARE. Un grup de cercetatori din Statele Unite ale Americii au descoperit ca in apa de la robinet si in lapte se gasesc cantitati mici de perclorat de potasiu, o substanta poluanta care afecteaza glanda tiroida in cazul femeilor. Pana in prezent se credea ca percloratul in cantitati reduse nu afecteaza in nici un fel sanatatea. Totusi, oameni de stiinta de la CDC Environmental Health Laboratory au observat ca aceasta substanta scade nivelul de hormoni eliberati de glanda tiroida prin blocarea absorbtiei de iod in organism. Carentele de iod duc la aparitia gusei (cresterea in volum a glandei tiroide).

GRAVIDE. Reprezentantul Comisiei pentru Sanatate din Marea Britanie, Caroline Flint, a observat ca tot mai multe femei incep sa fumeze imediat dupa ce au ramas insarcinate, fiind convinse ca in acest mod vor avea o nastere usoara, pentru ca bebelusul va fi mai micut. E adevarat ca fumatul poate duce la nasterea unor copii sub greutatea normala, insa acest lucru nu usureaza in nici un fel travaliul. Dimpotriva, avertizeaza membrul guvernului britanic, bebelusii adusi pe lume de mame care fumeaza pot prezenta complicatii grave la nastere.

SITE-URI

  • www.nationalfitness.ro – site-ul FC National Fitness Center
  • www.sanatate.org – informatii generale despre diferite afectiuni, alimentatie si programe de slabire, teste de sanatate
  • www.sanatate.lx.ro – articole de medicina naturista, acupunctura, masaj
  • www.ispb.ro – Institutul de Sanatate Publica Bucuresti
  • www.terapii-naturiste.com – informatii despre plante, tratamente naturiste si diferite terapii
  • DICTIONAR

  • IMUNIZARE – totalitate a imprejurarilor si procedeelor care declanseaza la un individ o reactie imunitara ce permite organismului sa se apere impotriva unui element strain (substanta, microorganism), denumit antigen.
  • PSIHOZA – tulburare mintala caracterizata printr-o dezorganizare a personalitatii, pierderea simtului realului si transformarea in delir a experientei traite.
  • FOTOTERAPIE – metoda de tratament care utilizeaza actiunea luminii asupra pielii. Sursa de lumina utilizata poate fi lumina solara (helioterapia) sau lumina artificiala. Helioterapia este utilizata pentru a trata leziunile acneice si favorizeaza, in majoritatea cazurilor, tratamentul psoriazisului.
  • Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • ×
    Subiecte în articol: info