x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

15 Apr 2006   •   00:00
IMPOSTOR. Seful sectiei de chirurgie din cadrul unui spital elvetian a operat pacienti timp de 10 ani fara a avea diploma de chirurg, informeaza presa din tara cantoanelor. Medicul in varsta de 45 de ani a fost angajat la spitalul din Lugano prezentand o diploma falsa, iar in 1997 a fost numit sef de sectie. Falsul a fost descoperit in urma unui control de rutina, medicul fiind supus unei anchete judiciare.

RECORD. Un american de 71 de ani, care a suferit un transplant de inima si rinichi, a facut inconjurul lumii singur intr-o ambarcatiune cu panze, devenind astfel prima persoana de pe glob cu asemenea deficiente care a reusit acest record. Ardell Lien, fost militar de cariera, a pornit in calatorie la 7 mai 2005, la numai 2 ani dupa ce a primit o noua inima si un nou rinichi. "Am vrut sa arat lumii ca se poate trai dupa o asemenea operatie", a declarat septuagenarul. Scopul calatoriei a fost strangerea de fonduri pentru Clinica Mayo, unde a fost operat.

OBEZITATE. La nivel mondial, numarul supraponderalilor este mai mare decat cel al malnutritilor. In lume exista peste un miliard de adulti supraponderali, in timp de 800.000 de milioane de oameni sufera de malnutritie, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In SUA, 30% dintre adulti sunt obezi (60 de milioane de persoane). In Europa, recordul la obezitate este detinut de Marea Britanie (23%), fata de Germania (12%) si Italia (8%). Obezitatea progreseaza si in randul copiilor: in lume exista 22 de milioane de copii obezi sub 5 ani, conform OMS.

ROBOT DE GARDA. In cazul unui accident vascular cerebral (AVC), medicii trebuie sa intervina rapid, dar deciziile majore trebuie luate de un neurolog. Spitalele americane unde nu exista neurologi vor fi dotate cu un "robot de garda", dirijat de la distanta de un specialist. Fiecare specialist in AVC cooptat in program va avea in permanenta asupra lui un laptop conectat la internet, prin intermediul caruia va coordona un robot aflat la capataiul bolnavului, care transmite imagini si date despre acesta.

TABAGISM. Fumatul pasiv ucide un european la fiecare 17 minute, adica aproape 79.500 de oameni anual. Aceste cifre-soc au fost publicate o data cu lansarea campaniei "Help – Pentru o viata fara tigara" sustinuta de Uniunea Europeana. Datele au fost furnizate de patru institutii europene de prim rang: Societatea Europeana de Pneumologie, Reteaua Europeana a Inimii, Institutele Nationale de Cancer din Marea Britanie si Franta. In Europa, anual, din cauza fumatului pasiv mor 61.000 de oameni prin infarct si AVC, 13.000 prin cancer pulmonar, 5.000 prin boli respiratorii cronice.

Site-uri

  • www.desprediabet.ro – contine informatii despre diabet, despre stil de viata si nutritie, concurs de retete pentru diabetici
  • www.nationalfitness.ro – centru de fitness, aerobic, cardio, tae-bo, pilates, programe de relaxare si de slabire
  • www.fundatiarenasterea.ro – Fundatia Renasterea, informatii despre cancerul la san
  • www.aspor.ro – Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania
  • www.boli-medicina.com – informatii despre aparatele si sistemele organismului, afectiuni, tratamente naturiste, alimentatie sanatoasa
  • Dictionar

  • Decalcifiere – diminuare importanta a continutului in calciu, in mod particular in oase si dinti; ea poate fi consecinta unor tulburari ale glandelor paratiroide, carentei de vitamina D, diabetului, sarcinii.
  • Glanda – organ a carui functionare este caracterizata prin sintetizarea si apoi prin secretarea unei substante.
  • Pirozis – durere asemanatoare unei arsuri la nivelul epigastrului (partea superioara a abdomenului), cu iradieri ascendente in spatele sternului, terminandu-se cu regurgitare de lichid acid in gura. Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • ×
    Subiecte în articol: info