x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

04 Mai 2006   •   00:00
MICROBI. In Spitalul Stevenage (Marea Britanie) va fi testata o noua metoda de lupta contra infectiilor intraspitalicesti: lenjerie de pat si pijamale dintr-un material special, care contine fire de argint. Potrivit specialistilor, particulele de argint sunt lipsite de pericol pentru om, dar au actiune puternica antimicrobiana distrugand bacteriile patogene. Complicatiile infectioase provocate de aceste bacterii sunt foarte periculoase pentru pacientii cu imunitate scazuta.

DIABET. Parlamentarii europeni si asociatiile internationale implicate in lupta contra diabetului au lansat un apel "pentru asigurarea unui tratament mai bun si a egalitatii privind accesul la ingrijiri medicale pentru diabeticii din Uniunea Europeana". Diabetul afecteaza in prezent 20 de milioane de europeni, iar in 2030, numarul lor va ajunge la 27 de milioane. Federatia Internationala de Diabet si Societatea Internationala de Diabet la Copii si Adolescenti semnaleaza cresterea alarmanta a numarului copiilor atinsi de aceasta boala ce reduce speranta de viata cu 15 ani.

VIROZE. Ultimul buletin al Centrului de Referinta pentru Gripa arata ca in intervalul 29 ianuarie-4 februarie au fost inregistrate aproape 92.000 de cazuri de infectii respiratorii. Din acestea, 65.610 au fost infectii acute ale cailor respiratorii superioare, 25.731 – pneumonii si 76 de cazuri noi de gripa. Judetele in care au fost diagnosticate cele mai multe cazuri de gripa sunt: Vrancea (19), Tulcea (13), Galati (13), Brasov (9).

RETETE. Institutul de Medicina de la Academia de Stiinte a SUA sustine ca anual 7.000 de americani mor, iar 500.000 de pacienti au probleme serioase de sanatate, pentru ca nu pot descifra scrisul medicului de pe reteta. Anual, in SUA sunt scrise in jur de 3,2 miliarde de retete, in care abrevierile medicamentelor si dozele sunt indescifrabile, arata un articol publicat in Time. Pentru rezolvarea acestei probleme, autoritatile americane din sanatate propun elaborarea unui program prin care retetele sa fie scrise numai in format electronic.

ADOLESCENTI. Potrivit unui studiu american, tulburarile de somn la adolescenti duc la scaderea rezultatelor scolare. Profesorul James F. Pagel (Universitatea Colorado) a analizat un chestionar privind calitatea somnului la adolescenti. Specialistul a ajuns la concluzia ca adolescentii care dorm putin au rezultate scolare slabe din cauza somnolentei diurne, lipsei de concentrare, intarzierilor la cursurile de dimineata.

MALFORMATII. Copiii conceputi prin fertilizare in vitro prezinta mai multe riscuri de malformatii decat cei procreati pe cale naturala, arata cel mai amplu studiu realizat vreodata asupra acestui subiect. Autorii canadieni au analizat 61.000 de nou-nascuti si au constatat ca 3% dintre cei conceputi "in eprubeta" au venit pe lume cu malformatii. Autorii considera insa ca riscurile reproducerii medicale asistate sunt mai mici decat beneficiile aduse parintilor infertili care isi doresc un copil.

Site-uri

  • www.suub.ro – Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
  • www.dictionar.romedic.ro – Dictionar de termeni medicali
  • www.medicalinfo.ro – Informatii medicale, forum coordonat de medici
  • www.residentchannel.com – Informatii despre locuri de intrare la rezidentiat in strainatate
  • www.healthjobsusa.com – locuri de munca pentru cadre medicale in SUA www.ippmf.ro – Institutul de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor si Farmacistilor
  • www.crucearosie.ro – Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania
  • www.cmr.ro – Colegiul Medicilor din Romania
  • DicTionar

  • Criochirurgie – utilizarea frigului in cursul unei interventii chirurgicale;
  • Luxatie – deplasare a doua extremitati osoase ale unei articulatii antrenand o pierdere a contactului normal al suprafetelor articulare;
  • Polip – tumoare de cele mai multe ori benigna, care se dezvolta pe mucoasele cavitatilor naturale ale organismului
  • Saturnism – totalitate a manifestarilor cauzate de o intoxicatie cu plumb sau cu saruri de plumb
    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • National Geographic Romania

    Numarul din februarie al revistei National Geographic Romania este dedicat vindecarii inimii. Sub titlul generic "Service de inimi" ni se atrage atentia ca bolile cardiace ating proportii epidemice in intreaga lume. De aceea, cercetatorii abandoneaza treptat vechiul model al "conductelor colmatate", cautand vinovatii ascunsi in genele noastre. Din sumarul National Geographic mai amintim cateva titluri: "La 24 de ani pe Cho Oyu", "Blestemul aurului negru", "Viermii feerici din Hawaii", "Anotimpurile fumului". Desi Delta Nigerului detine unele dintre cele mai bogate zacaminte de petrol din lume, nigerienii care traiesc aici sunt mai saraci ca oricand, violenta este dezlantuita, iar pamantul si apa sunt viciate. Daca vreti sa stiti ce nu merge in Delta Nigerului, cititi articolul din acest numar. Si tot aici veti afla povestea lui Alex Gavan, cel mai tanar alpinist roman (24 de ani), care a reusit ascensiunea unui varf de 8.000 de metri fara butelii de oxigen sau serpasi. (Georgeta Licsandru)

    ×
    Subiecte în articol: info