x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stiri sanatate

Stiri sanatate

19 Feb 2008   •   00:00

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, India este lider mondial în ceea ce priveşte falsificarea medicamentelor.

MEDICAMENTE. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, India este lider mondial în ceea ce priveşte falsificarea medicamentelor. În ultimii ani, producţia de medicamente falsificate a crescut cu 20%-25% în India, atingând cifra de 3,85 miliarde de dolari anual. Medicamentele falsificate sunt distribuite pe pieţele farmaceutice din SUA, Europa, Japonia. Unul dintre cele mai falsificate medicamente este viagra.

 

DERMATOLOGIE. Piperul negru poate fi folosit pentru crearea unor noi medicamente contra vitiligo, boală care se manifestă prin apariţia unor pete albe pe piele. Piperina, substanţa care dă gustul specific acestui condiment, contribuie la repigmentarea pielii afectată de boală, arată un studiu publicat în British Journal of Dermatology. Dr Anthony Young, coordonatorul studiului, spune că piperina stimulează formarea de melanocite, celule ale pielii care conţin melanină şi asigură protecţia organelor interne faţă de radiaţiile solare.

 

VACCIN HIV/SIDA. “Este posibil să nu reuşim niciodată să realizăm un vaccin împotriva virusului HIV/SIDA”, a declarat cu ocazia unui congres profesorul David Baltimore, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1975. Specialistul a declarat că din 1984, de când a fost descoperit virusul, nu s-a făcut nici un progres pentru crearea unui vaccin. Aceasta deoarece HIV are o caracteristică ce îl face unic: reuşeşte să păcălească sistemul imunitar uman. În cele peste două decenii de studii s-a încercat crearea a zeci de vaccinuri, însă toate s-au dovedit ineficiente. “Pentru a nu ne confrunta cu o epidemie, avem nevoie de o nouă abordare în combaterea acestei maladii”, a mai spus profesorul Baltimore.

 

TOCURI. Medicul italian Maria Cerutto susţine că femeile care poartă tocuri au o viaţă sexuală mai bună. Purtarea unor pantofi cu toc de 5 centimetri tonifică muşchii abdomenului inferior. “Femeile au deseori probleme în efectuarea unor exerciţii care presupun soli­citarea muşchilor abdomenului inferior. De aceea, purtarea pantofilor cu toc poate fi un exerciţiu util pentru muşchii abdomenului inferior. Aceşti muşchi au un rol important în plăcerea pe care femeile o simt în timpul actului sexual”, afirmă dr Maria Cerutto, care a efectuat un studiu la care au participat 70 de femei cu vârste până în 50 de ani.

 

DEPRESIE. Femeile care aduc pe lume băieţei sunt mult mai expuse riscului de a face depresie postnatală, arată un studiu francez. Din cele 181 de femei care au participat la studiu, 9% au avut această problemă după naştere şi peste două treimi născuseră băieţei. Profesorul Claude de Tychey, coordonatorul studiului, a explicat că depresia proaspetelor mămici ar putea avea legătură cu atitudinea negativă vizavi de bărbaţii din viaţa lor. O altă teorie susţinută de cercetători arată că femeile consideră mai dificilă creşterea unui băieţel decât a unei fetiţe, motiv pentru care devin depresive.

 

 

 

Site-uri

 

www.spitalulbabes.ro – Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş”

www.luiza-bucur.ro – informaţii despre fittnes, mişcare şi diete

www.snn.ro – Societatea Naţională de Neuroştiinţe

www.legmed.ro – Reţeaua Naţională de Medicină Legală

www.salvaticopiii.ro – Fundaţia Salvaţi Copiii România

www.cardioportal.ro – Societatea Română de Cardiologie

www.handicap.lx.ro – Site adresat persoanelor cu handicap

 

 

Dicţionar

Migrenă – Boală caracterizată prin accese repetitive de dureri de cap. Durerile sunt provocate probabil de o dilataţie a arterelor cerebrale. În plus, există şi un factor ereditar, deoarece se observă adeseori mai multe cazuri de migrenă în aceeaşi familie.

Periartrită – Orice afecţiune provocată de o inflamaţie a ţesuturilor din vecinătatea articulaţiilor.

Timpanoplastie – Orice intervenţie chirurgicală care constă în repararea timpanului sau a lanţului de oscioare.

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

 

×
Subiecte în articol: info