x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri/Site-uri/Dicţionar

Ştiri/Site-uri/Dicţionar

26 Iun 2007   •   00:00

BANII ŞI GRIPA. Cercetătorii elveţieni de la Centrul Naţional al Gripei din Zürich au descoperit că virusul gripal poate supravieţui pănă la 17 zile pe bancnote, anunţă cotidianul Le Matin, in ediţia electronică. Ingrijorată de riscurile unei pandemii, Banca Naţională a Elveţiei i-a contactat pe virusologul Yves Thomas şi pe colegii săi pentru a afla dacă banii pot contribui la răspăndirea gripei. Oamenii de ştiinţă au inoculat mai multe tulpini ale virusului gripal pe bancnote, după care le-au lăsat să se usuce la temperatura camerei. Virusul de tip H1N1 şi influenza B au murit in orele următoare. Unul dintre virusurile H3N2 a supravieţuit circa 24 de ore, in timp ce altele s-au menţinut 72 de ore. Insă după ce li s-au adăugat secreţii mucoase, unele virusuri gripale au trăit pănă la 17 zile.

FICAT ARTIFICIAL. Un grup de cercetători japonezi au reuşit să creeze din ţesut hepatic un ficat artificial. Acesta a fost implantat şoarecilor de laborator şi a funcţionat in jur de 200 de zile. Experimentul a fost efectuat la Universitatea de Medicină Kadzuo Osahi (Tokio). Ficatul artificial a funcţionat normal, producănd albumină şi metabolizănd medicamentele care le-au fost administrate şoarecilor.

CANCERUL DE PROSTATĂ. Dieta bogată in peşte şi nuci poate fi salvatoare pentru bărbaţii predispuşi la cancer de prostată, arată un studiu publicat in revista Journal of Clinical Investigation. Acizii graşi omega 3 din peşte şi nuci pot intărzia apariţia tumorilor canceroase la nivelul prostatei. Cercetătorii au făcut experimente pe şoareci programaţi genetic, astfel incăt să dezvolte cancer de prostată. Şoarecii care au fost hrăniţi cu alimente bogate in acizi omega 3 au avut o rată de supravieţuire de 60%, pe cănd ceilalţi doar 10%. Testele vor fi continuate pe oameni.

UNGUENT CU… CANABIS. Cercetătorii germani au testat cu succes eficienţa unui unguent pe bază de canabis contra reacţiilor alergice cutanate. Coordonatorul experimentului, doctorul Roman Rukwied de la Universitatea din Heidelberg, atrage atenţia că "asta nu inseamnă că, dacă am o alergie la nichel, fumez o ţigară cu canabis şi se rezolvă problema". Unguentul pe bază de canabis, testat deocamdată in laborator, are rolul de a reduce răspunsul organismului la o substanţă alergică, in cazul de faţă reacţia cutanată.

BOALA PARKINSON. Terapia genică a fost testată cu succes pe 12 voluntari cu forme avansate ale bolii Parkinson, potrivit studiului publicat in revista medicală The Lancet. Acest test preliminar reprezintă un prim pas incurajator in tratarea bolilor neurodegenerative, susţin coordonatorii studiului, Michael Kaplitt şi Matthew During (Cornell University). Terapia genică este un procedeu prin care se introduce intr-o celulă o genă-medicament capabilă să corecteze un defect al genomului celulei. Testul a constat in injectarea genelor-medicament numai intr-o zonă a creierului afectat de Parkinson, cealaltă zonă fiind observată ca termen de comparaţie. După trei luni de la aplicarea terapiei genice s-a constatat o ameliorare semnificativă a zonei tratate a creierului.

PERICOLE PE PLAJĂ. Inecul nu este singurul pericol la care sunt expuşi copiii la plajă. Zeci de copii şi tineri şi-au pierdut viaţa in Statele Unite, Marea Britanie sau Australia sub greutatea nisipului din gropile sau tunelurile săpate pe plajă, subliniază medicii intr-un articol apărut in New England Journal of Medicine. Victimele, in cea mai mare parte băieţi, aveau vărste cuprinse intre 3 şi 21 de ani. Printre victime figurează Matthew Gauruder, decedat in mai 2001 la Rhode Island. Adolescentul de 17 ani juca fotbal pe plajă impreună cu prietenii cănd a căzut intr-o groapă de 2,4 metri săpată in nisip. Cei care s-au apropiat să-l salveze nu au făcut decăt să agraveze situaţia, provocănd acoperirea tănărului cu mai mult nisip.

PREMATURI. Consumul de alcool in timpul sarcinii creşte riscul de naştere prematură, confirmă o echipă americană. Efectele devastatoare ale alcoolului asupra bebeluşului care urmează să se nască erau cunoscute, insă noul studiu efectuat pe 3.130 de naşteri completează datele existente. Prof. Robert Sokol (Wayne State University) a studiat efectele consumului de alcool asociat cu tabagismul. Astfel a ajuns la concluzia că aceste substanţe toxice sunt responsabile de prematuritatea severă, adică naşterea inainte de 28 de săptămăni.

TURISM. Thailanda este cel mai periculos stat al lumii pentru turişti, din punctul de vedere al sănătăţii. Este concluzia unui studiu efectuat de compania de turism Norwich Union Travel Insurance. S-a stabilit că in Thailanda, turiştii străini fac frecvent toxiinfecţii alimentare. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre Turcia, unde riscul de a suferi tulburări digestive este intre 20% şi 40%. In statele din zona Caraibelor apar alergiile la inţepături de insecte, care de multe ori duc la şoc anafilactic. Cele mai sigure călătorii pot fi făcute in Irlanda, Belgia, Olanda, Franţa şi Germania.

MINCIUNI. Un sondaj efectuat de sociologii britanici arată că oamenii mint mai mult in conversaţiile purtate la telefon decăt in cele purtate faţă in faţă. Astfel, in conversaţiile la telefon, oamenii mint in 37% dintre cazuri, in scrisorile trimise pe mail - in 14% dintre cazuri şi in 20% dintre cazuri - in conversaţiile pe chat. Psihologii explică această tendinţă prin aceea că ne este mai uşor să ne ascundem sentimentele atunci cănd vorbim la telefon sau cănd suntem in faţa calculatorului.

TUMOARE. Chirurgii de la Spitalul din Guanju (China) se pregătesc să inlăture o tumoare facială de 15 kg. Tănărul Huang Chuncai (31 de ani) suferă din naştere de neurofibromatoză, o boală ereditară caracterizată prin prezenţa a numeroase tumori benigne diseminate in organism. In acest moment, tumoarea localizată la nivelul feţei continuă să crească. Boala l-a determinat pe Huang Chuncai să renunţe la şcoală la vărsta de 10 ani, i-a provocat deformări ale coloanei vertebrale şi l-a lipsit de posibilitatea de a se mişca singur. Medicii spun că operaţia este destul de riscantă, avănd in vedere stadiul avansat al bolii.

TEST. Cercetătorii de la Universitatea Columbia (Canada) au pus la punct un test de diagnosticare a fisurării implanturilor mamare. Implanturile se pot fisura fără ca femeia să simtă nimic. Siliconul ajunge in organism şi poate provoca inflamarea glandelor mamare. Testul canadienilor depistează siliconul in sănge. Noua metodă vine ca o alternativă mai ieftină la testul prin rezonanţă magnetică, folosit in prezent in asemenea cazuri.

IMBĂTRĂNIRE. Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că scăderea natalităţii inregistrată in tot mai multe state inseamnă imbătrănirea populaţiei planetei. Potrivit experţilor OMS, in anul 2050, in lume vor fi 2 miliarde de persoane la vărsta pensionării. In vreme ce in anul 2005 erau 670 de milioane de persoane peste 60 de ani. In acest moment, Europa este zona cu cele mai multe persoane in vărstă.

Site-uri

www.hivability.ro - Societatea Naţională de Cruce Roşie din Romănia

www.perfmed.ro - Centrul Naţional de Perfecţionare in Domeniul Sanitar

www.legmed.ro - Reţeaua naţională de medicină legală

www.infomedicina.ro - site cu specific medico-farmaceutic dedicat tuturor specialiştilor

www.snn.ro - Societatea Naţională de Neuroştiinţe

www.salvaticopiii.ro - site-ul organizaţiei nonguvernamentale "Salvaţi copiii!" din Romănia

www.suub.ro - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti


Dicţionar

Coagulare - Transformare a săngelui lichid in gel semisolid. Antrenănd formarea cheagului, coagularea permite ca săngerarea consecutivă unei răniri să fie oprită.

Coxartroză - Artroză a şoldului. Coxartroza afectează subiecţii trecuţi de 50 de ani. Ea evoluează lent, in pusee marcate prin dureri in regiunea inghinală, ale feţei anterioare a coapsei şi ale genunchiului.

Hemoragie - Scurgere de sănge in afara vaselor sangvine. O hemoragie este numită externă dacă săngele se scurge direct in exterior, internă dacă se produce intr-o cavitate (torace, abdomen) sau intr-un organ intern (stomac, intestin).

Sursa: Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info