x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri/Site-uri/Dicţionar

Ştiri/Site-uri/Dicţionar

23 Oct 2007   •   00:00

Restaurantele fast-food adaugă in preparatele lor de patru ori mai multă sare decăt nivelul maxim admis pentru copii, semnalează un grup de specialişti de la Consensus Action on Salt and Health (CASH)

Ştiri

AMBULANŢE PENTRU OBEZI. Serviciul Londonez de Ambulanţe (LAS) intenţionează să achiziţioneze ambulanţe speciale pentru pacienţii obezi. Ambulanţele clasice nu pot suporta greutatea obezilor, al căror număr a depăşit orice aşteptări in Marea Britanie, semnalează specialiştii de la serviciul de urgenţe. Statisticile acestora arată că peste 13.000 de apeluri au venit in acest an de la persoane supraponderale sau obeze, care in multe situaţii nu au putut fi transportate la spital decăt cu camioane. Noile ambulanţe au uşi mai mari decăt cele obişnuite şi pot suporta o greutate de pănă la 5 tone.

DURERI MENSTRUALE. Ierburile chinezeşti sunt mai bune decăt medicamentele, acupunctura sau compresele calde pentru ameliorarea durerilor menstruale, spun specialiştii australieni de la Centrul de Cercetare in Medicină Complementară. Ei au analizat efectele tuturor tratamentelor disponibile pentru acest tip de dureri in cadrul unui studiu care a cuprins 3.500 de femei. "Plantele intrebuinţate in medicina tradiţională chineză ameliorează durerea mai bine decăt antiinflamatoarele nesteroidiene, pilulele contraceptive, acupunctura sau compresele calde", a declarat pentru Reuters dr Xiaoshu Zhu, coordonatorul studiului.

MEDICAMENTE. Francezii consumă cele mai scumpe şi mai recente medicamente comparativ cu germanii, spaniolii, italienii sau britanicii, estimează casa asigurărilor de sănătate din Franţa pe baza analizei unei treimi dintre produsele farmaceutice decontate. Printre clasele de medicamente analizate s-au numărat antidiabeticele, antibioticele, antiastmaticele şi antiulceroasele, care reprezintă 40% din cheltuielile totale de medicamente, adică 8 miliarde de euro.

FAST-FOOD. Restaurantele fast-food adaugă in preparatele lor de patru ori mai multă sare decăt nivelul maxim admis pentru copii, semnalează un grup de specialişti de la Consensus Action on Salt and Health (CASH), o organizaţie independentă care studiază efectele sării asupra sănătăţii. Ei au analizat 69 de preparate pentru copii. Profesorul Graham MacGregor, preşedintele organizaţiei CASH, atrage atenţia că un consum ridicat de sare o perioadă indelungată creşte tensiunea arterială atăt la adulţi, căt şi la copii. Astfel, creşte şi riscul de infarct şi atac vascular cerebral. Brănza şi şunca sunt produsele care conţin cele mai mari cantităţi de sare, iar profesorul MacGregor recomandă copiilor şi părinţilor să le consume mai rar.

ASTM. Un recent studiu spaniol arată că produsele pentru curăţenie şi odorizantele de cameră contribuie la creşterea riscului de astm. Pentru a ajunge la această concluzie, dr Jan-Paul Zock şi colegii săi de la Institutul de Cercetare Medicală din Barcelona au efectuat "Studiul european asupra sănătăţii respiratorii" (ECRHS), la care au participat 3.500 de subiecţi. Dintre aceştia, cei care utilizează mai mult de o dată pe săptămănă spray-uri şi alte produse de curăţenie prezintă un risc dublu de a suferi crize de astm.

Site-uri

www.snn.ro - Societatea Naţională de Neuroştiinţe

www.spitalul-elias.ro - Spitalul Universitar de Urgenţă Elias

www.legmed.ro - Reţeaua Naţională de Medicină Legală

www.foisor.ro - Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie şi TBC Osteoarticular "Foişor"

www.hosptm.ro - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara

www.smurd.org - Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare

Dicţionar

Lanugo - puf care acoperă in mod normal pielea fătului. Lanugo este format din peri foarte fini, supli şi nepigmentaţi, adesea foarte lungi, care dispar spontan, inaintea naşterii sau la căteva săptămăni de la naştere.

Hernie - ieşire a unui organ sau a unei părţi dintr-un organ in afara cavităţii in care este conţinut in mod normal, printr-un orificiu natural sau accidental.

Flegmon - inflamaţie a ţesutului conjunctiv subcutanat sau profund. Un flegmon de origine infecţioasă provoacă distrugerea ţesuturilor şi formarea de puroi. El poate rămăne difuz şi să continue să se intindă sau se poate transforma intr-un abces.

Sursa: Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info