x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri/Site-uri/Dicţionar

Ştiri/Site-uri/Dicţionar

de Jurnalul National    |    29 Ian 2008   •   00:00

Pastilele contraceptive au permis prevenirea a peste 100.000 de decese prin cancer ovarian în lume, pe parcursul celor 50 de ani de la introducerea lor pe piaţă, potrivit unui studiu apărut în revista The Lancet.

Ştiri

CANCER OVARIAN. Pastilele contraceptive au permis prevenirea a peste 100.000 de decese prin cancer ovarian în lume, pe parcursul celor 50 de ani de la introducerea lor pe piaţă, potrivit unui studiu apărut în revista The Lancet. Pentru a ajunge la această concluzie, prof. Valerie Beral de la Oxford şi echipa sa au analizat 45 de studii asupra cancerului ovarian. Au fost studiate 23.257 de femei suferind de cancer ovarian şi 87.303 femei sănătoase din 21 de ţări, în principal din Europa şi Statele Unite. 

 

CELULE SUŞĂ. Cercetătorii britanici vor folosi celulele suşă pentru refa­cerea ţesutului cardiac afectat de infarct. Studiul care va avea loc la Universitatea Bristol a primit acordul autorităţilor din domeniu, iar la el vor lua parte 60 de pacienţi cardiaci. În cazul infarctului, alimentarea cu sânge a inimii este perturbată, iar o parte din muşchiul cardiac moare. “Celulele suşă pot reface părţile de ţesut cardiac afectat şi pot îmbunătăţi ca­litatea vieţii pacienţilor”, arată cercetătorii de la Universitatea Bristol.

 

OBEZITATE. Copiii care cresc în familii sărace suferă mai frecvent de obe­zitate decât cei care trăiesc în familii prospere. “Nu este vorba despre cantitatea alimentelor pe care le consumă aceşti copii, ci despre calitatea hranei. Familiile sărace nu le pot asigura copiilor hrană sănătoasă, iar de aici până la tulburări metabolice şi obezitate nu mai este decât un pas”, atrage atenţia un studiu efectuat la Universitatea Iowa (SUA). Potrivit statisticilor, o treime dintre copiii americani, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, sunt obezi.

 

ÎNDULCITORI. Alimentele care conţin sorbitol, un îndulcitor artificial, provoacă probleme gastrointestinale şi pierdere serioasă în greutate. Un material publicat în British Medical Journal prezintă cazurile a doi nemţi – o femeie de 21 de ani şi un bărbat de 46 de ani. Femeia a slăbit 11 kg în opt luni, iar bărbatul – 22 kg într-un an. Medicii germani le-au făcut numeroase analize celor doi, însă cauzele diareei cronice şi ale durerilor de stomac au putut fi depistate numai după analiza minuţioasă a regimului alimentar. Cei doi consumau zilnic cantităţi mari de gumă de mestecat şi bomboane în care zahărul era înlocuit cu sorbitol, afirmă dr Juergen Bauditz.

 

COPII. Numărul naşterilor premature înregistrate în SUA a crescut cu 20% între anii 1990-2005. Potrivit specialiştilor, creşterea numărului de naşteri premature vorbeşte despre eventualitatea unei crize demografice, de aceea trebuie luate măsuri pentru urmărirea mai atentă a sarcinilor şi pentru prevenirea naşterilor înainte de vreme. Un studiu efectuat la Centrul Medical March of Dimes (SUA) arată că micuţii născuţi prematur prezintă un risc crescut de a suferi de tulburări respiratorii, întârziere în dezvoltarea intelectuală, dar şi risc de deces în prima lună de viaţă.

 

Site-uri

www.sccc-ga.ro – Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”

www.srmfr.ro – Societatea Ro­mâ­nă de Medicină Fizică şi Recuperare

www.gov-sport.ro – Institutul Naţional de Medicină Sportivă

www.lamedic.ro – site cu informa­ţii medicale destinate publicului larg

www.crucearosie.ro – Socie­tatea Naţională de Crucea Roşie din România

www.cantacuzino.ro – Institutul Naţional de Microbiologie “I. Cantacuzino”

www.snn.ro – Societatea Naţională de Neuroştiinţe

 

Dicţionar

Nefroză – Boală ce afectează glomerulii rinichiului, care se traduce printr-un sindrom nefrotic (scădere a nivelului sangvin al proteinelor).

Rahianestezie – Anestezie regională a abdomenului şi membrelor inferioare prin injectarea unui anestezic în canalul rahidian. Rahianestezia este utilizată în chirurgia aparatului urinar, a aparatului genital feminin, a anusului şi a membrelor inferioare.

Strabism – Defect al paralelismului axelor vizuale, caracterizat printr-o deviaţie a axei unui ochi în raport cu celălalt şi asociat cu o tulburare vizuală.

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info