x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri/Site-uri/Dicţionar

Ştiri/Site-uri/Dicţionar

de Jurnalul National    |    26 Feb 2008   •   00:00

Aspirina afectează smalţul dinţilor dacă o mestecăm, avertizează cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii Maryland (Baltimore).

Ştiri: 

FRUMUSEŢE. 48% dintre femei şi 23% dintre bărbaţi vor să apeleze la chirurgia plastică, arată un sondaj efectuat la Universitatea California. Potrivit Asociaţiei americane de chirurgie plastică, cererile pentru operaţii de frumuseţe au crescut cu 48% din 2000 până în prezent. Sondajul mai arată că 21% dintre femei se consideră neatrăgătoare, iar 11% dintre bărbaţi spun acelaşi lucru despre sine. Iar atunci când merg la ştrand, 31% dintre femei şi 16% dintre bărbaţi se simt stingheriţi din cauza felului cum arată.

TEST. Cercetătorii de la Universitatea Yale au elaborat un test pentru diagnosticarea cancerului ovarian în fază precoce, când şansele de vindecare sunt foarte mari. “Simptomele cancerului ova­rian apar doar în faze avansate ale bolii, când de multe ori tratamentul nu mai poate face nimic. Testul pus la punct de noi poate diagnostica precoce 99% dintre cazurile de cancer ovarian. Testul determină concentraţia în sânge a şase proteine. Aceste proteine sunt produse de tumoare, înainte de apariţia primelor simptome ale bolii”, arată coordonatorul studiului dr Gil Mor.

 

EDUCAŢIE. Potrivit unui studiu publicat în revista Health Affairs, Franţa, Japonia şi Australia sunt lideri mondiali în ceea ce priveşte campaniile de educare a populaţiei în domeniul sănătăţii. În acest clasament, SUA ocupă ultimul loc. Studiul a analizat decesele survenite ca urmare a afecţiunilor cardiovasculare, infarctelor, unor forme de cancer, diabetului şi unor boli infecţioase. “Aceste decese ar putea fi evitate dacă ar fi luate mai multe măsuri de educare a populaţiei în ceea ce priveşte un mod de viaţă sănătos”, arată studiul efectuat la Şcoala de igienă şi medicină din Londra.

 

STOMATOLOGIE. Aspirina afectează smalţul dinţilor dacă o mestecăm, avertizează cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii Maryland (Baltimore). Aceştia au constatat că aspirina atacă smalţul dinţilor şi dentina (substanţă proteică, bogat mine­ralizată, care formează masa principală a dintelui). “Stomatologii trebuie să le vorbească pacienţilor despre riscurile pe care le presupune mestecarea aspirinei. Persoanele care nu pot înghiţi aspirina ar trebui să o dizolve în puţină apă”, precizează studiul publicat în Journal of the American Dental Association.

 

RECORD. O argentiniancă de 16 ani a născut pentru a doua oară tripleţi. Tânăra a adus pe lume primii tripleţi la vârsta de 15 ani, relatează BBC. Medicii sunt uimiţi pentru că micuţii au fost concepuţi pe cale naturală, nici vorbă de fertilizare in vitro. Potrivit statisticilor, şansa de a aduce pe lume tripleţi este de 1 la 8.000. Iar probabilitatea de a concepe şi a doua oară tot tripleţi este de 1 la 64 de milioane.

  

Site-uri

www.sfatulmedicului.ro – ştiri medicale, articole de specialitate, informaţii despre diverse afecţiuni.

www.adms.ro  – Academia de Ştiinţe Medicale din România

www.suub.ro – Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

www.tuberculoza.ro – informaţii despre tuberculoză

www.cardioportal.ro – Societatea Română de Cardiologie

www.umfiasi.ro – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T. Popa” din Iaşi
 

 

Dicţionar

Laringită – Inflamaţie a laringelui. Laringita acută este o inflamaţie şi o îngustare a căilor aeriene foarte frecventă la copilul mai mic de 5 ani, la care poate antrena o jenă respiratorie, chiar o asfixie prin obstrucţie.

Osteoplastie – Intervenţie chirurgicală constând în restaurarea unui os cu ajutorul grefoanelor osoase sau al unei proteze.

Psiholeptic – Substanţă care tinde să diminueze activitatea psihică. 

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info