x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri, site-uri, dictionar

Ştiri, site-uri, dictionar

05 Aug 2008   •   00:00

În această lună, Editura Curtea Veche ne recomandă ediţia pe iulie-august a revistei Psychologies. Printre titlurile incluse în acest număr al revistei: “Împacă-te cu corpul tău”, “Cum să ne învăţăm să ne iubim”, “Armonizează-ţi corpul şi spiritul”, “Copiii: Cum îi pedepsim corect”, “Sex: Cînd femeia preia iniţiativa”. “Oamenii sînt judecaţi după felul cum arată, iar corpul nostru este o carte de vizită.



Apariţii editoriale


În această lună, Editura Curtea Veche ne recomandă ediţia pe iulie-august a revistei Psychologies. Printre titlurile incluse în acest număr al revistei: “Împacă-te cu corpul tău”, “Cum să ne învăţăm să ne iubim”, “Armonizează-ţi corpul şi spiritul”, “Copiii: Cum îi pedepsim corect”, “Sex: Cînd femeia preia iniţiativa”. “Oamenii sînt judecaţi după felul cum arată, iar corpul nostru este o carte de vizită. Modificarea prin chirurgie estetică sau regimurile care generează jenă sau suferinţă, lucrul în terapie asupra cauzelor neliniştii noastre sînt aproape la îndemîna tuturor. Dar, ca un revers al medaliei, aceste instrumente de schimbare a lui pot fi tot atîtea motive de a nu ne simţi bine în propria piele. Pentru sociologul David Le Breton, corpul este un obiect manipulabil, susceptibil de nenumărate metamorfoze, în funcţie de dorinţele individului”, se spune în numărul de iulie-august al revistei Psychologies. O altă temă de larg interes pentru femei – celulita – este abordată în acest număr: “Celulita: între obsesie şi acceptare”. Peste 90% dintre femei suferă din cauza celulitei, 56% dintre românce sînt preocupate de prezenţa pielii cu aspect de coajă de portocală. Iar pentru 37% dintre femei celulita a devenit chiar o obsesie. Psihoterapeutul Dora Chelemen vorbeşte despre imaginea de sine, despre abordarea relaţiei cu propriul corp. “Imaginea de sine apare ca o expresie a modului în care noi ne vedem pe noi înşine: cum arătăm, cum gîndim, cum simţim, cum interacţionăm, ce rol ne atribuim în relaţii. Imaginea de sine este cea care asigură coeziunea personalităţii noastre şi este în autoevaluare continuă. Imaginea de sine este contaminată de dorinţe şi de modul în care ne evaluează cei din jurul nostru”. (G. Licsandru)

Ştiri

ALZHEIMER. O echipă de cercetători de la Universitatea Aberdeen (Marea Britanie) testează un nou medicament contra maladiei Alzheimer. Medicamentul are ca substanţă activă albastrul de metilen, folosită în mod obişnuit ca antiseptic şi colorant. S-a dovedit că degradarea funcţiilor cognitive specifică bolii Alzheimer a fost mai lentă la subiecţii care au primit zilnic cîte o doză de 60 mg din medicamentul respectiv.

ANTICANCER. O plantă subacvatică – Nigella sativa L. – din Marea Roşie ar putea fi folosită pentru un tratament inovator al cancerului de prostată, arată un studiu egiptean, preluat de agenţia de presă Newsland. Potrivit experimentelor efectuate de cercetătorii egipteni, uleiul extras din această plantă conţine megalon, o substanţă cu efect anticancerigen. Planta Nigella sativa L. are efect imunostimulator şi este utilizată în prezent în tratamentul astmului.

SERINGI. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, seringile nesterilizate corespunzător ucid anual 1,3 milioane de persoane din statele sărace. În fiecare an, în ţările sărace sînt efectuate 6 miliarde de injecţii de diferite tipuri: subcutanate, intravenoase, intramusculare. Peste 40% dintre acestea sînt făcute cu seringi refolosite, cu ace nesterilizate sau păstrate în condiţii necorespunzătoare. Acest fenomen a dus la creşterea anuală cu 5% a infecţiilor cu HIV. De asemenea, din cauza folosirii seringilor nesterilizate sînt înregistrate în fiecare an 2 milioane de noi cazuri de hepatită C.

ERORI. Unul din cinci pacienţi recunoaşte că ia în mod greşit medicamentele prescrise de medic, reiese dintr-un studiu efectuat pe 2.000 de persoane din mai multe state europene. Potrivit coordonatorului studiului, Andy Murdock, se întîmplă frecvent ca pacienţii să ia doze incorecte de medicamente sau la ore nepotrivite. Una dintre cele mai trăsnite modalităţi de tratament a fost descoperită în cazul unui pacient suferind de astm care îi administra pisicii bronhodilatatoare pentru a pune capăt crizelor de astm.

FERTILIZARE IN VITRO. Complicaţiile fertilizării in vitro nu sînt cauzate de procedurile medicale specifice acestui proces, ci de problemele de fertilitate ale cuplului, arată un studiu publicat în The Lancet. Principalele riscuri ale sarcinilor obţinute în laborator sînt naşterea prematură, greutatea mică la naştere, sarcina multiplă. Dr Liv Romundstad, de la Spitalul Universitar St. Olav’s din Trondheim (Norvegia), afirmă că procedurile de fertilizare in vitro nu pun în pericol evoluţia sarcinii.


Site-uri

www.sansalaviata.ro – site-ul campaniei “Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”, un proiect dedicat sprijinirii copiilor cu malformaţii cardiace

www.hivromania.ro – Centrul Român HIV/SIDA

www.srd.ro – Societatea Română de Dermatologie

www.e-medical.ro – ghid online de sănătate

www.spitalulbabes.ro – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş”

www.nututun.ro
– site adresat celor care vor să renunţe la fumat


DICŢIONAR

- CHININĂ – Medicament extras din coaja unor specii de Chinchona, utilizat în tratamentul şi prevenirea malariei.

- INSULINOM – Tumoare a pancreasului, de cele mai multe ori benignă, care secretă insulină, provocînd crize de hipoglicemie.

- MELANOZĂ – Orice afecţiune dermatologică manifestată prin creşterea pigmentaţiei pielii.

- RAL – Zgomot respirator anormal auzit de medic la ascultarea plămînilor.

SURSA:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: sînt info