x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Lista alimentelor care conțin grăsimi saturate. Riscuri pentru sănătate

Lista alimentelor care conțin grăsimi saturate. Riscuri pentru sănătate

de Redacția Jurnalul    |    28 Apr 2024   •   07:20
Lista alimentelor care conțin grăsimi saturate. Riscuri pentru sănătate

Alimentele conțin grăsimi saturate și nesaturate. În timp ce primele sunt nocive pentru sănătate, ultimele au multe beneficii.

Organismul are nevoie de grăsimi pentru a funcţiona normal, astfel că este recomandat un consum moderat de grăsimi sănătoase care susţin buna funcţionare a corpului şi care ajută la menţinerea greutăţii.

Diferenţa dintre grăsimile saturate și nesaturate

Grăsimile sănătoase sunt cele nesaturate, care se împart în mononesaturate şi polinesaturate, iar medicii încurajeaza integrarea lor în diete echilibrate. Slimentele care le conţin tind să devină lichide atunci când sunt ţinute la temperatura camerei şi se solidifică atunci când sunt depozitate la rece.

Grăsimile monosaturate contribuie la îmbunătăţirea nivelului colesterolului şi reduc riscul de boli cardiovasculare. 

  • uleiuri vegetale, cum este cel de măsline sau din alune de padure, nuci pecan;
  • nucifere: nuci caju, alune de padure, migdale, nuci pecan;
  • avocado;
  • unt de arahide, unt de migdale.

Organismul nu poate produce grăsimile polinesaturate, iar din acest motiv sunt considerate esenţiale şi este important să le procurăm din alimente. Uleiurile şi plantele reprezintă sursele principale din care putem obţine astfel de grăsimi.

Au rol în scăderea riscului de dezvoltare a afecţiunilor cardiovasculare şi reduc nivelul colesterolului.

Un tip comun de grăsimi polinesaturate este reprezentat de acizii graşi Omega-3, care acţionează în mod benefic asupra inimii deoarece sprijină scăderea tensiunii arteriale şi ajută la prevenirea apariţiei bătăilor neregulate ale inimii. 

Alimente care conţin acizi graşi Omega-3

  • nuci;
  • ulei de rapiţă;
  • peşti, precum sardine, somon, păstrav, hering;
  • seminţe: de in, de chia.
  • unele produse din soia: tofu, boabe de soia prăjite, unt de soia;
  • seminţe: de floarea-soarelui, de susan, de dovleac;
  • uleiuri vegetale: de floarea-soarelui, de susan, de porumb, de şofrănel;
  • nuci;
  • unele tipuri de margarină tartinabilă.

Alimente care conțin grăsimi saturate

Grăsimile care sunt ambalate se numesc grăsimi saturate. Există câteva excepţii, dar cele mai multe sunt solide la temperatura camerei.

  • carnea roşie
  • câteva produse de carne de porc şi de pui
  • produse lactate, inclusiv unt, iaurt, smântână şi brânză

Efectele consumului de grăsimi saturate asupra sănătății

O dietă bogată în grăsimi saturate poate creşte nivelul de colesterol cu lipoproteine cu densitate scăzută. 

Mai multe studii şi cercetari arată că produsele din carne de vită hrănită cu iarbă ridică nivelul de colesterol mai puţin decât cele produse cu carne de vită hrănita cu cereale. Carnea de vită hrănită cu iarba are mai puţine grasimi, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: grasimi saturate sanatate