x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sunt jucariile un mod de a-ti cunoaste copilul ?

Sunt jucariile un mod de a-ti cunoaste copilul ?

10 Ian 2011   •   13:15

Se spune ca fiecare copil se naste cu un set de talente si abilitati. Psihologul Gartner le-a numit inteligente care ii definesc propria individualitate. Pentru unii parinti este uneori mai usor sa constate abilitatile muzicale sau kinestetice la copii lor, dar inteligenta spatiala sau cea logico-matematica necesita activitati de tipul educatiei hands-on pentru a fi descoperite.

Acest tip de educatie, dupa cum sugereaza si numele, consta in formarea prin intermediul experimentelor si al a observarii lucrului efectiv al copiilor. Spre deosebire de metoda traditionala de predare, cea prin care profesorii sustin o prelegere despre un subiect, educatia prin metoda hands-on incurajeaza copii si parintii acestora sa descopere impreuna legile fizicii de exemplu.

Abilitatile muzicale sunt poate cel mai usor de testat. Este suficient sa puneti la dispozitia copilului o chitara, o tamburina, niste maracas sau castaniete si el va fi bucuros sa experimenteze, sa imite succesiunea de sunete pe care i-o indicati sau chiar sa isi creeze propriile cantecele.

Jucariile metalice de constructie, precum modelul eitech adus in romania de cei de la Hands On Education, ii pot ajuta pe viitorii ingineri cu abilitati logico-matematice sa descopere si sa invete despre energia solara, despre mecanica sau sa faca mici experimente electrice.

Abilitatile spatiale, ce ii caracterizeaza pe viitorii pictori sau arhitecti, pot fi descoperite si dezvoltate cu usurinta ajutati de materialele specifice artelor plastice, pictura sau modelaj. Puneti la dispozitia copiilor seturi de pictura si veti observa daca deseneaza cu placere. Modul in care combina culorile poate fi un semn despre perceptia lui asupra lumii inconjuratoare sau despre emotiile pe care le traieste. Exista produse, cum ar fi cele de la Mammut care va pot fi de ajutor in dezvoltarea acestor abilitati invatandu-i cum sa deseneze pe panza, sau cum sa traseze detalii fine.

Indiferent de jucaria pe care o alegeti sau pe care o daruiti copilului vostru, cel mai important este timpul pe care il petreceti pentru a descoperi combinatia de abilitati ce il definesc.

×