x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tehnologie solară în acoperiş şi faţade de clădiri

Tehnologie solară în acoperiş şi faţade de clădiri

de Alexandru Radescu    |    28 Mar 2009   •   00:00
Tehnologie solară în acoperiş şi faţade de clădiri

Oricât de inovator ar fi un produs scos pe piaţă de o companie, să fim siguri că în laboratoare este deja gata ceva mult mai avansat.



Sau cel puţin acesta ar trebui să fie modul perfect în sistemul de funcţionare al unei companii care investeşte în cercetare şi dezvoltare.

Cercetătorii IBM au prezentat câteva informaţii asupra celulelor solare cu "pelicula subţire", un nou tip de celule solare, eficiente din punct de vedere al costurilor, care nu utilizează siliciul scump şi îl folosesc în cantităţi limitate. Acestea pot fi de 100 de ori mai subţiri decât celulele alcătuite din plăci de siliciu (silicon-wafer) şi pot fi fabricate la costuri mai scăzute.

Gigantul american are în lucru proiecte care ar putea contribui la fabricarea de celule solare inovatoare, aranjate pe un suport flexibil, potrivit nu numai pentru acoperişurile, ci şi pentru faţadele clădirilor, pentru geamuri fumurii sau chiar la telefoane şi îmbrăcăminte.

Panourile solare cu pelicula subţire sunt "imprimate" pe suportul autocolant, eliminând multe din procesele chimice intensive şi care presupun un consum mare de energie, specifice fabricării de panouri fotovoltaice obişnuite.

RĂCIREA
Se aşteaptă ca tehnologiile de concentrare a energiei solare să ofere energie electrică solară la cele mai scăzute costuri pentru generarea de energie pe scară largă, însă controlul temperaturii în concentratorul optic celular reprezintă o problemă din cauza concentraţiei ridicate a radiaţiei solare. Soluţia constă în abilitatea de a răci minuscula celulă solară.

×