x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tineri necssstoriti si bunurile dobandite in comun

Tineri necssstoriti si bunurile dobandite in comun

02 Noi 2006   •   00:00

CE SPUNE LEGEA
O tanara din Bucuresti ne roaga sa o consiliem intr-o problema legata de cumpararea iminenta a unui apartament.
CE SPUNE LEGEA
O tanara din Bucuresti ne roaga sa o consiliem intr-o problema legata de cumpararea iminenta a unui apartament.

Este vorba despre un cuplu tanar, format acum mai multi ani, relatie neconcretizata insa intr-o casatorie, iar apartamentul urmeaza a fi cumparat de cei doi tineri impreuna.

Deoarece aproape au strans suma necesara achizitionarii apartamentului, contribuind in mare masura in mod egal, cititoarea noastra ne spune ca i se pare firesc ca si ea sa fie protejata cumva in eventualitatea in care nu se vor casatori. Semnalul de alarma a fost activat atunci cand parintii tanarului au insistat sa contribuie cu restul de bani necesari achizitionarii casei, cu conditia ca apartamentul sa fie trecut pe numele lor sau al baiatului lor.

CINE ESTE IN CONTRACT

Daca nu actionati acum la modul cel mai ferm, nu veti mai fi protejata nici daca va casatoriti cu prietenul dvs. Faptul ca va veti casatori nu va va transforma si in proprietara acestui apartament.

Indiferent ca ati contribuit amandoi la cumpararea apartamentului, proprietarul va fi cel mentionat in contractul de vanzare-cumparare, acesta fiind prezumat ca a platit pretul singur, fiind foarte greu de demonstrat contrariul. Asadar, un apartament cumparat inainte de casatorie, chiar si din banii comuni ai concubinilor, va deveni dupa casatorie bun propriu al sotului proprietar. Numai dupa incheierea casatoriei bunurile achizitionate inauntrul acesteia sunt prezumate a fi bunuri comune ale sotilor.

SOLUTIA SALVATOARE

Exista vreo solutie salvatoare, vreun act care sa ne transforme pe amandoi in proprietari inainte de casatorie ?

Cea mai simpla solutie in cazul dvs. este incheierea unui contract de vanzare-cumparare in care sa figurati impreuna cu concubinul, in calitate de proprietari.

Daca problema generata de atitudinea viitorilor socri subzista si daca, intr-adevar, nu va puteti lipsi de sprijinul financiar al acestora, puteti amortiza situatia prin mentionarea unei cote diferite de proprietate. Adica, viitorul sot va contribui cu o suma mai mare la cumpararea imobilului si va beneficia, in consecinta, de o cota-parte mai mare din dreptul de proprietate asupra imobilului. Astfel, participand in mod diferentiat la plata, veti fi proprietari amandoi, pe cote-parti diferite, fiecare in raport cu suma platita, evitandu-se in acest fel orice dispute cu viitoarele rude.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul