x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un restaurant... ca o fabrica

Un restaurant... ca o fabrica

08 Feb 2007   •   00:00

AFLA CE E NOU
Design de calitate In portul din Rotterdam
AFLA CE E NOU
Design de calitate In portul din Rotterdam
Cand vine vorba despre design, cel scandinav (nordic) se detaseaza mult prin valorile propuse, respectiv: functionalitate sporita in exploatare, simplitate a formelor si o estetica "de invidiat".

Proiectul prezentat in acest material este creatia designerilor olandezi: Frank Tjepkema si Janneke Hooymans, bine cunoscuti in breasla lor gratie proiectelor care "le ies de minune". Din 2001, Frank si Janneke si-au reunit in mod oficial fortele asa incat astazi ei reprezinta pur si simplu "Tjep", o aventura comuna ce urmareste sa aduca calitate, energie si o stare de bine lumii care ii adopta creatiile.

Incurajati (si ei si clientii lor!) de o alta experienta finalizata cu brio, cei doi "au pus la cale" in studioul lor din Amsterdam proiectul din imagini. Se numeste Fabbrica si este un restaurant cu specific italian, amplasat printre vapoarele si macaralele nesfarsitului (este printre cele mai mari din lume!) port din Rotterdam. Interesanta locatie! Dar cea mai interesanta este modalitatea in care s-a reusit integrarea perfecta a restaurantului in aceasta "atmosfera portuara si industriala". Se stie ca incadrarea in specificul zonei este o calitate de baza a unei constructii care se doreste a fi reusita!

MESE LUNGI, IN CULORI VESELE

In acest caz, totul incepe chiar de la nume. "Fabbrica" in limba italiana inseamna (lesne de descifrat), fabrica. Un concept mai mult decat nimerit pentru o locatie care se gaseste intr-o zona industriala. Se poate considera si ca acest restaurant este unul in care se produce ceva, exact ca intr-o fabrica! Si anume, placerea de a savura specialitati italiene. Asemenea unei cantine de fabrica, locul este amenajat cu mese lungi si banci pe masura, colorate in roz si verde fistic. Culori pe care le regasesti in renumitele gelaterii italiene. Pentru perechi este prevazut un loc special, pozitionat in centrul spatiului si conceput ca o structura ce seamana foarte tare cu vagoanele insiruite ale unui tren de uz industrial, ce transporta materia prima dintr-un loc in altul.

Per ansamblu, trebuie retinuta si luat aminte la cea mai importanta calitate a acestei amenajari, respectiv faptul ca este creata din elemente contrastante ce se pun in valoare reciproc si se incheaga intr-un concept unitar, bine definit. Pentru ca noi, romanii, acceptam cu usurinta si placere, se poate spune, vocabularul italian, am putea sa concluzionam descriind acest spatiu prin cuvintele: molto bello e molto romantico!

〞Urgenta este sa ne concentram pe ceea ce inseamna fiecare lucru, pe valorile lui culturale si emotionale". Avand setate acestea, obiectivul 〞Tjep" este acela de a combina ideile conceptuale inovative cu inteligenta functionala si cu eleganta vizuala
Cuptorul cu lemne, fara de care o adevarata pizza italiana nu are gust, este amplasat la vedere, nu de alta, dar forma speciala si mozaicul italian in care este imbracat merita toata atentia! Un intreg perete functioneaza pe post de depozit pentru lemne
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul