x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Voci ce ţi se strecoară în suflet

Voci ce ţi se strecoară în suflet

de Loreta Popa    |    16 Mai 2010   •   00:00
Voci ce ţi se strecoară în suflet

Muzica folk şi-a luat viaţa în propriile mâini. A fost pusă la colţ pe coji de nuci, au strigat la ea nenumăraţi, au izbit-o de pereţi unul şi altul, dar a venit vremea când nu a mai plecat fruntea. S-a ridicat şi, cu ajutorul celor care o susţin, se menţine vertical.

"Folk fără vârstă", manifestare binecunoscută liceenilor şi nu numai, a ajuns la 28 aprilie în oraşul instrumentelor vrăjite, Reghin, la invitaţia generosului său sponsor, Hora. Când sufletul răbufneşte, chitara îi este cel mai aproape. Cum altfel poate fi rostit dorul sfâşietor de persoana iubită sau indiferenţa acesteia? Aşa au făcut şi Tatiana Stepa, şi Victor Socaciu, şi Mircea Baniciu, şi Mircea Vintilă, dar şi mai tinerii Ovidiu Mihăilescu sau Jul Baldovin. Reascultându-le cântecele, unii dintre noi ne retrăim adolescenţa, iar alţii se lasă încântaţi.

Astfel, pe scena Casei de Cultură a Tineretului "George Enescu" au urcat liceenii din Reghin, urmaţi îndeaproape de câteva nume grele ale genului: Ducu Bertzi, Mihai Neniţă, Majai Gyozo, Angela Kiss Marieşiu, Duetul "Ecou" - având în componenţă pe Sorina Bloj şi Alexandrina Luca, Florin Săsărman şi Maria Ghe­orghiu.

De numele Sorinei Bloj se leagă Festivalul Naţional de Muzică Folk şi Chitară Clasică Prima iubire, ajuns anul acesta (să sperăm) la cea de-a patra ediţie, dar şi "Chitara de Argint", opt ediţii. Sorina Bloj este directorul Casei de Cultură a Tineretului "George Enescu" din Reghin, iar muzica ei ne-a oblojit de multe ori rănile iubirii... vă amintiţi "Cana cu vin", "Din copilărie", "Taina". N-a visat să fie artistă, dar reuşeşte de fiecare dată să ne desfete cu ceea ce cântă.

Imediat după Reghin, pentru că primeau mesaje nenumărate din partea liceenilor de la Colegiul Economic "Virgil Madgearu", Radio România Actualităţi, Radio Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti au decis că tinerii de aici merită să fie din nou gazde. Astfel, la 12 mai a avut loc un spectacol-concurs de excepţie începând cu ora 13:30. După concursul de interpretare şi creaţie al tinerilor ce au avut curajul să cânte în faţa colegilor şi profesorilor, încurajaţi temeinic de prezentatoarea evenimentului, cantautoarea Maria Gheorghiu, au urmat recitalurile membrilor juriului, adică Alina Manole, Eugen Cristea şi Mircea Vintilă. Poate că atmosfera a devenit romantică datorită Alinei, căreia lacrimile îi curgeau discret pe obraji, căci întreaga sală îi fredona melodiile, fiecare dintre cei prezenţi alegându-se cu o bucată de "Lună pătrată"; poate că a devenit incendiară cu ajutorul lui Eugen Cristea, care a impus ritmul de rock and roll; poate că s-a revenit la duioşie datorită lui Mircea Vintilă, care ne-a plimbat prin "Popa Nan" şi "Calea Vitan"... Ce se poate spune cu certitudine este că am avut norocul de a fi prezenţi la o reprezentaţie plină de surprize, gândită ireproşabil, armonizată de texte curajoase, cu voci care ţi se strecoară în suflet şi cu o încredere muzicală ce naşte improvizaţii remarcabile atunci când te aştepţi mai puţin. Toate sub bagheta magică a producătorului Manuella Popescu, a cărei misiune este aceea de a descoperi tinere talente, dar şi de a le promova. Instrumente muzicale primite de la Hora Reghin, dar şi cărţi şi CD-uri marca Jurnalul Naţional au fost primite cu bucurie de câştigătorii manifestării-concurs "Folk fără vârstă". ­

×
Subiecte în articol: spectator