x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Zilele Cernavodei

Zilele Cernavodei

27 Aug 2008   •   00:00

“Cernavodă, oraşul meu!”, sărbătoarea localităţii de pe malul Dunării a avut loc între 15 şi 17 august.

“Cernavodă, oraşul meu!”, sărbătoarea localităţii de pe malul Dunării a avut loc între 15 şi 17 august. În centrul istoric al oraşului, cernavodenii şi turiştii au putut asista la concursul de plăcinte tradiţionale dobrogene, bunătăţile culinare – precum şi tradiţionalii mititei însoţiţi de bere şi vinul de Murfatlar – fiind “asezonate” de spectacolele artiştilor de muzică populară, expoziţiile de icoane, concursurile pentru copii. Membrii juriului concursului culinar “Cea mai bună plăcintă” – printre care s-a aflat şi un reprezentant al Jurnalului de Bucătarie – au desemnat câştigătorii: Elena Bădilă – Marele Premiu şi Premiul Jurnalul de Bucătărie, Georgeta Boboc – Premiul I, Constanţa Sârbu – Premiul II şi Cojocaru Veronica – Premiul III. De asemenea, s-au gătit şapte oi la ceaun, cu condimente, ceapă şi vin. Programul “Zilelor oraşului Cernavodă” a mai cuprins şi Sfinţirea locului unde se va ridica biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, slujba fiind oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie Arhiepiscop al Tomisului. (D.K.)

 

Protocol de cooperare

Ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, a semnat un protocol de cooperare în domeniul vinului cu Hong Kong. Acest parteneriat îşi propune să încurajeze dezvoltarea legăturilor între cele două state şi să promoveze turismul în Franţa şi China prin numeroase degustări de vin. În 2011 profesioniştii în domeniu preconizează că vînzările de vin se vor dubla în Asia. (C.D.)

 

Zilele europene ale gastronomiei

În localitatea Oloron Saint-Marie din Franţa, în perioada 6-10 septembrie se va desfăşura cea de-a doua ediţie a manifestării “Zilele europene ale gastronomiei”. Va avea loc pentru prima oară concursul european numit “Straturile din farfurie”. Se vor prepara mîncăruri după reţete din regiunea Aquitaine – situată în sud-vestul Franţei – cum ar fi: marinată de languste şi caviar, tiramisu cu foie gras, mici sandviciuri din pîine prăjită cu caviar, diverse legume garnisite cu prune. De asemenea, se vor organiza degustări şi conferinţe pe teme culinare. (C.D.)

 

Concurs de preparat clătite

În data de 13 septembrie, în staţiunea Şugaş-Băi din judeţul Covasna va avea loc un concurs de preparat clătite cu apă de izvor. Pot participa echipe formate din 3-4 persoane. Acestea vor folosi la preparatul aluatului cîte un kg de făină, cinci ouă şi apă minerală de izvor. Criteriile după care vor fi departajaţi primii trei căştigători vor fi calitatea clătitelor (grosimea, consistenţa) şi modul de pregătire  şi servire. Concursul este organizat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna. (C.D.)

 

Comerţ cu ouă de melc

O fermă de melci din comuna Boiu Mare intenţionează să comercializeze ouă de melc, deoarece caviarul de melc sau caviarul alb este o specialitate gastronomică la fel de căutată ca şi caviarul de sturion. Proprietara fermei este Raluca Lenghel, în vîrstă de 26 de ani. Ferma se întinde pe 2.500 de metri pătraţi şi are trei ţarcuri unde sunt crescuţi melcii. Aceştia au fost achiziţionaţi din Italia, iar proprietara se gîndeşte să înceapă comerţul cu ouă de melc abia în 2009. (C.D.)

 

Toamna gurmandă

Pe 13 şi 14 septembrie, în centrul localităţii Bagnolet de l’Orne din Franţa are loc cea de-a VII-a ediţie a evenimentului gastronomic denumit “Toamna gurmandă”. Anul acesta tema pe care o propun organizatorii festivalului este Japonia. Participanţii vor afla cum să-şi păstreze sau să-şi regăsească sănătatea mîncînd numai produse sănătoase. O soluţie vor fi cîteva reţete din bucătăria japoneză. (C.D.)

 

Liceu gastronomic

O dată cu începerea anului şcolar, adolescenţii care doresc să urmeze filiera profesională sau liceală în domeniul restauraţiei pot urma cursurile Liceului de Gastronomie, Restaurante şi Hoteluri “Ing. Niculae Nejloveanu”, din Constanţa. Diploma va fi recunoscută la nivel naţional şi internaţional, datorită colaborării cu formatorii de la Centrul European în Profesii Culinare, CEPROC-PARIS. Se pot obţine specializările de: tehnician în activităţi economice, tehnician în turism şi alimentaţie publică, industrie alimentară şi comerţ. (D.K.)

×
Subiecte în articol: food world