x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Bucatarese

de Catalin Pruteanu    |    31 Oct 2005   •   00:00
Bucatarese
FEMEI SI BARBATI LA CRATITA
In 80% dintre familiile din Romania femeia este cea care gateste. In 1% dintre familii gatesc copiii, iar cei mai multi romani isi fac mancare o data pe saptamana sau la cateva zile.

Am cunoscut un om trist. Slabise, isi pierduse culoarea sanatoasa a obrajilor, era nervos. Se insurase. Nevasta era un inger, dar avea o singura pretentie: ca barbatelul ei sa fie la pranz si la cina acasa, sa stea amandoi la masa, ca sa se simta, dom’le, ca sunt o familie. Ea gatea excelent. El era deschis multor experiente culinare, avea tupeu, avea stomac. In a doua saptamana de casnicie, dupa ce s-au intors din voiajul de nunta, sotia i-a pus in fata ciorba si tocana. El le-a mancat cu pofta, erau foaaarte bune! A doua zi, la pranz, el a intrebat-o pe ea: "Ce avem la masa?". Ea a raspuns: "Ciorba si tocana". "Iar?" a intrebat el. "Pai, am facut cate o oala mare din ambele feluri", a zis ea. "Ar trebui sa ne ajunga toata saptamana", a adaugat nevasta in timp ce incalzea cele doua oale. El a palit usor, dar a tacut.

SAPTAMANAL. Si au urmat, incet, infiorator de incet, saptamanile de: iahnie, varza cu carnati, carne de vita inabusita, tocana, tocana, ciulama si tocana. El s-a obisnuit, dar e mai trist, putin mai trist. Familia de mai sus face parte din cele 55% dintre familiile din Romania care gatesc o singura data pe saptamana sau cel mult la cateva zile. 44% dintre romani gatesc in fiecare zi, iar 1% nu gatesc deloc.

Romancele sunt adevarate "mame hranitoare". 80% dintre respondenti afirma ca in familie gatesc mai mult femeile. Doar 4% dintre compatrioti spun ca la ei acasa bucatarii-sefi sunt barbatii, iar 1% declara ca in familiile lor copiii sunt cei care fac de mancare. 6% afirma ca acasa gateste cine are timp, iar 8% nominalizeaza o alta persoana la conducerea bucatariei. Poate ca ei au destui bani sa-si angajeze un bucatar profesionist, pentru ca cei mai multi dintre cei care au dat acest raspuns au un venit peste medie.

Click pt a mari imaginea
Cine gateste la dumneavoastra in familie?
  • 80% dintre respondenti afirma ca la ei acasa gatesc mai mult sotiile/femeile
  • 1% dintre romani declara ca la ei acasa gatesc copiii
  • Doar 4% dintre romani spun ca in familie gatesc sotii sau barbatii
  • CEI EDUCATI GATESC MAI RAR


    Dintre cei cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani fac parte cele mai multe persoane care gatesc in fiecare zi. Dintre toti romanii, tinerii constituie categoria cea mai numeroasa a celor care, in familie, gatesc o data pe saptamana sau la cateva zile. Persoanele mai in varsta de 56 de ani formeaza cele mai numeroase persoane care nu gatesc deloc. Majoritatea romanilor cu mai putina educatie face mancare in fiecare zi, in timp ce persoanele cu studii peste liceu sunt cele mai numeroase din categoria celor care gatesc doar o data pe saptamana, comparativ cu persoanele de la oras, mai multi dintre cei din mediul rural gatesc zilnic.

    TINERETUL INTRA MAI GREU SAU DELOC IN BUCATARIE


    Orasenii sunt mai comozi sau au frigidere mai performante, pentru ca majoritatea acestora prefera sa-si prepare hrana doar o data la cateva zile sau chiar saptamanal.
    Din punctul de vedere al regiunilor, maramuresenii sunt pe primul loc la gatitul zilnic, urmati de transilvaneni, banateni, olteni si moldoveni. Muntenii si dobrogenii prefera sa faca mai rar de mancare, dar in topul celor care gatesc cel mai rar se claseaza bucurestenii: numai 17% dintre locuitorii din Capitala isi permit sa stea cu nasul in cratita in fiecare zi.
    Doar 1% dintre femei afirma ca barbatii gatesc mai mult in propriile familii, in vreme ce 7% dintre respondentii de gen masculin spun ca la ei in familie propriile persoane se ocupa cu bucataria. Spre deosebire de familiile mai tinere, in cele ale romanilor de peste 56 de ani, barbatii sunt mai prezenti in bucatarie.

    EGALITATE ORAS-SAT


    Fata de familiile cu nivel de educatie mai ridicat, in casele respondentilor cu mai putine studii, barbatii gatesc mai mult. Barbatii care gatesc fac parte mai mult din familiile care au venituri sub medie. Proportia barbatilor oraseni si a celor din mediul rural care gatesc este egala. Dar femeile din mediul rural gatesc mai des decat cele din mediul urban. Cele mai multe femei care gatesc pentru familie provin din Moldova, pe locul doi situandu-se ardelencele, oltencele si bucurestencele. Femeile din Banat sunt romancele care gatesc cel mai putin.
    ×
    Subiecte în articol: familie editie de colectie gatesc