x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cazul Mihalea

Cazul Mihalea

de Paula Mihailov Chiciuc    |    15 Ian 2007   •   00:00
Cazul Mihalea
SADISM SI HOMOSEXUALITATE
La 30 noiembrie 1993 a fost gasit, in locuinta sa din Bucuresti, cadavrul lui Mihalea.

Astfel a inceput una dintre cele mai intense actiuni politienesti de depistare a faptasului crimei care a rapit scenei publice pe unul dintre cei mai iubiti artisti - Ioan Luchian Mihalea. Lumea nu uitase inca abominabila crima, savarsita cu cinci ani in urma, careia ii cazuse victima Mihaela Runceanu.

SE CAUTA FAPTASUL! Derulate pe o perioada de sapte saptamani, cautarile politistilor si criminalistilor, din a caror echipa facea parte si fostul procuror Marian Nazat, au fost ingreunate de presiunea publicului si a presei "libere", avida de a furniza detalii inedite despre crima. Aparitia amanuntelor in ziare, urmarite de criminali (caci s-au descoperit doi), i-au ajutat pe acestia sa se ascunda mai bine, eliminand probele care i-ar fi dat in vileag.

VIOLENTA GRATUITA. Prelungirea elucidarii cazului asasinarii celebrului dirijor si cantautor a creat o aura de mister in jurul mortii lui. A "inflorit" zvonistica, intretinuta de speculatiile din presa. Lumea se intreba daca a fost rafuiala intre "iubiti" (ajunsese de notorietate homosexualitatea cantaretului) sau jaf. Cert ramanea, dupa cum preciza si fostul sef al Directiei Judiciare a Inspectoratului General al Politiei, colonelul Constantin Matei, faptul ca acela care a comis crima "este un individ sadic, capabil de o cruzime deosebita, care a mai avut puterea sa stranguleze trupul inert, maltratat datorita zecilor de lovituri cu cele doua cabluri electrice."

In urma cercetarilor, s-a constatat ca Mihalea a fost lovit, maltratat si strangulat, in jurul gatului purtand semnele a doua cabluri. La incheierea cercetarilor si identificarea vinovatilor - Gavrila Nelu-Florian si Ionel Paun - , acestia au incercat sa-si justifice fapta ca pe un act de agresiune impotriva celui care "le-a orientat conduitele sexuale in zona homosexuala", precizeaza Tudorel Butoi, psihologul criminalist care s-a ocupat de acest caz. Si au explicat si "enigma" celor doua cabluri: cel de telefon, fiind mai subtire, s-a rupt, de aceea l-au folosit pe cel de la casetofon pentru a-si desavarsi "opera".

CINE ERAU CRIMINALII? Tinerii, in varsta de 20 de ani, venisera din Baldovinesti (jud. Olt) la Bucuresti pentru a-si gasi un rost. Au fost angajati la Metrorex SA, timpul liber cheltuindu-l pe pasiunea lor comuna - jocurile mecanice. Lipsa unui cazier judiciar, ei neavand antecedente penale, a ingreunat cautarile.

Dupa cum ne-a declarat psihologul criminalist Tudorel Butoi, tinerii gasiti sunt autorii crimei. Deoarece "la unul dintre ei s-au gasit geaca de blugi a lui Mihalea, scule video, straifuri de ziare in care erau descrisi pasii pe care-i facea politia", isi aminteste criminalistul. "Au fost gasite urmele lor digitale pe neonul din fata usii. Ei au stins neonul ca sa aiba intuneric cand au intrat."

Opinie avizata

Iata ce isi aminteste psihologul Tudorel Butoi despre cazul Mihalea: "In momentul aparitiei unui astfel de caz, trebuie sa se raspunda la intrebarea cui a folosit aceasta moarte. (...) Va fac o marturisire dupa atatia ani de zile. Am efectuat testari poligraf si investigatii asupra unui individ care in seara critica trebuia sa se intalneasca cu Mihalea. Numai o intamplare nefericita a facut ca el sa nu vina la intalnire si au venit ceilalti. Toti indicii si probele duceau la el. L-am investigat, am facut zeci de interogatorii. Testul poligraf mi-l excludea de fiecare data. (...) Lucrul acesta a facut sa se indeparteze ochelarii de cal ai unicei piste si sa mergem pe alte variante."
×
Subiecte în articol: mihalea editie de colectie