x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ce aleg romanii

Ce aleg romanii

de Cristian Petru    |    19 Sep 2005   •   00:00
Ce aleg romanii
NOUTATI
Romanii prefera o masina romaneasca noua in locul unui autoturism strain cumparat la mana a doua. De asemenea, respondentii cred ca Germania este tara cu cei mai buni producatori de masini.

Sa fie rosie. Sa fie albastra sau gri. Sa aiba patru usi, cinci sau doar doua. Sa aiba portbagajul mic sau mare. Sa "mearga" cu benzina, cu motorina sau cu gaz. Sa consume putin si sa aiba rezervorul incapator. Sa fie masina mica sau de teren. Sa aiba airbag si ABS. Sa fie romaneasca sau nemteasca. Sa fie ceheasca sau frantuzeasca. Sa fie produsa in Spania sau in Japonia. Sa aiba servodirectie si inchidere centralizata. Astea sunt marile dileme ale celui care vrea sa isi cumpere masina. Dupa ce ti-ai stabilit bugetul, stai si te gandesti: ce e de preferat - o masina romaneasca noua sau una straina la mana a doua.

Dar ce inseamna astazi masina romaneasca? Fie ca e produs la stanga sau la dreapta Oltului, autoturismul autohton are mai mult piese straine. Ce e romanesc insa: mana de lucru. Masina mea romaneasca, cumparata de noua anul trecut, poate fi comparata pe sosea cu orice alta masina straina. Cand e vorba insa de zgomotul produs de geamul din dreapta fata, care nu sta bine inchis, sau de scartaiturile din bord, nu se poate compara cu nimic.

PRODUCATORI. Sa zicem ca te-ai hotarat si mai ai si bani destui in buzunar si vrei sa iti cumperi o masina straina. Si daca tot dai banu’, vrei sa fie o masina buna, produsa de o firma in care ai incredere si intr-o anumita tara. 42% dintre cei care au participat la sondajul CURS cred ca tara cu cei mai buni producatori de masini este Germania.

Ani buni, romanii se uitau cu jind la orice masina straina care se vedea pe strada... Pe locul 2 in preferintele romanilor, cu 6%, se situeaza Japonia, iar pe locul 3, cu 5%, Franta. 4% dintre romani spun ca cele mai bune masini sunt produse in SUA, 2% spun ca autoturismele cele mai bune se fabrica aici, in spatiul mioritic, si tot atatia spun ca sunt cele produse in Italia. 1% dintre respondenti crede ca alta tara are cei mai buni producatori de masini, in timp ce 38% nu stiu sau nu raspund.

LIDERII GERMANI. Barbatii sunt mai atasati de masinile nemtesti decat femeile. 56% dintre acestia cred ca Germania este tara cu cei mai buni producatori de masini, spre deosebire de femei, care cred asta in proportie de 30%. Masinile nemtesti sunt preferate de 57% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, de 45% dintre cei care au intre 31 si 55 de ani si de doar 29% dintre cei care au peste 56 de ani. Procentul celor care cred ca in Germania sunt cei mai buni producatori de masini difera in functie de nivelul de instructie.

Astfel, cred ca masinile nemtesti sunt cele mai bune 29% dintre cei care nu au terminat liceul, 49% dintre cei care au doar liceul si 60% dintre persoanele cu studii superioare. 49% dintre cei care locuiesc in mediul urban cred ca in Germania sunt cei mai buni producatori, la fel ca si 33% dintre cei din mediul rural. Masinile nemtesti sunt considerate cele mai bune de catre 55% dintre bucuresteni, de catre 49% dintre persoanele care locuiesc in Oltenia, de 47% dintre transilvaneni si de catre 46% dintre cei din Banat. 42% dintre respondentii care locuiesc in Crisana-Maramures cred ca Germania este tara cu cei mai buni producatori de masini, la fel ca si 38% dintre moldoveni, 35% dintre dobrogeni si 31% dintre cei care locuiesc in Muntenia.

TRADITIA CONTEAZA. Sa ai o masina produsa de o firma care face asta de foarte multa vreme sau una produsa de o uzina mai noua? Traditie sau noutate? Oricum, traditia se combina cu noutatea. Masinile produse de firme cu traditie sunt performante. La fel ca si cele produse de firme mai noi. Daca iti cumperi o masina produsa de o firma cu istorie, atunci, de obicei, platesti si renumele. Romanii sunt conservatori in ceea ce priveste masinile. 48% dintre respondenti considera ca marcile de automobile cu traditie sunt mai bune decat cele noi, in timp ce 20% spun ca sunt cam la fel. 11% dintre romani prefera marcile noi, iar 21% nu au stiut sau nu au raspuns.

Click pentru a mari imaginea
Ce tara din lume credeti ca are cei mai buni producatori de masini?
  • 42% dintre respondenti cred ca tara cu cei mai buni producatori de masini este Germania
  • Pe locul doi in preferintele romanilor se situeaza producatorii din Japonia, iar pe locul 3, cei din Franta
  • Doar 2% dintre romani cred ca masinile cele mai bune sunt fabricate in Romania
  • Click pentru a mari imaginea
    Credeti ca marcile de automobile cu traditie sunt mai bune sau marcile noi?
  • 48% dintre respondenti considera ca marcile de automobile cu traditie sunt mai bune decat cele noi
  • 11% dintre romani prefera marcile noi
  • 20% spun ca sunt cam la fel
  • Avantaje Si dezavantaje


    Masinile noi sunt in garantie si cel putin pentru o perioada nu trebuie sa iti faci griji. Autoturismele straine, chiar si la mana a doua, sunt insa, potrivit cunoscatorilor, mai rezistente. Deci, ce te faci, ce alegi, ce preferi? Ar mai fi inca doua argumente pentru fiecare dintre cele doua variante.

    Daca iti cumperi o masina romaneasca noua, mai dai de lucru catorva romani. Iar daca iti cumperi o masina la mana a doua, nu mai polueaza inca o masina. Cel putin nu a ta.

    Din aceste motive, sau din altele cu totul diferite, 48% dintre romanii care au participat la sondajul CURS spun ca prefera o masina romaneasca noua unei masini straine la mana a doua. 33% dintre respondenti spun ca, daca ar fi sa aleaga, si-ar cumpara o masina straina la mana a doua, in timp ce 19% nu stiu sau nu raspund.

    PROBLEME. Cat am locuit si condus printr-un oras mic, locul de parcare nu reprezenta o problema. Nu intelegeam de ce la scoala am invatat "parcarea la-terala cu spatele" si alte chestii care nu imi foloseau.

    Bucurestiul insa mi-a aratat ca nimic nu se invata degeaba. In Capitala, unde numarul locurilor de parcare este invers proportional cu numarul gropilor, am invatat sa apreciez fiecare bucatica de spatiu liber in care sa pot sa imi las masina.

    La intrebarea "Cum sunt spatiile de parcare in localitatea dumneavoastra", 54% dintre respondenti au spus ca acestea sunt insuficiente.

    Exista insa si romani fericiti. 29% dintre cei care au raspuns la intrebarile din sondajul CURS sustin ca, in localitatea lor, locurile de parcare sunt suficiente, in timp ce 17% nu au stiut sau nu au raspuns.


    Daca ar fi sa alegeti, ati prefera o masina straina cumparata la mana a doua sau o masina romaneasca noua?
  • O masina romaneasca noua 48%
  • O masina straina la mana a doua 33%
  • NS/NR 19%

  • Cum sunt spatiile de parcare in localitatea dvs.?
  • Insuficiente 54%
  • Suficiente 29%
  • NS/NR 17%
  • ×