SOCIOLOGUL
"Pe vremea
luâ Ceausescu era mai bine, fiindca tot omuâ avea ce munci" si "Inainte de
â89 munceai din greu,
dar te mai si plateau."
Catalin Augustin Stoica, director Cercetare CURS
Acum? Acum doar muncesti" sunt replici pe care multi dintre noi le-am auzit frecvent dupa â89. Sondajul CURS si-a propus sa surprinda ce cred cetatenii Romaniei despre munca16 ani de la divortul de comunism. Sistemele economice socialist si capitalist difereau si prin modul in care indivizii se raportau la munca. Economiilor capitaliste le este asociata asa-numita "etica protestanta a muncii" - un tip-ideal sintetizat de sociologul german Max Weber la inceputul secolului al XX-lea. Elementele specifice acestei etici a muncii au radacini in invataturile protestante din secolele XVII-XIX si includ frugalitate, limitarea consumului si reinvestirea profitului, disciplina, efort sustinut si intelegerea muncii ca vocatie individuala.
OBLIGATIA. In comunism, discursul oficial fetisiza munca, etica socialista a muncii si dreptul la munca al fiecarui cetatean. A avea un loc de munca/a munci constituia nu numai un drept, ci si o obligatie - obligatia de a contribui la binele general si la construirea socialismului. "Indivizii fara ocupatie" - micii comercianti ("bisnitarii"), persoanele care lucrau ilegal pe cont propriu, tinerii rebeli ori firile poetice ce refuzau posturile oferite de stat - erau vanati de regim, expusi oprobiului public ca "paraziti sociali" si uneori erau condamnati la inchisoare.
Potrivit sociologului Andrew G. Walder, munca in comunism era caracterizata prin urmatoarele elemente: siguranta deplina a locului de munca; conditiile de angajare si nivelul salariilor nu erau negociabile; intreprinderea era nu numai o sursa de venit, ci si principala institutie prin intermediul careia indivizii aveau acces la o serie intreaga de alte bunuri (ex.: locuinta, televizor color, masina) si servicii (ex.: crese, gradinite, dispensare, spitale, scoli, locuri de petrecere a concediilor). Trebuie sa subliniez ca astfel de bunuri si servicii erau putin sau deloc accesibile in afara intreprinderii socialiste. In plus si extrem de important, nivelul recompenselor (in salarii si acces la bunuri si servicii) nu era determinat de performantele economice ale intreprinderii, ci era dictat de la nivel central; politicul (prin organizatiile de partid si sindicatul satelit al PCR) avea ultimul cuvant in recompensarea muncitorilor.
PLANIFICAREA. Ingerinta politicului in economie si obsesia industrializarii cu orice pret s-au reflectat dramatic (si) asupra muncii si organizarii acesteia. In ultimii ani ai regimului Ceausescu, planificarea economica luase forme halucinante; planurile de dezvoltare cincinala stabileau obiective imposibil de atins in raport cu resursele materiale, financiare si umane existente. Cu toate acestea, multi responsabili din sistem isi luau angajamente stahanoviste de realizare a planului cincinal "in trei ani si jumatate" si raportau ulterior cu mandrie patriotica indeplinirea angajamentelor si depasirea - cu procente aberante - a planului.
In practica, "penuria" - penuria de materii prime, resurse financiare, umane si mai ales penuria de bunuri de consum - devenise trasatura definitorie a economiei romanesti in anii â80. Dupa cum remarca antropologului american Katherine Verdery, cultului oficial al muncii i se opunea, informal, cultul nemuncii, exprimat in Romania (dar si in alte tari "surori") prin expresii precum "Noi ne facem ca muncim si ei se fac ca ne platesc" ori "Munca l-a creat pe om, dar nici lenea nu a omorat pe nimeni". Absenteismul, "imprumutul" de unelte sau produse de la locul de munca (care erau ulterior schimbate pe alte produse sau vandute pe piata neagra), trasul de timp ("Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese!"), hei-rup-ismul (munca intensa pe perioade scurte de timp, indeosebi inainte de sfarsitul de luna/trimestru/ semestru ori de an) erau strategii des intalnite in randul angajatilor intreprinderilor socialiste. Fara indoiala ca, intr-o buna masura, adoptarea acestor strategii era un raspuns la conditiile absolut mizere de munca si viata din ultimii ani ai nebuniei multilateral dezvoltate.
Citește pe Antena3.ro
DATE DESPRE CERCETARE
|
Sondaj de opinie reprezentativ la nivel national
Decembrie 2005
Interviuri desfasurate fata in fata la domiciliul subiectilor. |