x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Editie de colectie - Sate de poveste

Editie de colectie - Sate de poveste

26 Iun 2006   •   00:00
Editie de colectie - Sate de poveste

SPORT CONTRA BLAGA

Ravasit de mana ignorantei, locul de veci al celui care credea cu tarie ca "vesnicia s-a nascut la sat" este in continuare flancat de termopanele unei sali de sport. Iar lancranjenii considera in firea lucrurilor construirea acesteia fix la cativa metri de mormantul filozofului Lucian Blaga. Si nu doresc mutarea ei in alta parte. Chiar daca sta in contra dorintei poetului de a putea vedea zarile, dupa cum marturisea in "Luntrea lui Caron". Argumentul adus: "Ce-a fost construit sa nu se mai strice!". Cinci sute si ceva de semnaturi stau marturie a faptului ca, mai mult decat lectura, lancranjenilor le place sportul.

BLESTEMUL PAMANTULUI

In Maieru, satul unde Rebreanu a copilarit, am cunoscut-o pe Matroana, care ne-a povestit de un dragut de-al ei care a parasit-o pentru ca nu avea zestre. "Handicapatul cela voia pamant, nu pe fata. La 25 de ani m-am maritat foarte bine, am sase copii", spune ea. Batrana ar fi putut sa-l inspire pe scriitor atunci cand a conturat personajul Florica, iubita lasata de Ion pentru o dragoste mai mare: pamantul. Pamant la fel de scump si de putin, ca la inceputul secolului XX. Dar tinerii plecati la munca in Vest isi permit sa dea 130 de milioane de lei vechi pe un ar de teren. In sat se construiesc mereu locuinte, din ce in ce mai sus, pe dealurile din jur.

MOROMETII FATA CU UNIUNEA

Silistea-Gumesti, un sat de vreo 3.000 de suflete, mai are un singur personaj autentic din romanul lui Preda: nea Florea, batranul invatator din opera, care tocmai a implinit 90 de ani. Desi la inceput silistenilor nu le-a priit sa se regaseasca in paginile romanului de teama Securitatii, acum mai c-ar vrea sa apara intr-un al treilea volum in care sa le fie descrisa "gatirea" lor pentru UE. Autor... poate proful de romaneasca de la scoala din sat, care si-a vandut casa pentru a scoate o monografie sentimentala dedicata lui Preda. Azi, timpul pare sa nu mai aiba rabdare cu ei, ca pe vremuri.

CODRII EMINESCIENI, REVENDICATI

La Ipotesti, poezia inca isi face loc in rutina vietii satesti. Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii "Mihail Eminescu", aciuat langa casa parinteasca a poetului, ii tine din 1992 amintirea vie. Recent, un anume Parlogeanu, mostenitor al celui care a calcat candva pamantul mangaiat cu mana si pana de Badia Mihai, cere sa fie improprietarit cu… "Codrii poetului". Turistii germani, care au trecut prin partea locului, au admirat incercarile de a transforma localitatea intr-un centru asemanator celui de la Weimar, unde nemtii isi cinstesc si ei poetul, marele Goethe.
×
Subiecte în articol: editie de colectie