x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ema spune povesti

Ema spune povesti

05 Iun 2005   •   00:00

INOCENTA
Are patru ani si zece luni, se joaca, deseneaza, danseaza, face karate si timp de doua ore a obosit toata redactia. Si, cand iubeste pe cineva, ii spune povesti!

  • de CARMEN DRAGOMIR

  • Uneori, te lasa fara replica, oferindu-ti niste raspunsuri atat de simple la intrebari complicate
    Ema a venit insotita de Betty, papusa blonda pe care o primise de curand. Stie pentru ce a adus-o mami la serviciu, ofera un zambet larg obiectivului si neaparat vrea sa vada pe display cum au iesit imaginile cu ea. Unele nu-i plac si se declara nemultumita. Vorbeste dezinvolt despre o multime de lucruri, dar schimba subiectul cand nu-i convine intrebarea. Alearga de colo colo pe holurile redactiei si sare in bratele tuturor celor care ii dadeau atentie. Mergem, cu tot cu Betty, intr-un loc mai linistit sa ne spunem povesti. Timp de jumatate de ora imi raspunde la intrebari in timp ce da ture in jurul mesei, stinge si aprinde lumina.

    O intreb ce povesti ii citeste mami. Zice ca Alba ca Zapada, Aurora si Jasmina. "Aurora imi place cel mai mult. Vrei sa-ti povestesc? Aurora e un bebelus. A fost o data ca niciodata... a fost un bebelus pe care-o chema Aurora. Avea o mama cea mai frumoasa si avea grija de ea. Dintr-o data, Aurora a vrut sa planga, ca era o vrajitoare foarte rea... si a vrut sa o intepe cu un fus, dar n-a putut. Dupa aceea ce crezi ca a facut Aurora? A crescut mare!" "Si a scapat de vrajitoare?" "Nu... ea avea o casuta cu animale... Nu-ti mai povestesc! Te iubesc!", zice si imi sare in brate. "Ce simti cand iubesti?", o intreb. "Pe cineva pe care il iubesc, il iubesc foarte mult si-i spun povesti!" Imi zice ca unui baiat de la gradinita i-a spus ca-l uraste pentru ca i-a facut rele, era rau si l-a si batut, ca sa se-nvete minte. "Ema, cand se fac copiii mari?", o intreb. "Cand fac 13 ani!", raspunde fara ezitare. "Si ce fac oamenii mari?" "Oamenii mari lucreaza la calculator, se duc la serviciu, muncesc, muncesc si scot bani si-i duc acasa." "Tu muncesti?" "Nu, eu ma joc..." "Da’ cand o sa te faci mare o sa muncesti?" "Cred ca da..." "Pai, toti oamenii mari muncesc!" "Eu sa muncesc?! Bine." "Si ce-o sa muncesti?""Aicea..." "De ce?" "Imi place... ca lucrati, ca faceti treaba...". "Ema, dar de ce mor oamenii?" "Oamenii cand cresc, fac 13 ani si dupa aia imbatranesc si mor." "Ema, dar Politia ce face?" "Politia ii ia pe hoti cand fura si dupa ce ii prinde, Politia le ia banii si ii baga in buzunar. Am vazut eu la televizor!" "Cine e Basescu?" "Basescu... este Traian Basescu." "Si ce face el?" "Basescu citeste acolo si povesteste oamenilor... M-am plictisit, gata, hai sa mergem!", zice si pune categoric capat discutiei.

    "Ema, dar de ce mor oamenii?" "Oamenii cand cresc, fac 13 ani si dupa aia imbatranesc si mor." "Ema, dar Politia ce face?" "Politia ii ia pe hoti cand fura si dupa ce ii prinde, Politia le ia banii si ii baga in buzunar. Am vazut eu la televizor!" "Cine e Basescu?" "Basescu... este Traian Basescu."

    VIOLENTA ASUPRA COPILULUI

    Numarul total de copii maltratati, abuzati si neglijati, raportati de Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii, a fost in 2003: 4.100 minori, iar in 2004: 2.071 minori (in primele sase luni). Conform datelor oferite de Directia Generala pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog, in anul 2003 au fost victime ale traficului 223 de copii, iar 71 de copii au fost exploatati sexual. Potrivit aceleiasi institutii, in 2004 au fost 60 de copii victime ale traficului, iar 17 copii au fost exploatati sexual. Doar in primele doua luni ale anului 2005, 90 de copii au fost victime ale traficului.

    ABUZURI IN CRESTERE

    Cazurile de abuz si exploatare sexuala prin traficare a copiilor a crescut alarmant. Cele sapte centre de consiliere pentru copilul abuzat, neglijat si traficat (din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Suceava, Targu Mures, Targoviste, Resita) au avut in evidenta, in 2004, 506 copii care au suferit o forma de abuz in cadrul familial sau institutional. Cele mai multe cazuri au fost de abuz emotional (171), pe locul urmator situandu-se cazurile de tulburari comportamentale ca urmare a expunerii copilului la situatii abuzive (138 de cazuri); 68 de copii au fost consiliati in urma abuzurilor sexuale.

    SI NOI AM FOST CANDVA COPII

    Era in noaptea cand stiam ca vine Mosul... Aveam vreo 4 ani si imi asteptam nerabdatoare cadoul pe care stiam ca-l voi gasi dimineata sub bradul impodobit. M-am trezit la strigatul cocosilor care anuntau zorii si-am vrut sa dau fuga sa vad ce ma astepta sub pom. Am vazut atunci, prin geamul aburit de frig, o umbra, o silueta ce parea ca poarta pe cap o caciula imensa. Nu mi-am gasit repede sosonii si, desi am alergat ceva vreme desculta prin zapada ce se asternuse in jurul casei, n-am reusit sa-l mai prind pe Mos si sa-i spun ca de fapt imi doream o bicicleta. M-am bucurat insa tare mult si de ceea ce primisem. Insa nimeni nu a mai reusit sa ma convinga, pana tarziu, ca Mos Craciun nu exista...
    ×
    Subiecte în articol: basescu copii oamenii editie de colectie