PRIMA COFETARIE
Mai mult decat cofetarie, decat cafenea literara, politica, mai mult decat hotel...
Casa Capsa este de doua secole emblema Bucurestiului. La originea acestui fenomen sta o familie de aromani intreprinzatori. Destinul familiei Capsa este legat, in mare masura, de cel al Casei careia i-a dat numele. Ei au venit in Principatele Romane la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand s-a inregistrat cel mai mare val de migrare a aromanilor. Majoritatea erau exportatori de cereale, cojocari, bancheri, proprietari de restaurante si hoteluri, bacani sau brutari.
S-au stabilit in special in Bucuresti, Braila, Galati, Giurgiu, Brasov, Pitesti si Ploiesti. Procesul de formare a burgheziei romanesti si dezvoltarea comertului din respectivele orase este legat in aceasta perioada de numele familiei Capsa.
|
|
|
||||||
Vasile Capsa. Primul cofetar (1827-1879) a adus Bucurestiului si familiei o afacere devenita celebra mai tarziu, in lume, prin Grigore Capsa | Anton Capsa. A trait intre anii 1821 si 1880 si a fost finantatorul primei afaceri de familie, la initiativa fratelui sau mai mic | Grigore Capsa (1841-1902), fondatorul celei de-a doua cofetarii. Inovatorul si deschizatorul de drumuri care a adus faima internationala a Casei si familiei Capsa. |
|
UN NUME INTRAT IN ISTORIERenumele familiei l-a adus Grigore Capsa. Se poate vorbi despre o integrare europeana pe plan culinar si logistic, realizata de el. Casa Capsa a fost centrul economic, social, politic si cultural, intr-o capitala cu adevarat moderna, a acelor vremuri. Mult laudata cofetarie dispunea de un laborator impartit in sase sectii si avea legaturi cu cele mai renumite laboratoare de profil de la Paris. Toate acestea se datorau lui Grigore. Disparitia lui, in anul 1902, nu a adus caderea Casei, care a ramas pana la jumatatea secolului al XX-lea simbolul Bucurestiului.DULCEATA DE TRANDAFIRI SALVEAZA AFACEREAAnul 1855 putea insemna dezastrul si sfarsitul cofetariei celor doi frati Capsa. Intreprinzatorul Vasile s-a gandit sa includa in afacere si noua piata oferita de razboiul Crimeei. In luna februarie a plecat spre Sevastopol, unde se desfasurau lupte, incarcat cu produse perisabile: sunca, roti de cascaval, carne de porc afumata, paine si altele. Temperatura a crescut brusc, desi era inca iarna, astfel incat toata marfa pe care o transporta s-a alterat. Vasile Capsa s-a intors spre casa cu o paguba enorma. Trecand prin Bulgaria, a gasit trandafiri infloriti si fructe timpurii. Cu o inteligenta incredibila, el s-a gandit sa profite de ceea ce-i oferea natura si le-a transforat in dulceata de trandafiri. Aceasta delicatesa le era necunoscuta bulgarilor, carora le-a vandut-o la pret de raritate. Astfel a reusit sa-si recupereze paguba si a obtinut chiar bani mai multi decat calculase pentru vanzarile de la Sevastopol. Dulceata de trandafiri a fratilor Capsa era recunoscuta in Bucuresti, pentru calitatea si aroma deosebita.RITUALUL DE INITIEREIn vara anului 1856, Vasile Capsa a plecat in primul sau taxid. Acest lucru era un eveniment deosebit pentru breasla, deoarece presupunea indeplinirea intregului ritual la care erau supusi negustorii respectabili. Taxidul era o calatorie de afaceri prin care marfa era procurata direct de la distribuitori. Se desfasura, ca interval temporal, intre Sf. Gheorghe si Sf. Dumitru. Perioada premergatoare presupunea post, spovedanie si ruga la biserica de juramant, Sf. Dumitru, cu un ceremonial special. De atunci, el a mers aproape in fiecare an in taxid. |
Documentare: "Casa si Familia Capsa in Romania Moderna, 1852 - 1950", Mioara-Magdalena Ionita, Editura Publipres, Bucuresti 2000