x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Legaturi pretioase

Legaturi pretioase

de Raluca Grintescu    |    05 Iun 2006   •   00:00
Legaturi pretioase
COLABORARI
Doua intalniri speciale au marcat istoria trupei Vama Veche: Led Zeppelin si Roger Daltrey.

In prima zi a primaverii anului 1997, un eveniment insolit avea sa marcheze intreaga cariera a trupei Vama Veche, la doar un an dupa lansarea oficiala a trupei pe piata muzicala romaneasca. Tudor Chirila, Liviu Manescu, Tase si Traian Balanescu au cantat in deschiderea concertului veteranilor de la Led Zeppelin, Jimi Page si Robert Plant, "proaspetii" rockeri aflandu-se in turneul de promovare a primului lor album de debut, "Nu am chef azi".

LIVE. Desi cei 10.000 de spectatori au dat buzna in Sala Polivalenta sa-si vada idolii in carne si oase, totusi, au fost fermecati de prestatia live a baietilor din "Vama". Mai mult, ei au fost rechemati pe scena in urale de aplauze. "Pentru mine, intalnirea cu Zeppelin a fost un eveniment extrem de important. Dupa show, o saptamana la rand am trait cu senzatia ca pluteam, ca efectiv eram deasupra pamantului. A fost o provocare magnifica. Noi am cantat vreo cinci piese, fara chitara insa. Ne asteptam ca lumea sa ne huiduie. N-am inteles la inceput de ce am fost invitati sa cantam in deschidere, dar cred ca facea parte dintr-o intelegere de organizare. Inainte sa ne urcam pe scena, Page si Plant au fost foarte draguti si ne-au urat succes", povesteste Tudor despre intamplare.

"MONSTRUL" VS "VAMAIOTII". Dupa sapte ani, o alta intalnire speciala avea sa marcheze o alta fila in istoria trupei Vama Veche: rendez-vous-ul scenic cu Roger Daltrey, cel care a pus bazele celebrei trupe rock The Who. Daltrey, care a cochetat si cu actoria, a ajuns in Romania, in 2004, in urma casting-ului pentru pelicula "Vlad The Impaler - The True Story of Dracula", in rolul Regelui Janos al Ungariei. Si pentru ca a avut ceva zile de repaus, cantaretul nu s-a putut abtine sa stea departe de chitara, acceptand provocarea de a sustine un recital in clubul Green Hours. Povestea a mers mai departe, intrucat Roger si-a dorit sa cante alaturi de o trupa autohtona. Printr-un joc fericit al sortii, Vama Veche s-a trezit pe mica scena alaturi de "monstrul sacru" al blues-ului. Bineinteles ca experienta nu avea sa fie uitata asa curand. Cert este ca emotiile si faptul ca Vama Veche se afla pentru prima oara in fata unui experiment ad-hoc de o asemenea importanta, fara chitarist, au dus la unele distorsionari ale sunetului, corectate insa pe parcursul show-ului, pe masura ce baietii de la Vama Veche s-au "acomodat" cu stilul invitatului. "Daltrey nu s-a suparat, dandu-si seama ca noi nu cunosteam muzica lui. Nu cred ca se astepta neaparat sa o stim. Era chiar relaxat. Si chiar daca se astepta sa o stim, a trecut foarte repede peste moment", a marturisit Chirila despre episodul cu pricina. Colaborarile cu cele doua nume grele ale muzicii rock au imbogatit palmaresul generos al formatiei Vama Veche.

LEGENDA BLUES

Nascut la 1 martie 1944, in Londra, Roger Harry Daltrey este un artist extrem de popular, cunoscut ca fondator si solist al trupa rock The Who. Desi marea ambitie a vietii lui a fost trupa The Who, Daltrey a cunoscut succesul prin proiectele solo, dintre care se remarca insa cele opt albume. In plus, a avut numeroase colaborari in film, teatru si seriale tv. Cu 11 albume la activ, opt hituri solo, premii si distinctii internationale, Daltrey ramane insa acelasi adolescent rebel, a carui energie creatoare poate stramuta muntii.

SWEET LITTLE NIGHTMARE

I’ve been alone for a long, long time of my life. I am tired of those winter nights without you... Where are the good days, when I used to sleep well? Where are my soldier’s boots? Where is the sergeant Mandell? I fear death and I fear a lot of things and I cry, I’m afraid of a girl like you and I’m shy Where is my apple tree? Where is my dear backyard? Why do you stare at me, I’ve been lifesick from the start.

I’ve been looking for me these years and I found the sea I’m loosing my words while I begin to see. Singing the lullaby, children fall asleep I see the forest while I’m sinking so deep.

Mother help me to go to bed, I’m too tired! Father wash both my little hands and kiss me good night. Wind of the western north gently whips my face, I’m dreaming of this sad human race.

LED ZEPPELIN INCA SE VINDE

Led Zeppelin a fost una dintre cele mai influente trupe englezesti de rock din istoria muzicii. Infiintata in 1968 de Jimmy Page, LZ au reusit sa-si metina stilul si notorietatea pana in prezent, lucru vizibil de altfel si pe ultimul album. Cu toate ca sunt pionierii genului hard rock si heavy metal, trupa Zeppelin a inventat un stil propriu, format din elemente blues, rockabilly, soul, funk, celtice, indiene, arabe, folk, country si chiar latine. Chiar si dupa trei decenii in care grupul s-a hotarat sa nu mai "existe" scenic dupa moartea tobosarului John Bonham in 1980, LZ continua sa vanda.
×