x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Local verde

17 Apr 2005   •   00:00

Restaurante vegetariene. La o prima vedere, pare o tema destul de simpla. Mai ales in prezent, cand, teoretic, clientul nostru este stapanul nostru. Doar teoretic.

  • de VERONICA GUZUN, CRISTINA ANDREEA CATANA
  • VERZITURI IN ORAS
  • Coloritul viu al preparatelor vegetariene te indeamna la un ospat pe cinste
    Am incercat zilele trecute sa plimbam prin Bucuresti o prietena venita de peste Ocean, din Canada. Domnisoara cu pricina a vrut sa serveasca cina la un restaurant cu specifc vegetarian. Cum nu ne-am lovit niciodata de problema aceasta, nu stiam nici un astfel de local. Am fost fericite cand am constatat ca sunt o multime de astfel de localuri in Capitala. Incepem sa sunam, sa vedem cam ce se afla in meniu. "Avem ciorbita de legume, salate!" Am auzit aceasta replica de vreo 10 ori. Gasim un local serios, cu istorie. "Nu avem nimic vegetarian, dar daca este un client care cere, nu il lasam sa moara de foame!"

    EVRIKA! Intr-un hotel, aflat nu departe de aeroport, dam de un local care ar corespunde cerintelor acesteia. Mai cu seama ca bucatarul-sef, Raymond Gomes, a fost rasplatit de cateva ori cu titlul de "Bucatarul anului" in Romania. Meniul cuprindea preparate cu rezonanta: salata cu parmezan asezonata cu balsamic, cicoare inabusita cu ulei de masline, rosii umplute cu ratatouille de legume. Ultimul preparat i-a facut cu ochiul invitatei. Arata apetisant chiar si pentru un carnivor. La sfarsit, cand a venit nota de plata, ne-a cam durut buzunarul. L-am intrebat pe domnul Gomes ce se intampla cu vegetarienii care vor sa manance la restaurant: "In ultima vreme, multi adopta stilul vegetarian pentru ca este o alimentatie delicioasa si aventuroasa".

    LONGEVITATE CU MANCARE CHINEZEASCA!
    In China, meniul tipic al unei familii consta din unul sau doua preparate vegetale, un preparat proteinizant cu branza de soia, peste, fructe de mare gatite cu legume sau ciuperci, un bol de orez si, adeseori la urma, o supa. Varietatea este la fel de importanta ca si aromele, gusturile, mirosul, aspectul si valoarea nutritiva.
    Restaurantele cu specific chinezesc sunt, bineinteles, si in Romania. Meniul propus este variat si clientii nu ezita sa consume mancare vegetariana. "Bucataria chinezeasca a prins foarte bine la noi in tara. Este o mancare sanatoasa si foarte usor de preparat. Statisticile arata ca poporul chinez este mai putin predispus la boli de inima sau la obezitate", spune Sabin Cernea, patronul unui restaurant chinezesc. (Florentina Voicu)

    OREZ CU LEGUME
  • Ingrediente: Morcov - 20 grame, castraveti - 20 grame, ciuperci - 20 grame, mazare - 20 grame, ceapa - 20 grame, orez - 200 grame, sare chinezeasca - 10 grame (tocate marunt), sare romaneasca - 5 grame, ulei - 10 mililitri.
  • Preparare: Se calesc legumele in 10 mililitri de ulei. Prima data se caleste morcovul cu ceapa, apoi se pune restul de legume. Se adauga orezul si se condimenteaza cu sare, apoi se calesc circa 1-2 minute. Orezul cu legume in stil chinezesc ar putea fi moneda de schimb, pentru ca, intr-adevar, face toti banii. Pare la indemana oricui sa-l prepare. E o arta sa stii cat sa calesti legumele, cand sa adaugi orezul, cum sa combini condimentele.

    ROSII UMPLUTE CU LEGUME
  • Ingrediente: O rosie mare, vanata - 80 grame, zucchini - 80 grame, ardei rosu, usturoi - 40 grame, rosie tocata - 40 grame. Chili - 5 grame, sparanghel - doua bucati, sos Pesto - 40 miligrame, ulei de masline, sare, piper, oregano, cozi de ceapa verde, castravete.
  • Preparare: Opariti rosia si curatati-o de pielita si de seminte. Se calesc in ulei de masline ceapa, vanata, zucchini, ardeiul, rosia, tocate cubulete, chili si sos Pesto. Adaugati oregano si umpleti rosia cu compozitia. Pastrati jumatate din legume. Puneti rosia umpluta intr-o tava la cuptor 8 minute. Restul legumelor se pune pe un platou. Din ele se face un pat pe care se asaza rosia umpluta. Ornati cu sparanghel, castravete si ceapa verde. Se serveste fierbinte.

    CE NE SPUNE LEGEA?
    "Restaurantul lacto-vegetarian este o unitate gastronomica in care se desfac in exclusivitate sortimente de preparate culinare pe baza de lapte si produse lactate, oua, paste fainoase, orez, salata din legume, precum si dulciuri de bucatarie, lactate proaspete, produse de patiserie, inghetata si bauturi nealcoolice calde si reci". ORDIN nr. 103 din 21 decembrie 1995 al ministrului Turismului.
  • ×
    Subiecte în articol: grame legume editie de colectie