x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Neputinciosi

de Mihai Stirbu    |    20 Noi 2006   •   00:00
Neputinciosi

Inundatiile sunt privite cu o ingrijorare majora. Respondentii se mai tem de incendii si de topirea ghetarilor. Persoane decedate sau date disparute; gospodarii, scoli, primarii, drumuri, paduri si terenuri arabile acoperite de ape. S-a intamplat in Romania.

APA CA DUSMAN

Inundatiile sunt privite cu o ingrijorare majora. Respondentii se mai tem de incendii si de topirea ghetarilor. Persoane decedate sau date disparute; gospodarii, scoli, primarii, drumuri, paduri si terenuri arabile acoperite de ape. S-a intamplat in Romania.

Dezastre. In anul 2005 si in cel curent, cerul s-a rupt deasupra Romaniei. Ploaia a cazut zile intregi, iar albiile raurilor s-au umflat. Digurile, acolo unde erau, au cedat. Apa si-a facut loc vijelioasa si a maturat totul in calea ei. Cu toate avertizarile pe care autoritatile le-au transmis, unii dintre cei vizati nu au putut sa isi abandoneze agoniseala de o viata. Mai mult ca oricand, oamenii s-au rugat. In urma acestor dezastre au constientizat neputinta omului in fata naturii.
Intreaga planeta se afla in alerta. Omenirea poate fi in pericol. "Riscurile sporesc pe masura ce creste temperatura. Multe dintre riscuri se manifesta cu ajutorul apei", afirma Sir Nicholas Stern, fost economist-sef al Bancii Mondiale.

PERICOL. Daca de topirea ghetarilor respondentii nu se tem in numar mare, de inundatii si incendii se tem. 46% dintre acestia se declara foarte ingrijorati de inundatii, 40% sunt destul de ingrijorati, 8% destul de putin ingrijorati, 2% sunt foarte putin sau deloc ingrijorati, iar 4% se abtin. Cauza principala pentru inundatiile catastrofale care au lovit tara noastra in ultimii ani este taierea necontrolata a padurilor. 42% dintre barbati sunt foarte ingrijorati de gandul ca ar putea avea loc noi inundatii. Femeile sunt mai tematoare, cele 6% in plus releva acest lucru. Conform sondajului, grupa de varsta "31-55" cunoaste cel mai bine amenintarile pe care le exercita apa. 48% dintre acestia sunt foarte ingrijorati de inundatii, iar cei din grupele de varsta "18-30" si "56+" au bifat acest subpunct in procentaj de 44% fiecare. 9% dintre cei care au implinit varsta majoratului, dar nu au depasit 30 de ani sunt destul de putin ingrijorati cand vine vorba despre inundatii. 52% dintre cei cu studii peste liceu, 46% dintre absolventii de liceu si 42% dintre cei cu studii sub liceu au incercuit ca raspuns subpunctul "foarte ingrijorati de inundatii". 48% dintre cei cu venituri peste medie sunt foarte ingrijorati la gandul ca averile li s-ar putea duce pe apa sambetei, cu 4% mai putin decat cei cu venituri sub medie.
Desi vorbim doar despre un procent diferenta, surpriza vine de la categoria "mediul in care traiesc respondentii". Astfel ca 46% dintre cei care locuiesc in mediul urban se declara foarte ingrijorati in ceea ce priveste inundatiile. 45% dintre cei din mediul rural se tem in aceeasi masura.
Temeri
Focul poate deveni o amenintare cand este scapat de sub control. La intrebarea "cat de ingrijorat sunteti de incendii?", 33% dintre respondenti sunt foarte ingrijorati, 39% sunt destul de ingrijorati, 19% sunt destul de putin ingrijorati, iar 5% nu au dat nici un raspuns. 38% dintre femei sunt foarte ingrijorate de izbucnirea unor incendii. 38% dintre cei care fac parte din categoria "56+" se declara destul de ingrijorati de incendii.
Pentru 19% dintre cei chestionati, topirea ghetarilor constituie o problema foarte ingrijoratoare. 37% trateaza acest fenomen cu destula ingrijorare, iar 26% sunt destul de putin ingrijorati. 10% nu cunosc destul de mult implicatiile acestui proces din moment ce au ales varianta "foarte putin/deloc ingrijorat", 8% dintre respondenti s-au abtinut de la comentarii.
Va rog sa-mi spuneti cat de ingrijorat sunteti de inundatii
- 46% dintre cei care au raspuns la aceasta intrebare se declara foarte ingrijorati;
- 40% sunt destul de ingrijorati ca ar putea avea loc noi inundatii;
- 8% dintre respondenti sunt destul de putin ingrijorati;
- 2% sunt foarte putin ingrijorati sau deloc ingrijorati de inundatii

×
Subiecte în articol: inundatii editie de colectie ingrijorati