x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Nou sau... nu

Nou sau... nu

de Costin Anghel    |    19 Sep 2005   •   00:00
Nou sau... nu
INVESTITIE
Parcul auto din Romania are tot ce-ti pofteste inimioara. De la masini de epoca pana la ultimele modele scoase pe poarta fabricilor din lumea intreaga, gasesti de toate.

Masinile, considerate de unii o necesitate si de altii o placere, constituie intotdeauna o investitie serioasa. De la rablele de 15 milioane din fundul targurilor auto pana la superluxoasele modele de zeci de mii sau chiar sute de mii de euro din reprezentantele firmelor straine, romanii nu iarta nimic!

SEXUL, MASINA SI BANII. Romanul e un om mandru. Dar parca nu esti destul de mandru daca nu ti-ai tras si o masina noua, virgina, lucioasa si cu 0 kilometri la bord, sa se mire tot neamul si vecinii. Cand ii intrebi pe romani daca prima lor masina a fost una noua, adica un fel de fata mare sau una careia i s-a tot umblat la schimbatorul de viteze, 41% dintre barbati se bat cu pumnii in piept ca a fost una noua. Femeile au fost mai norocoase la capitolul acesta. 49% dintre doamne spun ca prima lor masina a fost una noua. Masinile la mana a doua au fost prima iubire pentru 57% dintre barbati si pentru 50% dintre femei. Pentru acesti oameni n-a contat cine i-a umblat la bucsaraie inaintea lor, cine a atins-o in locuri intime precum motorul sau cine a facut-o sa claxoneze prima oara de placere sau nervi prin intersectii. Ei voiau sa aiba o masina, si au avut-o. Acum poate o mai au sau poate au dat-o, sa se bucure si altii de ea.

ALTCEVA. La un moment dat, mai toti se gandesc, chiar daca nu-i spun asta automobilului, sa-si schimbe masina. Indragostiti de formele masinilor posedate, botezate in fel si chip, 58% dintre barbati si-ar schimba masina cu una ce poarta aceeasi marca. Femeile par mai insensibile. Doar 50% ar cumpara acelasi tip de automobil, caci 37% dintre romance ar incerca ceva nou. Sunt si romani nehotarati, 13% dintre femei, respectiv 6% dintre barbati stau in cumpana cand vine vorba de marca posibilei masini noi. E normal pana la urma acest lucru. Masini noi gasesti, dar, din nefericire, trebuie sa si platesti ca sa le ai, sa le umbli la motor. Si sa fie treaba lucru, pentru o masina, in medie, un roman n-ar da mai mult de 5.455 de euro, iar doamnele, nici macar atat. Mai mult de 5.327 de euro n-ar da sub nici o forma.

Click pentru a mari imaginea
Cum ati prefera sa platiti daca v-ati cumpara o masina noua?
  • 54% dintre romanii care au deja un automobil ar prefera sa plateasca cu banii jos in cazul in care ar dori sa achizitioneze o alta masina
  • 24% dintre respondenti si-ar indrepta atentia spre rate cu imprumut de la banca pentru achizitionarea unui automobil
  • TINERII MERG PE MANA A DOUA


    68% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani spun ca prima lor masina a fost una luata la mana a doua, una folosita si care a auzit de multe ori: "Imi bag piciorul in ea! Ca doar na, soferul trebuia sa intre in ea ca sa o conduca, nu? In schimb, 63% dintre cei trecuti de 56 de ani spun cu mandrie ca ei au fost primii care au rasucit cheia in masina lor. Adica au avut masina noua! Cei care au intre 31 si 55 de ani au avut si masini noi si folosite. 45% din acelea noi si 55% unele conduse deja de altii. 62% dintre cei cu peste 56 de ani la activ afirma ca o alta masina ar fi platita cu banii jos. Uite asa!

    BANII CONTEAZA CEL MAI MULT CAND E VORBA DE VOLAN?


    SURPRINZATOR!!! 49% dintre cei cu venituri sub medie si doar 41% dintre cei cu venituri peste medie afirma ca prima lor masina a fost noua! 54% dintre respondentii ambelor categorii spun ca si-ar cumpara aceeasi marca de automobil ca si cea pe care o au acum. Cei cu venitul peste medie ar da cam 5.836 de euro pentru o masina noua. Cei cu bani mai putini n-ar da insa mai mult de 4.896 de euro. Cum ar plati-o? 18% dintre cei cu putere financiara mare ar opta pentru leasing. Unde sunt bani putini, 58% dintre chestionati ar prefera sa arunce banul pe tejgheaua comerciantului.

    TARA TOATA-I IN MASINA


    Romanii chestionati dupa zone istorice au aratat, fara sa vrea poate, pe unde sunt bani mai multi! La intrebarea: "Ce suma ati prefera sa platiti pentru o masina noua?" raspunsurile au "radiografiat tara". Banatenii spun ca ar plati 7.914 euro, iar dobrogenii, 7.127 de euro. Pe locul III in top sunt oltenii, cu 6.213 euro. Pe ultimul loc sunt muntenii, mai mult de 3.854 de euro... n-ar prea vrea sa dea pentru o masina noua. Bucurestenii ar da cam 5.748 de euro pe o masina. Nimic spectaculos, dar 70% dintre ei ar plati automobilul cu banii jos, spre deosebire de doar 31% dintre dobrogeni, care ar opta pentru aceeasi modalitate de plata. Cei mai mari amatori de leasing par a fi maramuresenii, cu 18 procente. Alaturi de ei, cu 16% sunt muntenii si cu 15% moldovenii. Pentru imprumuturi la banca opteaza 63% dintre dobrogeni, 33% dintre olteni si 31% dintre banateni.
    ×
    Subiecte în articol: masina editie de colectie