x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Passaris

de Catalin Pruteanu    |    28 Noi 2005   •   00:00
Passaris
CAZUL "LE PETIT BIJOU"
Este noaptea de 24-25 noiembrie 2001, sambata spre duminica, in jurul orei 2:00. Pe Bulevardul Nicolae Balcescu din Capitala, intr-o casa de schimb valutar, numita "Le Petit Bijou", Virgil Mihailescu, casierul de serviciu, si Constantin Apostu, paznic, joaca sah. Incearca sa treaca mai usor peste inca o noapte plicticoasa.

Este ora 2:30. Virgil Mihailescu si Constantin Apostu zac amandoi intr-o balta uriasa de sange, amandoi ucisi cu sange rece, impuscati in cap. Casa de schimb era supravegheata video, insa caseta lipseste.

Este dimineata, dar tara stirilor de la ora 5:00 a intrat deja in alerta, televiziunile sunt innebunite, oamenii sunt socati de violenta crimelor. Un jaf armat asa cum se vede numai in filmele americane, o dubla crima in chiar centrul Bucurestiului. Politia da asigurari ca se afla pe urmele asasinilor, pentru ca la crima din Bulevardul Nicolae Balcescu au participat doua persoane: un barbat si o femeie. Cel care a apasat pe tragaci a fost barbatul, in timp ce femeia a stat afara, sa-i tina spatele complicelui. Se face un portret-robot: barbatul are intre 25 si 30 de ani, peste 1,80 inaltime, e solid, brunet. Totalul pagubei: 567 de milioane de lei vechi. Rezultatele apar curand, si politistii au un suspect. In seara zilei de 27 noiembrie, politistii fac o descindere pe Strada Turda din Bucuresti. Se aud focuri de arma si avem deja un barbat retinut, apoi arestat de procurori pentru crima.

CINE SUNT? Pe el il cheama Konstantinos Passaris, cetatean grec, 26 de ani. Fusese arestat la Atena pentru crima. Avusese complici romani. La 16 februarie 2001 ceruse sa fie dus la spital. Acolo, cu ajutorul tovarasilor, a evadat, in urma lui ramanand trei cadavre de politisti. In luna iulie a aceluiasi an, Passaris a reusit sa scape dintr-o cursa a politiei elene, fugind in Romania in octombrie. Era cautat prin Interpol.

30 de luptatori DIAS l-au escortat pe Passaris pana in fata judecatorilor

Cand politistii romani au intrat in apartamentul de pe Strada Turda, pe care Passaris il inchiriase cu o zi inainte, grecul a iesit pe balcon si a inceput sa traga. Dar politistii au tras si ei, iar Passaris a fost nevoit sa intre in casa, unde a fost imobilizat. Politistii au gasit arme si munitie, au gasit sume mari de valuta. A doua zi a fost arestat, in Rahova, complicele, Mioara Badila, o prostituata de 20 de ani. La 14 iunie 2002, Passaris si fata au fost trimisi in judecata. El pentru trecere ilegala a frontierei, contrabanda, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, omor deosebit de grav si talharie. Mioara Badila a fost judecata pentru infractiunea de nedenuntare a unor infractiuni.

LA BECI. La 30 iulie 2003, Konstantinos Passaris a fost condamnat la detentie pe viata. Grecul si-a ascultat in liniste sentinta. Desi cererile autoritatilor elene ca Passaris sa fie extradat in Grecia au fost admise de catre instantele romane, el nu poate fi extradat decat dupa ce-si ispaseste pedeapsa la care a fost condamnat in Romania sau dupa ce aceasta pedeapsa se considera executata. Pana atunci, Passaris este cazat in penitenciarul de maxima siguranta din Craiova.

CAT DE DUR SUNT!


Mioara Badila il cunoscuse pe Konstantinos Passaris in discoteca Herastrau din Capitala. La proces, Mioara a declarat ca, inainte de a intra in casa de schimb valutar, grecul i-ar fi spus: "Acum vei vedea cat de dur sunt". Potrivit prostituatei, Passaris a intrat in casa de schimb valutar, a dat buna seara, a scos pistolul si i-a impuscat pe paznic si pe casier. Apoi a luat toti banii, precum si caseta video de la camera de supraveghere. Caseta video n-a mai fost gasita niciodata.

ADN-UL UNUI FIR DE PAR


In timpul procesului, Passaris a negat omorul si jaful, pretextand ca banii gasiti in apartamentul unde a fost arestat provin dintr-un alt jaf, comis la Galati. El si Mioara Badila au fost supusi testului la detectorul de minciuni. Ba chiar a afirmat ca autorul crimelor din Bucuresti ar fi un prieten de-al sau, Florin Melinte. S-a facut si un test ADN unui fir de par de pe o pereche de pantaloni de culoare bej, patati cu sangele victimelor, gasiti intr-o vizuina de-a lui Passaris. Grecul declarase ca in noaptea jafului a purtat pantaloni de alta culoare. Testul a aratat ca firul de par nu este al grecului. Prostituata a declarat insa ca in noaptea crimei Passaris purta pantaloni bej.

SANGEROASA MOSTENIRE


La 11 iulie 2002, la Tribunalul Bucuresti, a inceput procesul lui Konstantinos Passaris. A fost adus de la Jilava in lanturi, pazit de 30 de luptatori DIAS. In timpul procesului, martorii care l-au cunoscut au declarat ca cetateanul grec purta in permanenta o arma asupra lui. "Am trait intr-un mediu social in care era necesar sa ai o arma", a sustinut grecul la proces. Evangelos Passaris, tatal sau, este astazi inchis pentru jefuirea locuintelor unor oameni de afaceri din Atena. Fiul sau nu implinise 20 de ani cand a fost inchis de catre politistii eleni pentru talharie.
×
Subiecte în articol: editie de colectie passaris