x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Se vinde mai bine

Se vinde mai bine

de Dana Cobuz    |    26 Feb 2007   •   00:00
Se vinde mai bine
ARTISTUL TUTUROR TIMPURILOR
Vanzarile ultimelor trei albume inregistrate de Gica Petrescu au crescut cu 25 la suta in ultimul an.

A iubit intotdeauna melodiile cantabile si a refuzat modelele si curentele moderniste trecatoare, mai ales pe cele care… "desfiinteaza melodia", ne povestea realizatorul Ioana Bogdan despre preferintele muzicale ale lui Gica Petrescu. Acesta sa fi fost "secretul vesniciei" in materie de vanzari?

George Maracine, nu doar producator al ultimelor trei discuri semnate Gica Petrescu, ci si un apropiat al maestrului, spune ca acesta va ramane un artist al tuturor timpurilor. CD-urile "numarului 4 din catalogul Intercont" (Gica Petrescu a fost cel de-al patrulea artist care a semnat un contract de productie cu aceasta casa de productie) se vand in mod constant. In ultimul an s-a inregistrat chiar o crestere a vanzarilor cu aproape 25 la suta. Publicul vrea sa-l asculte mai mult.

IREPROSABIL. "Din punct de vedere profesional, eu am fost uimit de seriozitatea lui. In 1995, cand am semnat contractul cu el, nu erau prea multi artisti romani cu care sa lucrezi. Respecta orele de repetitii, de studio si tot ce ii cereai cu strictete. Nu se amana nici o intalnire, ba chiar ma suna daca intarziam la studio. Nu avea nevoie sa repete, tragea piesele «dintr-o bucata». M-a uimit profesionalismul lui. De asemeni, vitalitatea. Nu obosea, se pregatea din punct de vedere al sanatatii gatului in asa fel incat sa-i iasa vocea bine", isi aminteste George Maracine.

"Cand i-am propus sa inregistram un album pe CD, i-am facut o adevarata prezentare a acestui suport tehnic. A fost foarte incantat de faptul ca CD-urile rezista atat de mult in timp fara sa se degradeze precum vinilurile sau benzile magnetice. Mi-a zis: «Da-i batai. Sa facem cat mai multe!»"
George Maracine
Director Intercont

Disparitia fizica a maestrului nu este echivalenta cu neglijarea "comorii" reprezentate de inregistrarile sale. "In lunile urmatoare intentionam sa scoatem un compact disc in editie de lux, cu cele mai cunoscute piese ale sale, care sa marcheze fie implinirea a 92 de ani de la nasterea sa, fie un an de la disparitie", ne dezvaluie producatorul muzical. "Ii simt lipsa, e un gol acolo, undeva, in suflet… dar… viata merge inainte!", mai spune Maracine.

NIMIC DE CORECTAT, NIMIC DE REPROSAT

Inginerii de sunet care au lucrat la ultimele trei albume ale lui Gica Petrescu - "Greatest Hits", "Cu paharelul dupa mine" si "Eternul Gica" - au fost incantati de colaborarea cu maestrul. Nu au avut ce sa corecteze sau sa comenteze in privinta inregistrarilor. Doar lucrau cu un profesionist! Cu toate acestea "s-a vazut de la album la album ca a mers mai greu, din cauza dictiei si a sasaitului care a aparut la pronuntia cuvintelor. Altfel, nimic de reprosat din punct de vedere muzical, desi vocea nu mai era ceea ce stiam cu totii", remarca George Maracine.

MUZICA LAUTAREASCA INTERPRETATA DE GICA

George Maracine, director Intercont Music si producator al ultimelor albume ale maestrului, are un mare regret. Nu a reusit sa-l inregistreze pentru eternitate pe Gica Petrescu interpretand un alt fel de muzica. "Unul dintre proiectele pe care am vrut sa le facem impreuna cu Gica Petrescu a fost un disc de muzica lautareasca. Avea un repertoriu vast, dar nu l-a inregistrat niciodata. Ar fi fost un disc inedit pentru publicul din Romania, iar vocea lui nea Gica i-ar fi dat valoare", marturiseste Maracine. Dar "timpul n-a mai avut rabdare", cum ar fi spus Marin Preda.

UN ARTIST DE REFERINTA AL MUZICII DE PETRECERE

Acum un an, George Maracine ne povestea cum isi astepta maestrul, la fiecare 20 ale lunii, cecul cu drepturile din vanzari de la casa de productie. "Este foarte multumit de chestia asta. Uneori ne anunta chiar el ca «maine e 20 ale lunii» (ziua in care ii aduce postasul cecul). La randul nostru, suntem multumiti sa fim producatorii celui mai venerabil artist roman, care ne-a si adus vanzari bune, si constante, dar ne-a si sprijinit imaginea. Inregistrarile cu Gica Petrescu se vor cumpara mereu, pentru ca este un artist de referinta al muzicii de petrecere. Ultimele trei discuri au fost vandute in cateva zeci de mii de copii fiecare", afirma Maracine. Astazi, potrivit legii - fiindca artistul nu are mostenitori, drepturile din vanzari (asa numitele royalties) nu se mai acorda. Drepturile de autor, cuvenite compozitorilor si textierilor pieselor interpretate de maestru, sunt varsate la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.
×