x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Un suflet fragil

Un suflet fragil

de Ioana Bogdan    |    29 Ian 2007   •   00:00
Un suflet fragil

Ioana Bogdan

Slujitorul prieteniei

Exista risipindu-se neobosit pentru cei care iubesc miracolul dialectic al vietii, jocul spiritului de-a "rasu’-plansu’", prin puterea daruirii iubirii!

TVRMEDIA continua seria MOMENTE de AUR cu marii comici ai micului ecran, aducand pe piata audio-video un nou DVD, dedicat "celui mai iubit actor roman", Florin Piersic. A alcatui o antologie de divertisment tv cu cele mai amuzante aparitii ale lui Florin pe micul ecran al Televiziunii Romane este un exercitiu de admiratie, dar si un act de curaj si de rabdare ingereasca. In arhiva figureaza sute de emisiuni care au pe generic numele sau.

DEPENDENTA. Erou de comedie, de drama sau din piese istorice, actor de revista, moderator de show propriu, invitat sau prezentator de spectacole, festivaluri sau revelioane, Piersic umbla cu masca a zeci de personaje lipite parca direct pe piele, mladiind cuvintele in nuantele tuturor provinciilor romanesti. In proza, pe note muzicale sau cu gestica de pantomima, intra in sufletul nostru jucandu-se de-a "rasu’-plansu’", facandu-ne dependenti de farmecul lui si lasandu-ne mai bogati cu un zambet si cu un sac de sperante ca viata noastra fragila poate fi asa cum o deseneaza el…, un anotimp nesfarsit de iubire. O "risipire magistrala de bunatate", o daruire patimasa de omenie tandra si de suflet solar, care au menirea de a vesteji doua pacate capitale: ura si invidia… Print si slujitor in "republica prieteniei", prin cascada de vorbe, Florin le taie unora respiratia si - ce pacat! - acestia devin acri si carcotasi…

Dupa ani, cred ca am inteles fenomenul unic, care este Florin Piersic: un actor profund, lucid pana la durere, o fiinta dependenta de iubire, un suflet fragil si generos invelit intr-o coaja masiva de anatomie umana, sub care frumusetea, harul, inventivitatea si tineretea clocotinda a spiritului nu cunosc scleroza suficientei, senectutea si disolutia.

PANACEU. Cu statura sa scenica impresionanta, cu zambetul sau ca un leac tamaduitor, puternic dar si copilaros, te convinge ca in fata ta, pe micul ecran, nu sta un actor comic, ci un prieten care te provoaca in zeci de feluri la o impacare cu lumea. In acest DVD, Florin Piersic apare in 50 de ipostaze diferite: samurai sau Don Quijote, mosneag hatru sau chipesul Romeo, Nea Costica Tanase sau inneguratul Othelo, elev tocilar sau talmacitor al versului arghezian, Zorba grecul sau amiralul Nelson, toreador, osean cu cetera sau conte la balul Operetei vieneze, gainar sentimental din pagini cehoviene sau cow-boy. Talentul, disponibilitatea sa inepuizabila, generozitatea, neegalate in spatiu si timp, constituie un panaceu garantat pentru durerile sufletului nostru, mai vechi sau mai noi…
DVD-ul "Omul cu 100 de chipuri" contine o selectie de 14 momente umoristico-satirice, schite clasice, cuplete muzicale si poezii comice. Alaturi de Piersic apar nume stralucite ale scenei romanesti cum ar fi: N. Stroe, Dem Radulescu, Anda Calugareanu, Stefan Banica, Nicu Constantin, Horia Serbanescu, Valeria Gagealov, Ana Szeles, Corina Chiriac, Angela Similea etc.
×
Subiecte în articol: editie de colectie