x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old 65 de milioane medalia de aur

65 de milioane medalia de aur

03 Noi 2004   •   00:00

Olimpicii internationali si profesorii coordonatori au fost premiati luni seara de ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu. Chiar daca pentru fiecare medalie s-au acordat mai multi bani, tinerii isi doresc sa studieze la universitati din afara, in special din Statele Unite.

EUGENIA MIHALCEA

PREMIERE. Olimpicii internationali si-au primit banii in cadrul unei gale festive
Castigatorii olimpiadelor internationale la diferite materii, profesorii care i-au pregatit si directorii scolilor in care invata tinerii au fost premiati, luni seara, de Ministerul Educatiei. Valoarea recompenselor acordate se ridica la sapte miliarde de lei. Premiile au fost acordate elevilor care au luat diverse distinctii la concursurile internationale ori regionale de matematica, biologie, geografie, chimie, fizica, filosofie, informatica, astronomie, limba latina, limba germana si limba rusa.

MEDALIILE. Olimpicii romani au obtinut la olimpiadele internationale 13 medalii de aur, 11 de argint si 12 de bronz, iar de la concursurile internationale regionale s-au intors cu 8 medalii de aur, 14 de argint si 12 de bronz. Cele mai multe medalii au fost obtinute de matematicieni, respectiv 8 de aur, 9 de argint si 4 de bronz. Din cei 62 de elevi olimpici, 24 au castigat premii la concursurile regionale.

BANII. Pentru anul 2004, premiile acordate elevilor castigatori la olimpiade internationale au fost majorate, astfel ca medalia de aur a adus unui elev 65 de milioane de lei - fata de 50 de milioane anul trecut - aceeasi suma fiind acordata atat profesorului care l-a pregatit, cat si unitatii de invatamant in cadrul careia studiaza elevul.

Pentru medalia de argint, premiul a fost de 55 de milioane de lei, pentru cea de bronz 40 de milioane de lei, iar pentru o mentiune - 27 de milioane de lei. Castigatorii olimpiadei internationale de informatica au primit, in plus, premii speciale de la o companie specializata.

VISE. Ma bucur ca am fost recompensat pe masura pentru munca depusa, cate patru-cinci ore pe zi de pregatire intensa, a declarat Constantin Nicolae Takacs, dublu medaliat la concursurile internationale de chimie, in prezent student in anul intai la Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca si care doreste sa devina unul dintre cei mai buni chirurgi cardiologi din lume. In perioadele de pregatire pentru concurs am stat si cate zece ore pe zi in fata calculatorului si ma bucur ca a meritat, a spus Silviu Ganceanu, de asemenea dublu medaliat la olimpiadele internationale, student la Automatica si Calculatoare la Universitatea Politehnica din Bucuresti si care isi doreste foarte mult sa studieze la o universitate de prestigiu din Statele Unite ale Americii.

Pentru premiantii la olimpiadele balcanice, Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Yakutia, Olimpiada de Informatica a Europei Centrale si Olimpiada Internationala de limba germana premiile sunt de 35 milioane lei pentru o medalie de aur si premiu special, 30 milioane lei - medalie de aur, 25 milioane lei - medalie de argint, 20 milioane lei - medalie de bronz si 17 milioane lei - mentiune. Aceleasi sume le primesc si profesorii care i-au pregatit pe olimpicii romani, dar si scolile din care acestia provin.

MEDALII OBTINUTE LA OLIMPIADE INTERNATIONALE SI LA CONCURSURI REGIONALE
  • 21 MEDALII DE AUR
  • 25 MEDALII DE ARGINT
  • 24 MEDALII DE BRONZ
  • ×
    Subiecte în articol: milioane medalii internaţionale