x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old A nins in toata tara!

A nins in toata tara!

03 Ian 2005   •   00:00

PARTIEEE!
Turistii au profitat din plin de zapada asternuta ieri pe cele mai importante partii din tara. Cateva mii de turisti au invadat statiunile de la munte, cea mai mare aglomeratie intalnindu-se la Predeal si Poiana Brasov.
ALEXANDRU NASTASE

AGLOMERATIE. Turistii care au petrecut Revelionul la munte au continuat a doua zi petrecerea pe partiile de schi
Primul week-end din 2005 a fost foarte aglomerat in statiunile de la munte. Dupa petrecerile de Revelion, turistii au invadat pur si simplu, sambata si duminica, partiile de schi. Cei mai multi turisti au fost in Predeal, Poiana Brasov si Sinaia, dar si in Parang. Mai putini schiori au preferat partiile din Azuga sau Borsa. Situatia s-a modificat ieri, prima zi lucratoare a lui 2005 alungand o parte din turisti de pe partii. Pe Valea Prahovei, la aceasta situatie au contribuit si vremea inchisa, si faptul ca a nins toata ziua.

La Azuga, partia a fost in stare buna, stratul de zapada artificiala fiind de 25 cm. De asemenea, si instalatiile pe cablu au functionat. S-a putut schia pe portiunile cu zapada artificiala, in zona teleschiurilor, pe partiile Sorica si Cazacu.

IN SECUIME NU S-A SCHIAT. In statiunea Borsa, stratul de zapada era de 5-10 cm. S-a schiat numai in partea de sus a partiei, la teleschi, dar si acolo in conditii dificile. De asemenea, teleschiul nu a functionat. Dintre partiile statiunii Busteni, s-a putut schia numai pe recent inaugurata si mult-laudata partie Kalinderu. Instalatiile moderne de transport pe cablu au fost din nou punctul forte al partiei, in vreme ce dimensiunile traseului reprezinta, in opinia schiorilor, principalul handicap al Kalinderului.

In statiunea Harghita Bai vremea proasta a facut sa nu se poata schia, in ciuda faptului ca stratul de zapada era de 15 centimetri. De asemenea, nici instalatiile nu au functionat. Situatie identica si la Izvorul Muresului, unde stratul de zapada a fost de doar trei centimetri. Nici partiile de la Paltinis nu si-au putut primi turistii. Instalatiile nu au functionat, stratul de zapada a fost de doar 5 centimetri, iar temperatura aerului a coborat la -2 grade. Cel mai cautat a fost Parangul, unde au fost instalate de curand doua teleschiuri in preajma cabanei Parang, care sunt deja functionale. S-a schiat mai ales in partea de sus a partiilor, unde stratul de zapada a depasit 20-25 cm. Vitregita a fost si Sinaia - pe Valea Dorului s-a schiat destul de greu, din cauza ninsorii si vantului puternic.

TOT VALEA PRAHOVEI. Vedetele au fost, din nou, Poiana Brasov si Predeal. In Poiana, sute de turisti au schiat in conditii foarte bune pe partiile Bradul si Sulinar si in conditii bune pe partiile Drumu Rosu si Subteleferic. Foarte bine s-a schiat si in partea superioara a partiei Lupu, existand insa unele denivelari in partea inferioara. Se spera remedierea acestor probleme cu ajutorul noilor instalatii de zapada artificiala montate pe partie si aflate acum in faza de probe. In Poiana Brasov sunt programate sa soseasca in urmatoarea perioada mai multe serii de turisti englezi si rusi. Stratul de zapada era de 35 de centimetri in Poiana Brasov si de 25 de centimetri pe partiile de la Postavarul.

VACANTA MEA E CEA MAI TARE
Esti pasionat de schi? Te distrezi de minune si vrei sa ne impartasesti experienta ta pe cele mai tari partii? Pune mana pe aparatul de fotografiat sau pe telefonul mobil si trimite-ne fotografia vacantei tale la schi la adresa partie@jurnalul.ro. Cele mai spectaculoase fotografii vor fi date la ziar.
INFO

×
Subiecte în articol: zăpadă partiile stratul