x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Amenintare - Doua federatii sindicale anunta greva

Amenintare - Doua federatii sindicale anunta greva

19 Noi 2004   •   00:00

Doua federatii sindicale din educatie au anuntat ca sunt pregatite sa opreasca lucrul, din 25 noiembrie, blocand anul scolar, daca Executivul nu va prezenta date concrete privind majorarile salariale ce pot fi acordate angajatilor din invatamant, din 2005.

Daca reprezentantii Guvernului nu vor veni cu solutii foarte concrente legate de datele cand vor fi alocate majorarile salariale, dar si procentele cu care vor creste retributiile, atunci, joi, 25 noiembrie, vom intra in greva generala, au anuntat intr-o conferinta de presa liderii Federatiei Educatiei Nationale si Federatiei Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret.

PROMISIUNI. Liderii sindicali sustin ca bugetul pentru 2005 este de numai 4,1 la suta, suma care nu poate acoperi majorarile promise. In plus, echipa guvernamentala se scuza pentru imposibilitatea de a stabili date si procente concrete privind majorarile salariale din 2005, folosind ca pretext presiunile organismelor internationale, respectiv Fondul Monetar International, sustin liderii celor doua federatii.

MAI MULTI BANI. FEN a cerut dublarea salariilor pana la 1 iunie 2006, comparativ cu nivelul inregistrat la 1 octombrie 2004, pentru toate categoriile de angajati din invatamant. Pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar, sindicatele au cerut o crestere a salariului mediu net minim la 450 euro, de la 1 iunie 2006.

REVENDICARI
Sindicalistii mai vor cate 22 de tichete de masa lunar pentru toti angajatii, incepand cu 1 ianuarie 2005. De asemenea, cer un spor de 30% pentru personalul din invatamant cu peste 25 de ani vechime in munca, salarizat potrivit acestei legi speciale. Alte revendicari vizeaza acordarea unor subventii pentru carte (200 euro/an), pentru tinuta vestimentara (250 euro/an) si pentru Internet (10 euro/ luna). Sindicalistii FEN mai cer transport gratuit pentru toate categoriile de salariati, pe baza legitimatiei de membru al federatiei, precum si vaccinare gratuita antigripala, antihepatita. Lista de revendicari a FEN mai cuprinde acordarea unor prime de vacanta, plata sporului pentru predare in mediul rural si a unei indemnizatii de dirigentie de 20 la suta, constituirea unui fond de premii de 10 la suta din fondul de salarii.

×