x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Americanii ne invata ce inseamna dezbaterea

Americanii ne invata ce inseamna dezbaterea

21 Noi 2004   •   00:00

SCOALA
Cei mai buni zece elevi care stapanesc arta dezbaterii vor fi selectati pentru o tabara in Statele Unite ale Americii ce are loc in vara lui 2005. Programul isi propune responsabilizarea si implicarea tinerilor romani in problemele societatii.
OANA ANTONESCU

PROIECT. Finalistii 2004 vor impartasi experienta lor colegilor de la liceele de provenienta
Southeast Europe Youth Leadership Institute (SEEYLI) sau Institutul de Lideri pentru Tineretul din Europa de Sud-Est este un proiect initiat de Departamentul Biroului de Stat pentru Probleme de Educatie si Cultura al Statelor Unite ale Americii, a carui finalitate o constituie participarea la un studiu intensiv si complex al societatii civile, desfasurat in Statele Unite anual, pe parcursul a patru saptamani. In acest interval, participantii sunt cazati in campusuri situate pe Coasta de Est a SUA, luand parte la dezbateri si seminarii care au ca scop dezvoltarea abilitatilor de comunicare, a gandirii critice, a spiritului de echipa si a valorilor democratice.

Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR) - organizatia nonguvernamentala care administreaza programul in Romania - este deja la al treilea proiect de acest gen, desi noi, spre deosebire de tarile occidentale, nu avem o traditie a dezbaterilor ca disciplina scolara.

PROCEDURA. Toti cei care isi trimit dosare de inscriere si care indeplinesc conditiile de participare (varsta 15-17 ani, elevi de liceu) si care isi exprima dorinta de implicare in problemele societatii romanesti vor fi selectati, urmand sa sustina un examen de limba engleza, pentru care nu este nevoie de cunostinte aprofundate. Vor fi alesi 30 de concurenti, care vor participa ulterior la o tabara nationala, unde selectioneri de la Ambasada SUA si Open Society Institute - New York ii vor evalua, urmarind calitatile de lider ale participantilor, abilitatile de comunicare, de argumentare, persuasiune si negociere. Urmeaza apoi interviuri individuale cu selectionerii si doar 10 dintre ei vor pleca in Statele Unite in luna iulie. Elevii vor fi insotiti de doi profesori care trec si ei prin examene de selectie. Inscrierea se face pana la 1 decembrie, iar formularele de inscriere se gasesc pe www.seeyli.ro.

TABARA. In 2004, din aproximativ 300 de candidati au fost selectati 13 elevi din toate zonele tarii. George Carstocea a trait o experienta inedita la Wakeforrest University, ale carei cursuri l-au ajutat, spune el, sa inteleg societatea americana, stilul de viata, optiunile politice si sa analizez comparativ situatia din Romania. Dar tabara din America nu inseamna numai munca. Impreuna cu sase colegi romani a vizitat Senatul local, a facut o excursie la Washington, dar cel mai entuziasmat a fost de parcul de distractii din Baltimore, unde organizatorii le-au asigurat tot confortul. Alti sase finalisti au fost repartizati la Towson University - cealalta universitate-gazda a programului - au avut sansa de a vizita si orasul New York, aflat in apropiere. Alina Domofte a fost foarte incantata de sistem: Ne-au impartit in grupuri mici si ne-au lasat liberi, nu ne-au presat pentru ca au avut incredere ca ne putem descurca singuri.

×