x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ARTA-ANTICHITATI/Info

ARTA-ANTICHITATI/Info

03 Ian 2005   •   00:00

04 IANUARIE 2005
IDOLI REGASITI. Politia a recuperat din imprejurimile localitatii Guptar Ghat doi idoli antici, reprezentand zeii Lakshman si Hanuman, si a arestat o persoana complice la acest furt. Idolii, care erau inregistrati la departamentul arheologic, au fost furati dintr-un vechi templu din Chakrasenpur luna trecuta. Arestarea lui Pappu Kori a ajutat politia sa prinda intreaga banda implicata in furtul statuetelor antice. Politia era in cautarea a alti doi membri ai bandei, complici la furtul a altor statuete dintr-un templu din localitatea Janura.

EXPOZITIE DE BIJUTERII. Pe 29 martie 2005, Muzeul Jacobins din Toulouse, Franta, va prezenta o alta fata a Indiei - vor fi expuse bijuterii de aur din colectia Muzeului Barbier - Muller. Bijuterile din aceasta colectie provin, in mare parte, din sudul Indiei, regiune cu mari bogatii in timpurile vechi, cu aur, diamante, rubine si pietre pretioase din faimoasele mine Golconde. Bratari din Tamil Nandu, cercei din Karela, pandantive din Coorg, coliere din Rajasthan, aur, argint si coral, decorate cu rubine, smaralde si diamante, alcatuiesc aceasta comoara a sfarsitului de secol XIX si a inceputului de secol XX.

PORTRET. Muzeul britanic BrontI Parsonage a achizitionat un portret circular al scriitoarei Charlotte Bronte, pe care il va expune incepand cu luna februarie a acestui an. Lucrarea a fost pictata in 1843, crede Alan Bentley, directorul muzeului. Este diferit de portretele mai tarzii ale scriitoarei, care semanau cu fotografiile publicitare de astazi. Colectia aflata in proprietatea familiei Law a disparut. Ea cuprindea mai multe scrisori si manuscrise, o parte din ea fiind catalogata. Insa stim ca ea cuprindea si obiecte de care familia Law nu era interesata in mod special, a declarat Bentley.

RESTAURARE. Gradina palatului din Liechtenstein, care a fost construita in timpul domniei printului Johann Adam Andreas (1657-1712), a fost restaurata. Lucrarile la proiectul pentru reinnoirea Palatului Liechtenstein au ca scop asigurarea unui loc potrivit pentru revenirea Colectiei Princely la Viena si au inceput in 2001. Restaurarea cladirii si a gradinilor care o inconjoara s-a facut respectand cu atentie planul Atelierului Kraftner din Viena.

Grupaj de stiri realizat de Gabriel Preda

×