x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Astazi se decid salariile profesorilor

Astazi se decid salariile profesorilor

13 Sep 2004   •   00:00

SCOALA

O noua runda de negocieri intre Guvern si sindicate va decide daca scoala incepe sau nu la 15 septembrie.
CATALIN PRUTEANU

Saptamana trecuta, premierul Adrian Nastase le-a solicitat ministrului Educatiei, ministrului Finantelor si ministrului delegat pentru partenerii sociali sa colaboreze pentru concretizarea unei solutii in ceea ce priveste cererile cadrelor didactice. "Guvernul isi exprima increderea ca solutiile care vor fi avansate vor fi multumitoare, in contextul comuniunii de interese pe care se fundamenteaza acest demers, si anume cresterea calitatii invatamantului romanesc", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe.

REACTII. Dupa intentia Guvernului de a continua negocierile, reactiile sindicatelor au fost pozitive, chiar daca, in tara, liderii locali ai dascalilor au inceput deja actiuni de protest: avertismente pentru Guvern si strangerea de semnaturi. Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, ne-a declarat: "Suntem deschisi la orice negociere. Pana acum n-am primit nici o oferta. Daca oferta de maine (n.r. - astazi) a comisiei nu va corespunde, nu vom incepe scoala. Pana acum, oferta a fost sub minimul pe care putem sa-l acceptam. Noi ne-am exprimat dorinta de a negocia."

"Nu poate decat sa ne bucure intentia de a continua negocierile", afirma si Marius Nistor, liderul Sindicatului "Spiru Haret". "Totodata, trebuie remarcata atitudinea radicala a liderilor sindicali din tara. Acestia tind sa continue protestul nu numai pe 15 septembrie, ci si in zilele urmatoare", spune Nistor.

BOICOT. Vineri, Consiliul Extraordinar National al Federatiei Educatiei Nationale (FEN) a adoptat o rezolutie prin care respinge oferta de majorare a salariilor si acorda termen partii guvernamentale ca pana astazi sa prezinte o oferta imbunatatita. In caz contrar, FEN ameninta cu boicotarea inceperii anului scolar, mitinguri si greva generala din 11 octombrie.

Sambata, liderul filialei din Vrancea a Sindicatului Liber din Invatamant, Grigore Constantin, a declarat ca dascalii din judet vor boicota inceperea anului scolar. "Pe 15 septembrie, profesorii din Vrancea, prin liderii de sindicat, vor respecta calendarul de masuri de protest propus la nivelul federatiei. Grila de salarizare oferita, la negocieri, de reprezentantii MEC este total nemultumitoare", a adaugat Grigore Constantin.

Amenintari au sosit si de la Iasi, liderul sindical Gheorghe Isvoranu afirmand ca "politicienii nu vor mai avea posibilitatea de a rosti discursuri triumfaliste".

DISPONIBILITATE

"Suntem deschisi la orice negociere. Daca oferta comisiei nu va corespunde, nu vom incepe scoala. Pana acum, oferta a fost sub minimul pe care putem sa-l acceptam" - Aurel Cornea, lider FSLI
×
Subiecte în articol: oferta