x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Au inceput cursurile

Au inceput cursurile

05 Oct 2004   •   00:00

Ieri-dimineata, imbra-cati in haine de sarbatoare, sute de mii de studenti au invadat strazile oraselor universitare. Ieri a fost prima zi de cursuri pentru studenti, in anul universitar 2004-2005.

CATALIN PRUTEANU

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, numai la invatamantul superior de stat sunt 62.000 de studenti in anul I, pe locuri subventionate de la buget. In Romania exista aproape 660.000 de studenti, atat la universitatile de stat, cat si la particulare.

Ieri, tinerii ieseau in valuri dintre cladirile Complexului bucurestean Regie, iar podurile care traverseaza Dambovita erau pline. Se indreptau spre cladirile Politehnicii, cu cate o foaie de hartie prin buzunare, numai buna de notat orarul. Aglomerat a fost si in fata cladirii Academiei de Stiinte Economice si prin holurile Universitatii din Bucuresti. Acum e frumos, ca mai sunt trei luni pana la sesiune. Nici sa n-aud de restante si de cursuri, comenteaza cateva tinere in centrul atentiei. Bataie a fost si pentru locurile de parcare, pentru ca studentii mai instariti nu au pierdut prilejul de veni la facultate cu masinile proprii.

BISTRITA. Facultatea n-a inceput insa chiar pentru toti. Rompres informeaza ca peste 100 de studenti bistriteni vor face cursuri abia peste o saptamana. In Bistrita a existat o filiala a Universitatii Gheorghe Cristea din Bucuresti, cu care fostul director Alexandru Catcauan a decis sa intrerupa colaborarea, alegand, in schimb, Universitatea Ecologica din Capitala. Peste 60% din studentii de la Gheorghe Cristea au decis sa il urmeze pe Catcauan la Universitatea Ecologica. Restul insa trebuie sa gaseasca o solutie pe cont propriu, directorul Alexandru Catcauan declinandu-si responsabilitatea pentru situatia creata.

SUCEAVA. La Universitatea suceveana Stefan cel Mare, aproape 10.000 de studenti au inceput ieri cursurile. 7.500 dintre acestia sunt inscrisi la cursuri de lunga durata la zi, dar locurile din camine sunt doar in numar de 820, chiar daca numarul studentilor a crescut de anul trecut cu 600.

×