x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Bani de acasa pentru un computer nou

Bani de acasa pentru un computer nou

24 Sep 2004   •   00:00

Elevii care au depus cereri pentru achizitionarea unui computer subventionat de Guvern cu 200 de euro au inceput sa renunte, din cauza ca nu au banii necesari sa completeze suma.

EUGENIA MIHALCEA

Aproximativ 500 de scolari din judetul Vrancea care provin din familii sarace cu venitul pe cap de membru de familie mai mic de 1,5 milioane au inceput sa renunte la ideea achizitionarii unui calculator cu subventie de 200 de euro oferita de Executiv. Asta cu toate ca in intreg judetul au existat la inceput circa 2.000 de solicitari. Din cauza ca parintii nu au avut sa mai scoata din buzunar in jur de 100 de euro, numarul elevilor care solicitau computere s-a redus. Multi au crezut ca un calculator costa 200 de euro, ceea ce nu este adevarat. Am facut un studiu de piata si nimeni nu poate vinde un calculator sub 300 de euro. Initial am avut 1.900 de cereri, insa unii au mai renuntat, a declarat seful Inspectoratului Scolar Judetean Vrancea.

SOLICITARI. La ora actuala, 1.433 de dosare sunt eligibile in judetul Vrancea, si sunt introduse in baza de date a Ministerului Educatiei. Cele mai multe cereri sunt venite din partea elevilor din mediul rural, din zonele mai sarace ale judetului, cum ar fi Coroteni, Naruja sau Soveja, dar si din Dumitresti, Boghesti sau Carligele. In general sunt mai multe cereri din mediul rural, decat in urban. Lista beneficiarilor va fi afisata la 1 octombrie, dupa cum a precizat ministrul Comunicatiilor, Adriana Ticau. Solicitarile au fost depuse pana la 1 septembrie 2004. Adriana Ticau a mai precizat ca, la 1 octombrie 2004, dupa ordonarea prin intermediul unui portal a cererilor eligibile, va fi stabilita lista beneficiarilor acestui ajutor, astfel incat elevii sa isi poata cumpara calculatorul in termen de 30 de zile de la definitivarea acestei liste.

LEGEA

Potrivit legii, familiile cu venituri brute lunare sub 1,5 milioane lei pe membru de familie, care au in ingrijire copii elevi sau studenti, pot beneficia de un ajutor financiar de cel mult 200 euro pentru cumpararea unui calculator personal.

Calculatoarele achizitionate de elevi, prin ajutorul guvernamental de 200 de euro acordat in bonuri valorice, trebuie sa fie noi si sa aiba minimum un procesor la 1,6 GHz, 128 MB RAM si 40 GB hard-disk, sau echivalent. De aceea, acordarea ajutorului de 200 de euro este conditionata de angajamentul parintilor de a completa suma necesara pentru achizitionarea unui computer nou. In situatia in care furnizorul accepta, diferenta de pret poate fi platita si in rate.
×