x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Bani pentru studii in strainatate

Bani pentru studii in strainatate

27 Oct 2004   •   00:00

Tinerii care vor sa devina manageri in sistemul public pot opta pentru a studia la o universitate de prestigiu din strainatate cu ajutorul unei burse oferite de Guvern. Dosarul de candidatura se poate depune intre 15 si 22 noiembrie.

EUGENIA MIHALCEA

INCEPUT. Pentru a aplica trebuie mai intai sa-ti intocmesti un dosar de candidatura
Bursa speciala Guvernul Romaniei se acorda in scopul formarii de manageri care se angajeaza sa lucreze la intoarcerea in tara in cadrul institutiilor publice, regiilor autonome, agentilor economici cu capital majoritar de stat ori in cadrul structurilor sau organismelor internationale, in calitate de reprezentant al statului roman. Tinerii vor primi intre 40 si 80 de burse din anul universitar 2005-2006. Bursa se acorda pentru studii universitare, pe perioada de timp minima necesara absolvirii si obtinerii diplomei, dar nu mai mult de 5 ani, sau studii pe perioada de timp minima necesara finalizarii cursurilor de masterat, dar nu mai mult de 2 ani. De asemenea, se ofera ajutor banesc si pentru studii de doctorat, pe o perioada care nu poate depasi 4 ani. O persoana poate beneficia o singura data in viata de acest tip de bursa.

CUANTUMUL. Guvernul ofera burse pentru studii universitare, in limita maxima a sumei de 30.000 euro pe an de studiu, pentru studii de masterat, in limita maxima a sumei de 35.000 euro pe an de studiu, iar pentru studii de doctorat, in limita maxima a sumei de 20.000 euro pe an de studiu. Din sumele acordate beneficiarilor prin bursa se suporta pe parcursul unui an universitar, pana la finalizarea studiilor, cheltuielile aferente stagiilor de studii in strainatate, adica taxe de studii, cazare, masa, asigurare de sanatate si un transport international anual cu avionul dus-intors, la clasa economic.

LIMITE. Pentru acestea, limita maxima pentru cheltuielile cumulate de cazare, masa si asigurare de sanatate in strainatate, acoperite de bursa, este de 1.000 de euro pe luna, cu un maxim anual de 10.000 de euro. In cazul in care cheltuielile depasesc limita maxima, acestea vor fi suportate de catre beneficiarul bursei din surse proprii.

Beneficiarii bursei au obligatia de a mentine pe toata durata studiilor un nivel minim de performanta echivalent calificativului Bine si, ulterior absolvirii studiilor, sa se intoarca in tara pentru a lucra in sectorul public o perioada minima obligatorie.

Aceasta este stabilita prin lege, 5 ani - daca au beneficiat de bursa pe o perioada efectiva a studiilor mai mare de 27 de luni, reprezentand echivalentul a 3 ani de scolarizare, sau daca suma totala primita ca bursa a depasit echivalentul a 60.000 de euro, sau numai 4 ani in cazurile in care au beneficiat de bursa pe o perioada efectiva a studiilor mai mare de 18 luni, reprezentand echivalentul a 2 ani de scolarizare. In celelalte situatii, 3 ani.

DOMENII. Domeniile de studiu pentru care se acorda Bursa Speciala Guvernul Romaniei pentru studii universitare si de masterat sunt: economie (management, finante etc.), drept, studii europene, relatii publice, comunicare, administratie publica, diplomatie, studii politice, relatii internationale, inginerie (energie, protectia mediului, chimie sau petrochimie, inginerie economica, constructii, transporturi, inginerie industriala sau productie, tehnologia informatiei, comunicatii), educatie, agricultura, agronomie, aparare nationala, ordine publica, sociologie.

Pentru doctorat, domeniile pentru care se acorda bursa sunt: economie, drept, studii europene, administratie publica, diplomatie, studii politice, relatii internationale, aparare nationala, ordine publica.

TERMENE. Formularele necesare intocmirii dosarului de candidatura si indrumari privind modul lor de completare se pot obtine de catre candidati fie in format electronic, de pe pagina de internet a Programului Bursa speciala Guvernul Romaniei, la www.burseguvern.ro, fie pe suport de hartie, la secretariatul Comisiei.

Dosarul de candidatura se poate depune pana la 22 noiembrie la secretariatul Comisiei, in zilele lucratoare, intre orele 9:00-15:00, de la adresa: Ministerul Educatiei si Cercetarii - Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate, Registratura Bursa Speciala Guvernul Romaniei, Str. Spiru Haret nr. 12, parter, camera 5, 010176, Bucuresti, Sector 1.

INFORMATII UTILE. Listele cu cei respinsi sau admisi se vor publica atat la Registratura, cat si pe site-ul www.burseguvern.ro. Candidatii calificati vor primi din partea Comisiei o scrisoare de recomandare in care se mentioneaza ca beneficiaza de bursa platita de statul roman. Din acel moment, tinerii vor putea aplica direct la una dintre universitatile pe care le-au ales.

CONDITII

Pentru a putea concura pentru o bursa, tinerii trebuie sa aiba cetatenie romana, sa aiba cel mult 35 de ani la data stabilita ca termen-limita de depunere a dosarului, sa exprime in scris angajamentul ferm de a desfasura, ulterior absolvirii studiilor efectuate prin bursa, activitate in sectorul public in conditiile stabilite prin lege, sa fie elevi in clasa a XII-a la un liceu acreditat si sa prezinte documente care sa ateste promovarea Bacalaureatului, pana la data efectuarii primei plati a bursei, sau sa fie absolventi de studii liceale cu diploma de Bacalaureat - in cazul in care opteaza pentru obtinerea unei burse pentru studii universitare.

De asemenea, trebuie sa fie absolventi de studii universitare, cu durata corespunzatoare conform legii - in cazul in care opteaza pentru obtinerea unei burse pentru studii de masterat sau doctorat, iar in aceeasi situatie, sa fie deja acceptati la studii in cadrul unei institutii de invatamant superior de prestigiu din strainatate, in cadrul domeniilor de studiu prevazute in anexa legii. Studiile deja absolvite trebuie sa fie recunoscute in tara in care a studiat.

Pot participa la Concursul National si tinerii care au fost deja acceptati sau care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior de prestigiu din strainatate, in cadrul domeniilor de studiu prevazute in anexa legii.
×
Subiecte în articol: studii bursa strainatate