x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Bani spalati

Bani spalati

02 Ian 2005   •   00:00

TRANZACTII EXTERNE
Coruptie, trafic de armament, droguri, prostitutie, rambursari ilegale de TVA, evaziune fiscala, afacerile ilegale care produc bani negri.
CATALIN BUDESCU

Ungaria si Turcia au reprezentat anul acesta principalele tari din care au intrat in Romania cele mai mari sume de bani ilicite. Daca din Ungaria au provenit numai pana in luna august peste 16,7 milioane de euro, Turcia tine si ea aproape cu 16,4 milioane de euro, procentual reprezentand 29% si respectiv 28% din totalul sumelor de bani negri din prima jumatate a acestui an. Clasamentul intocmit de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) in aceasta vara cuprinde si alte tari ca: Elvetia, cu 7,2 milioane de euro, SUA, cu 7,1 milioane de euro, Germania, cu 3,6 milioane de euro, precum si alte state, dar din care sumele provenite nu sunt semnificative. In total, in prima jumatate a acestui an, sumele apreciate a fi reciclate si introduse in tara se ridicau la aproape 60 milioane de euro. Previziunile pentru intreg anul ajung la circa 100 de milioane de euro.

BANI PLECATI. In decursul primei jumatati a anului au iesit ilegal din Romania aproximativ 210,5 milioane de euro. Cele mai importante sume care au plecat din tara noastra au fost 43,6 milioane de euro - bani transferati in China, 19,1 milioane de euro in Turcia si 17,5 milioane euro in Egipt.

RAPOARTE. De la inceputul anului si pana in prezent, ONPCSB a primit 1.928 de rapoarte privind tranzactii suspecte de spalare de bani. In urma controalelor, Oficiul a blocat in ultima perioada 1,4 milioane de dolari, peste 10 milioane de euro si 17,5 miliarde de lei de la tranzactionare. Cele mai vulnerabile sectoare economice, unde s-au intalnit cele mai multe cazuri de spalari de bani, sunt considerate a fi comertul intern prin contrabanda cu produse petroliere, cafea, tutun si sectorul financiar - in fruntea listei fiind vestitele rambursari ilegale de TVA de la organele fiscale si evaziunea fiscala.

Totodata, sectorul bancar s-a clasat pe locul trei in acest top al fraudelor. Utilizarea imprumuturilor in alte scopuri decat cele prevazute in contractele de credit si obtinerea de credite prin fapte de coruptie s-au transformat in adevarate tranzactii, unele dintre ele depistate de spalare de bani. Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a suspendat in ultima perioada 14 operatiuni in valoare totala de aproape 12 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: milioane bani