x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Burse private pentru studenti

Burse private pentru studenti

19 Oct 2004   •   00:00

Oamenii de afaceri pot acorda studentilor, incepand din anul universitar viitor, burse private. Pentru aceasta firmele sunt scutite de impozit, iar tinerii nu trebuie sa lucreze pentru banii primiti.

EUGENIA MIHALCEA

INCEPUT. Studentii la Chimie din cadrul Universitatii Bucuresti primesc deja burse private de la o companie de medicamente
Studentii cu rezultate foarte bune pot primi, din anul universitar viitor, pe langa bursele publice, si ajutoare materiale private, oferite de oameni de afaceri sau chiar de persoane fizice. Poate beneficia de bursa privata orice student care urmeaza cursurile la invatamantul de zi la o universitate de stat sau particulara acreditata din tara sau din strainatate si care indeplineste cumulativ mai multe conditii: este student la prima facultate, este integralist, adica nu are obligatii profesionale nerezolvate din anii anteriori de curs si s-a remarcat intr-un domeniu de activitate profesionala, culturala, sociala, artistica sau sportiva.

CONTRACTUL. Bursa privata poate fi acordata pe intreaga durata a studiilor sau pe o perioada mai scurta de timp, stabilita prin contract, nu se impoziteaza si sumele respective nu pot fi acordate catre rude sau fini pana la gradul al patrulea de rudenie inclusiv. Este interzis, de asemenea, ca in schimbul bursei, beneficiarul sa efectueze ore de munca in folosul celui care acorda banii.

Bursa privata se acorda in baza unui contract, iar beneficiarii pot fi elevi, studenti, doctoranzi sau sa urmeze un program de pregatire postuniversitara. Tinerii pot primi orice suma, care se stabileste in contract si care poate fi modificata ulterior printr-un act aditional. Dar bursa privata lunara trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de intretinere si sa nu fie mai mica de salariului minim pe economie.

PLATA. De asemenea, contractul poate contine clauze prin care sa se stabileasca obligatia studentului, elevului de a lucra, dupa terminarea studiilor, prin angajare pe o anumita perioada, pentru persoana juridica sau fizica care i-a acordat bursa, dar numai pe un post corespunzator studiilor absolvite.

FACILITATI FISCALE. Persoanele juridice care platesc impozit la stat si care acorda burse elevilor, studentilor, doctoranzilor sau altor persoane care urmeaza, in tara sau in strainatate, un program de pregatire postuniversitara in institutii de invatamant superior acreditate, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, acordate pentru burse, daca se incadreaza in limita cotei de 3〰 din cifra de afaceri si nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

In ceea ce priveste persoanele fizice care desfasoara activitati independente, acestea pot acorda burse private in limita unei cote de 5% din baza de calcul determinata conform prevederilor Codului Fiscal. Potrivit Legii burselor private, contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 1% din impozitul pe venitul anual, pentru acordarea de burse private, in conditiile prevazute de Codul Fiscal. Legea mai prevede ca bursele private nu se impoziteaza.

OPINII. Omul de afaceri George Copos, prezent la o intalnire cu studentii in timpul discutarii proiectului de lege, a spus ca, dupa intrarea in vigoare a legii, va acorda zece burse, cu prioritate in turism si finante. Oamenii de afaceri trebuie sa fie stimulati ca sa-i ajute pe studenti prin reducerea fiscalitatii, a spus, la randul sau, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

CHIMIE

Mai multi studenti ai Facultatii de Chimie din cadrul Universitatii Bucuresti, premianti la olimpiadele nationale si internationale de specialitate, primesc burse private din partea unei companii de medicamente. Sunt studenti exceptionali, iar noi vrem sa-i ajutam macar sa nu mai plece din tara, a declarat medicul Aurel Tudose, directorul companiei. Cei cinci studenti primesc o bursa lunara cuprinsa intre patru si cinci milioane de lei, iar dupa ce vor termina facultatea ar putea lucra in cadrul companiei, a mai spus directorul Tudose. Alexandru Athanasiu, ministrul Educatiei si Invatamantului, a precizat ca pentru cooptarea unui numar mai mare de oameni de afaceri in aceasta actiune de sprijinire a studentilor merituosi s-au acordat unele facilitati fiscale respectivelor firme.
×
Subiecte în articol: private studenţi burse