x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Carti multe si scumpe, cumparatori putini si saraci - Gaudeamus... igitur?

Carti multe si scumpe, cumparatori putini si saraci - Gaudeamus... igitur?

18 Sep 2004   •   00:00
Carti multe si scumpe, cumparatori putini si saraci - Gaudeamus... igitur?

S-a deschis cea de-a II-a editie a targului de carte scolara "Gaudeamus". Casa Radio a gazduit aceasta manifestare intre 15-26 septembrie. Desi editurile care isi expun cartile ar trebui sa ofere reduceri cu adevarat substantiale, realitatea e cu totul alta.

CLAUDIA DABOVEANU

A venit toamna, pasarile calatoare se intorc in tarile calde (nu invers), a inceput scoala, iar elevii au nevoie de manuale. In sprijinul acestei din urma necesitati - care pe vremea subsemnatei nu era deloc o problema, manualele fiind noi si gratis - vine targul de carte scolara "Gaudeamus", la care participa 30 de edituri romanesti si sase din strainatate. Toate specializate in manuale, auxiliare si beletristica.

DEZINTERES. Adica, sa ne bucuram, prin urmare. De ce anume, s-ar gasi. Ar trebui sa existe si cei care sa se bucure. De targ si de oferta, care nu-s de colo. Numai ca la deschidere, desi m-am asteptat sa n-am loc de elevi si de parinti, foaierul Casei Radio, acolo unde sunt expuse cartile, era vizitat doar de doua-trei doamne in varsta si de cativa jurnalisti, veniti acolo sa-si faca meseria. Toate standurile (mai putin cel al Editurii Teora, unde inca se mai carau cartile in cutii) erau frumos amenajate. Coperte care mai de care mai imbietoare, manuale la greu, cu preturile si reducerile aferente la vedere. Discountul e intre 10%-20%. Doar Editura ERC Press are carti cu 25% reducere. Incerc sa aflu de unde oare atata dezinteres. Una la mana, manualele, cu tot cu reduceri, costa in jur de 100.000 lei/bucata. Un singur baietel, de mana cu mamica lui, cumpara manuale. "Le-am gasit pe toate, mai putin unul, care e de la Teora, editura care nu expune aici. Trebuie sa mergem in alta parte. Sunt toate atat de scumpe... Nu-i normal sa dam bani pe ele, dar n-avem ce face..." "Am primit si de-alea vechi, dar nu se poate invata dupa ele, sunt hartanite rau", o intrerupe pe doamna fiul sau, un fel de Dexter grasuliu de clasa a V-a. Si daca n-avem bani de manuale noi? Ies din Casa Radio si iaca raspunsul. Doi frati, cu bratele pline de... manuale sa fie? Asa e, parca-s ultimele carti din anticariate. "Parintii n-au posibilitatea sa ne cumpere de aici", spune Roxana, eleva intr-a VIII-a. "Asa ca trebuie sa-nvatam dupa ceva. Va dati seama, suntem doi, frate-meu e-n clasa a VII-a, unde am ajunge?" Corect, unde?

×