x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Casa calaului cu mantie rosie

Casa calaului cu mantie rosie

08 Noi 2004   •   00:00

EDITIE DE FANTOME - SI ZIDURILE SUNT VII
Pe una din cele sapte coline ale Iasiului exista ramasitele unei locuinte, despre care se spune ca ar fi bantuita. Este vorba de resedinta celui mai sangeros calau al Iasilor de alta data, Gavrila Buzatu. Majoritatea oamenilor din zona au auzit legenda, insa isi vad linistiti de traiul zilnic.
Ruinele cladirii vegheaza si acum cartierul Manta Rosie. Cateva zeci de case saracacioase si un drum de tara. Asa se arata ochilor cartierul marginas al Iasiului. Din cateva cosuri iese fum. Linistea mahalalei pare sinistra. Pe marginea drumului stau tolaniti niste caini care ciulesc urechile si se ridica in momentul in care trece un strain. Nu va temeti, domnisoara, ca nu musca, ma asigura o femeie. Daca iti ridici privirea spre dealul de deasupra cartierului, privirea iti cade pe o cladire darapanata. Acolo a stat, acum doua sute de ani, Gavrila Buzatu, calaul Iasiului. El a trait in secolul al XIX-lea si a facut parte dintr-o banda de talhari. La un moment dat, potera i-a prins pe raufacatori, insa Buzatu a scapat de vigilenta oamenilor legii.

ALEGEREA. Legenda spune ca barbatul a fost denuntat, in cele din urma, chiar de mama lui. Dupa ce a intrat pe mana legii, Gavrila Buzatu ar fi fost nevoit sa aleaga intre pedeapsa cu moartea si meseria de calau. Ca sa scape cu viata a acceptat ultima varianta. Astfel, fostul talhar a ajuns sa-i decapiteze in public pe cei care comiteau ilegalitati in acele vremuri. Pentru a fi izolat de lume, Gavrila Buzatu a fost dus in fostul conac al printului Moruzzi. Ruinele acestuia strajuiesc si in prezent cartierul Manta Rosie. In aceasta cladire a functionat in timpul comunistilor si Spitalul de Recuperare. Acum, constructia este in administrarea combinatului Fortus.

SPIRITE FARA ODIHNA. Langa ruinele casei isi duc traiul trei suflete. Este vorba despre paznicul combinatului si familia acestuia. Nea Nelu, cum ii spun cei din mahala, are in jur de 40 de ani. Tatal unei fetite de 11 ani, barbatul si-a incropit o gospodarie pe langa cladirea darapanata in care a locuit Gavrila Buzatu. Despre aceasta se spune ca este bantuita de spiritele celor care au murit in mainile calaului. Acest lucru nu-l inspaiminta pe paznic. Stau aici de noua ani. Nu am vazut nici o fantoma. Intru noaptea aici si nu patesc nimic. Singura stafie sunt eu, spune, in gluma, nea Nelu. El a aflat de povestea calaului de la batranii din cartier. Se spune ca Buzatu ii tortura pe cei vinovati cu multa cruzime. Inainte sa mearga la vreo executie, isi punea o mantie rosie. Cica de aceea se numeste aceasta zona Manta Rosie, explica paznicul.

Barbatul isi aprinde o tigara Carpati si arata ce a mai ramas din vechea locuinta. Pe fosta terasa de la intrare scrie cu negru: Pericol de moarte. Niste copii, care au auzit de poveste, explica rapid Nelu. Prin cele doua camere ramase din fosta cladire suiera vantul. Usile si geamurile reprezinta o amintire. Dintr-o cutie de carton se ivesc doua capete. Sunt niste pui de caine care se foiesc la auzul pasilor. Pe balconul fostului conac se observa vechile ornamente arhitecturale de la coloanele macinate de vreme. Asta a mai ramas din resedinta calaului. Restul este legenda.

Dupa ce a intrat pe mana legii, Gavrila Buzatu ar fi fost nevoit sa aleaga intre pedeapsa cu moartea si meseria de calau. Ca sa scape cu viata a acceptat ultima varianta. Astfel, fostul talhar a ajuns sa-i decapiteze in public pe cei care comiteau ilegalitati in acele vremuri.

INTORS DIN MOARTE
Un adolescent daduse examen de intrare la facultate. Participare reusita, fiindca s-a vazut pe lista celor admisi. De bucurie, viitorul student s-a hotarat sa-si cinsteasca prietenii la bar. Din acest moment teribilismele lui de pustan i-au imbrancit destinul pe cea mai grea cale. Mai intai a sterpelit cheile masinii din buzunarul tatalui, apoi, dupa ce a umplut limuzina cu patru amici, a gonit imprudent pe un carosabil ud de ploaie. Si inevitabilul s-a produs, s-a proptit cu masina in zidul unei case. Tanarul cu veleitati de cascador s-a lovit teribil la cap si a devenit o leguma; intrat in coma profunda, era un trup golit de reactiile creierului. L-a mentinut spitalul in aceasta stare de corp cu creier mort pana a trebuit sa-l externeze, incredintandu-l mamei. Cumparati o bicicleta speciala si cu mainile dumneavoastra miscati-i picioarele si bratele pe pedale ca sa nu i se topeasca muschii, iar in rest numai Dumnezeu stie!. Cativa ani l-a carat mama cu zbuciumul ei, dar si cu speranta pe drumul acesta suprapus peste hotarul dintre viata si moarte. Din cand in cand pe muribund il mai consulta un medic. Intr-o zi, acesta i-a spus mamei ca tanarul fara vorbire si fara sentimente a facut pietre la rinichi: Trebuie operat, cine stie daca-l doare sau nu-l doare?. Tanarul fara cunostinta a fost urcat pe masa de operatie, a fost anesteziat si chirurgii si-au facut treaba. Dar, lovitura de teatru, dupa o ora tanarul s-a ridicat si a intrebat unde ii e mama. Mi-ai motivat absentele la facultate, prietenii mei cat de grav au fost raniti in accident?. Se lipise acum filmul rupt in clipa izbirii masinii in zid. Fiule, opt ani ai fost plecat in lumea cealalta, ai revenit abia acum printre cei vii, i-a spus mama. Toata lumea a ramas cu gura cascata in fata acestui fapt uluitor. Ce oare l-a reinviat pe tanarul aflat de lunga vreme in coma profunda? Medicii au analizat pe toate fetele strania intamplare si au ajuns la concluzia ca tanarului i s-a administrat gresit doza de anestezic si, paradoxal, aceasta eroare in operatie l-a trezit din moartea clinica. Cateva picaturi in plus de anestezie l-au intors pe tanar printre cei vii. Sa fie oare aceasta explicatia? Sau... (Florin Condurateanu)
×
Subiecte în articol: buzatu gavrila buzatu