x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cresterea preturilor favorizeaza speculatiile

Cresterea preturilor favorizeaza speculatiile

02 Oct 2004   •   00:00

Romania s-a transformat dintr-o tara cu piata imobiliara in asteptare, intr-o tara cu o piata asaltata de investitori, conform unui studiu elaborat de compania Regatta.

Specialistii considera ca tranzactiile speculative vor continua sa fie impulsionate de tendinta de crestere a preturilor proprietatilor, in medie cu 35% pe tot anul 2004.

In perioada iunie 2003-iunie 2004 majorarea a fost de aproximativ 40%-45%. La aceasta evolutie a contribuit in special cresterea de 60%-85% inregistrata de preturile terenurilor, cu precadere cele cu destinatie comerciala (retail, hotel, office) si cele cu destinatie rezidentiala, spune Alexandru Nitescu, Director Departament Proiecte & Investitii.

DOMENII. De o dinamica deosebita se bucura piata spatiilor rezidentiale, dar si pe cea a spatiilor de retail, birouri si hoteluri. Cresterea calitatii spatiilor de birouri si a celor de retail impreuna cu modificarea tipului de contacte incheiate cu chiriasi a contribuit la atragerea de investitori institutionalizati care au gasit in Romania afaceri profitabile cu rate de capitalizare de 10%-14% si riscuri de piata minime, explica Nitescu.

CASTIGURI. Cererea este din ce in ce mai mare, intrucat castigurile obtinute sunt substantiale, iar politica fiscala este deosebit de permisiva: veniturile obtinute din tranzactii imobiliare de persoanele fizice au cota de impozitare 0%, iar anumite categorii de societati au cota de impozitare de 1,5%. (Daniela Ivan)

×