x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cum va luminati casa cu bani mai putini

Cum va luminati casa cu bani mai putini

09 Oct 2004   •   00:00

Moda candelabrelor si a lustrelor greoaie a apus. Locul lor a fost luat de spoturile amplasate in tavanul fals sau de cele montate normal in tavan.

Dincolo de designul aerisit, aceste surse de lumina prezinta cateva avantaje. Consuma de cinci ori mai putina energie electrica si au o durata de viata de cel putin trei ori mai mare decat a becurilor clasice. In timp, factura la lumina se va diminua. Sunt bine vandute produsele care inglobeaza lampi cu halogen, lampi florescente compacte, spun producatorii autohtoni.

PRETURI. Au mare cautare spoturile cu halogen sau cu incandescenta care au posibilitatea de a fi orientate si de a dirija lumina acolo unde este necesar. Preturile variaza foarte mult, de la 700.000-800.000 de lei pana la 25.000.000-30.000.000 de lei, in functie de gradul de performanta si de finisaje, declara Sere Alexandru, director comercial la SC Elba SA.

PERFORMANTE. Lampile cu halogen, prin comparatie cu cele cu incandescenta, sunt de aproximativ trei ori mai rezistente, iar cele mai performante lampi ajung de 8, 10 sau chiar 12 ori mai rezistente.

Consumul de energie la lampile fluorescente compacte economice este de cinci ori mai mici fata de cele cu incandescenta.

Exista clienti care cer ca spotul sa fie acoperit cu aur sau cu argint. Acestea nu sunt de serie si se fac la comanda. Insa acest tip de spot poate ajunge si la 1.000 de euro, spune Sere Alexandru. (Daniela Ivan)

×